Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 03 Φεβρουάριος 2019 17:44

Συμβόλαια 13ετίας για αμύγδαλο και φουντούκι κλείνει σε Ροδόπη και Έβρο η ιταλική Besana

Ενδιαφέρον για συμβασιοποιημένη καλλιέργεια σε 20.000 στρέμματα από τον γνωστό όμιλο ξηρών καρπών και σοκολάτας

Τα πρώτα συμβόλαια 13ετίας, με προοπτική, μάλιστα, ανανέωσης για άλλα δέκα χρόνια, πρόκειται να υπογραφούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ανάμεσα σε αγρότες του Έβρου και της Ροδόπης που ενδιαφέρονται να παράξουν φουντούκι και αμύγδαλο για λογαριασμό της ιταλικής Besana.

Ο ιστορικός όμιλος, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους «παίκτες» της ευρωπαϊκής αγοράς ξηρών καρπών με πελάτες του γνωστές αλυσίδες, θα εκπροσωπηθεί από την ελληνική εταιρεία 1978 Foods στην οποία, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», συμμετέχουν στελέχη με σημαντική τεχνογνωσία και προϋπηρεσία στον κλάδο των τροφίμων.

Oι πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς της Ξάνθης και του Έβρου πήγαν πολύ καλά και ήδη στον Νομό Ξάνθης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την καλλιέργεια περίπου 600 στρεμμάτων.

Στόχος της Besana είναι να προχωρήσει σε συμβολαιακή γεωργία για 20.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εφαρμόζοντας και στη χώρα μας το μοντέλο συνεργασίας που υλοποιεί με συνολικά 2.000 παραγωγούς σε όλο τον κόσμο εδώ και 20 και πλέον χρόνια. Αν και τα προϊόντα της μπορούν να βρεθούν σε ράφια μεγάλων λιανεμπόρων που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που αναζητά στη χώρα μας συνεργασίες σε επίπεδο πρώτης ύλης.

 

Στη Νάπολι έκλεισε η συμφωνία

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον προϊστάμενο του Γεωπονικού Τμήματος του Ομίλου σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης. Μετά από συζήτηση για την περιοχή, προσκλήθηκε στην Ιταλία όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Besana, αλλά και σε χωράφια που διατηρεί. Ακολούθησε επίσκεψη του προέδρου της εταιρείας Giuseppe (Pino) Calcagni στην Ξάνθη στις 27 Δεκεμβρίου και την περασμένη εβδομάδα η ελληνική πλευρά πήγε στη Νάπολι όπου οριστικοποιήθηκε η συνεργασία.

 «Η συμφωνία περιλαμβάνει παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού, τεχνική υποστήριξη και συμβάσεις 13 ετών συν 10 για αγορά του τελικού προϊόντος, που είναι το φουντούκι και το αμύγδαλο. Η εταιρεία μπορεί να απορροφήσει προϊόν από 20.000 στρέμματα», σημειώνει στην «ΥΧ» ο κ. Καμαριανάκης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία για την εύρεση του συγκεκριμένου αριθμού στρεμμάτων απαιτεί δυο-τρία χρόνια.

Ο κ. Καμαριανάκης είχε ενημερώσει τον Όμιλο για τα μικροκλιματικά χαρακτηριστικά που επικρατούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όποιον παραγωγό επιθυμεί να συνεργαστεί με καθορισμένες προδιαγραφές: Συγκεκριμένες βασικές ποικιλίες καρποφορίας συν τους επικονιαστές για το φουντούκι και οψιμοανθείς αυτογόνιμες αμυγδαλιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν πληροί τις προδιαγραφές που θέτει, έχει δημιουργήσει ένα αγροτεχνικό σκέλος όπου παράγεται πολλαπλασιαστικό υλικό ενώ διαθέτει και γεωπόνους οι οποίοι παρακολουθούν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Τα στελέχη της μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι οι καλλιεργητές θα έχουν τεχνική στήριξη από συνεργαζόμενα γραφεία και γεωπόνους που θα εκπαιδευτούν από την ίδια.

 

Εγγυημένη τιμή και φθηνά δέντρα

Οι παραγωγοί που θα υπογράψουν συμβόλαια θα αγοράσουν τα δέντρα σε πολύ χαμηλή, όπως υπογραμμίζεται, τιμή, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται ότι το προϊόν θα αγοράζεται με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Ο κ. Καμαριανάκης αναφέρει ως παράδειγμα ότι η Besana αγόρασε τα τελευταία δύο χρόνια το φουντούκι με κέλυφος στα 3 ευρώ/κιλό και σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή το αμύγδαλο.

Από τεχνικής άποψης, η καλλιέργεια θα έχει υψηλό ποσοστό εκμηχάνισης που θα φτάνει το 90%. «Οι ποικιλίες των φουντουκιών ωριμάζουν στο δέντρο, το φουντούκι πέφτει κελυφωμένο στο έδαφος και συλλέγεται μηχανικά. Στις προθέσεις της εταιρείας είναι μόλις καλυφθούν συγκεκριμένα στρέμματα και τα φυτά μπουν σε παραγωγική ηλικία να φέρει και μηχανικό εξοπλισμό στην περιοχή», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Μαρ. Αμπατζή/’Υπαιθρος

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2