Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 11 Αύγουστος 2020 07:22

Σχέδιο κάθε χωριό και συσκευαστήριο, κάθε αγρότης και μονάδα...

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας ευκαιρίας να επεκταθεί στην αλυσίδα αξίας και διανομής του πλούτου που παράγει σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος άφησε πίσω του την άγρια ζωή του κυνηγού τροφοσυλλέκτη, βάζοντας τα θεµέλια του πολιτισµού όπως τον γνωρίζουµε σήµερα, επέβαλε ουσιαστικά την πρώτη επανάσταση της ιστορίας, εκείνη απέναντι στη φύση. Αδιαµφισβήτητα η Πρώτη Αγροτική ήΝεολιθική Επανάστασηυπήρξε απόρροια -όπως κάθε επανάσταση- µιας ανάγκης, την οποία οι ερευνητές αποδίδουν σε µια «αθώα» κλιµατική αλλαγή από το «λιώσιµο» της εποχής των παγετώνων. Τότε ο άνθρωπος καλλιέργησε τη γη και εξηµέρωσε ζώα, δηµιουργώντας µια κοινωνία µε διογκωµένο πρωτογενή τοµέα.

Αφήνοντας στην άκρη πολιτικά φορτισµένες έννοιες, όπως είναι η σύγχρονη κλιµατική αλλαγή και µαζί τις αντίστοιχες κοινωνικοπολιτικές δράσεις που προϋποθέτουν, φαίνεται πως τοοικονοµικό εποικοδόµηµα της αγοράς σήµερα,διαµορφώνειέστω και σε ψυχολογικό ή µαρκετίστικο επίπεδο µιανέα ανάγκη:Τηβιωσιµότητατων αγροτικών εκµεταλλεύσεων µε όρους περιβαλλοντικούς, αλλά και στεγνά οικονοµικούς παράλληλα.

∆ύοείναι οιπροσεγγίσειςπου αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο ισχυρές οικονοµίες µεµεγάλο εκτόπισµαστο παγκόσµιο πολιτικό προσκήνιο και το διεθνές εµπόριο. Η µενΕυρώπη ακολουθεί ένα συντηρητικό και «ροµαντικό»-µε την έννοια της προκατάληψης απέναντι στην επιστηµονική πρόοδο-µονοπάτι.Φαίνεται πως οι Βρυξέλλες αναζητούν στη στρατηγική «Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο» την προστιθέµενη αξία µιας γεωργίας που προορίζεται για τα τραπέζια υψηλών εισοδηµάτων. Οι δεΗνωµένες Πολιτείεςεπιµένουν στοδρόµο της υψηλής παραγωγικότητας ποντάροντας σε νέες καλλιεργητικές πρακτικές και βελτιωµένα προϊόντα, µέσω εργαλείων όπως είναι το gene editing και άλλων που της έδωσαν προβάδισµα στα χρόνια της εκβιοµηχανοποίησης της αγροτικής παραγωγής.

Οι περιπτώσεις αυτές µοιράζονται έναν κοινό παρονοµαστή, τιςεπενδύσειςπου καλούνται να κάνουν οι επιχειρηµατίες αγρότες,σε εξοπλισµό, υπηρεσίες και εκπαίδευσηγια να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα ανάγκη. Καθώς αυτή η ανάγκη θα γίνεται µε τη σειρά της ιστορία, οαγροτικός κόσµοςβρίσκεταιενώπιον µιας ευκαιρίας να επεκταθείστην αλυσίδα αξίας και διανοµής του πλούτου που παράγει, πλησιάζοντας πιο πολύ τον τελικό καταναλωτή.

Τουλάχιστοναυτό αντιλαµβάνεται η Αµερικανίδα αγρότισσα Ντόνα Κίλπατρικσε άρθρο της στους Financial Times, η οποία κάνει λόγο για µια νέα Αγροτική Επανάσταση.

 

Σύνθετος εξοπλισμόςκαι υποδομή μεταποίησης

Τονέο μοντέλο παραγωγής μεταμορφώνει τις αγροτικές εκμεταλλεύσειςσε μικρές βιομηχανίες τροφίμων, ενισχύοντας τη θέση του παραγωγού στην αλυσίδα αξίας.

Οιαγρότεςκαλούνται πλέον ναεπενδύουν σε ακριβό εξοπλισµόκαι να συνειδητοποιήσουν τον τρόπο µε τον οποίο θα επεξεργάζονται, θα τυποποιούν και θα επιβληθούν στηναλυσίδα διανοµήςτων προϊόντων τους. Αν τώρατα µεγέθητων εκµεταλλεύσεωνδεν επιτρέπουν µεµονωµένα την επίτευξηµέρους ή του συνόλου τωννέων στόχων, τότε ο συνεργατισµόςκαι το συνεταιρίζεσθαι αποτελείµονόδροµος.

Γράφοντας στους Financial Times,η αγρότισσαΝτόνα Κιλπάτρικ,που είναι επικεφαλής του ράντσου Χάιφερ στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, περιγράφει το παραπάνω πλαίσιο ως την επόµενη ηµέρα της αγροτικής παραγωγής. «Είναι πλέον προφανές ότι βρισκόµαστε στοκατώφλι µιας παγκόσµιας αγροτικής επανάστασηςεµπνευσµένη από τηνλαϊκή σοφία και τεχνογνωσία των προπαππούδων µας, αλλάενισχυµένηαπό τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήµατακαι την προηγµένη τεχνολογία που έχουµε πλέον στα χέρια µας» υποστηρίζει η επικεφαλής µιας εκµετάλλευσης 4.856 στρεµµάτων που παράγει σχεδόν τα πάντα ενώ λειτουργεί παράλληλα ως εκπαιδευτικό κέντρο νεοεισερχόµενων αγροτών και κτηνοτρόφων στις ΗΠΑ.

«Φαίνεται πως στις µέρες µας οιπερισσότερες πολιτικές ξεκινούν από το χωράφι. Την ίδια στιγµή η πανδηµία έπαιξεκαθοριστικό ρόλοστο νασυνειδητοποιήσουνοι αγρότες λίγο καλύτερα τηνσυµβολήτους στις εθνικές οικονοµίεςαλλά καινα ανασκευάσουν οι καταναλωτές τις επιφανειακές εντυπώσειςπου είχαν για τους αγρότες, όσο αυτοί ήταν από τους λίγους επαγγελµατίες που συνέχισαν αδιάλειπτα να τροφοδοτούν µε την παραγωγική τους δραστηριότητα τον εγκλεισµένο κατά τ’ άλλα κοινωνικοοικονοµικό ιστό» ξεκαθαρίζει ηΝτόνα Κιλπάτρικγια να καταλήξει στο συµπέρασµα πως όλα αυτά επιταχύνουν τη διαδικασία µετάλλαξης των όρων, των προϋποθέσεων και των στόχων της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Αναγεννητική προσέγγιση σηµαίνει αποµάκρυνση από το βιοµηχανικό µοντέλο

Μιααναγεννητική προσέγγισητης αγροτικής παραγωγής για την ίδιασυνεπάγεταιµιααποµάκρυνση από το βιοµηχανικό µοντέλοπου ξεκίνησε να κορυφώνεται στα µισά του προηγούµενου αιώνα µε τρόπο όµως που να επιτρέπει στους αγρότες να αντέχουν κρίσεις και να αναπτύσσουν οικονοµικά βιώσιµα αγροτικά οικοσυστήµατα.

«Οι αγρότες πρέπει να επενδύσουν σεακριβό εξοπλισµόκαι να µάθουν πώς ναεπεξεργάζονται,νασυσκευάζουν,ναδιανέµουνκαι να πωλούν τα προϊόντα τους. Ένα µικρό αγρόκτηµα δεν µπορεί να τα κάνει όλα, γι’ αυτό ταµοντέλα συνεργασίας είναι απαραίτηταγια την επιτυχία. Αυτά άλλωστε επιτρέπουν στους αγρότες να επικεντρωθούν σε ό, τι κάνουν καλύτερα, ενώ επωφελούνται από την κοινοκτηµοσύνη της γνώσης και των υπηρεσιών» λέει.

«Έναπαράδειγµαείναι οσυνεταιρισµός Grass Roots Farmers, µια µικρή εταιρεία κρέατος που αποτελείται από τοπικές εκµεταλλεύσεις για τηνπαραγωγή κρέατος υψηλής ποιότητας από εκτατικό µοντέλο κτηνοτροφίας. Στη συνέχεια, η Grass Roots πωλεί το κρέας διαδικτυακά, απευθείας και µε διαφάνεια στους καταναλωτές, παρέχοντας µια συνεπή αγορά για όλους τους συνεργάτες της. Οι απευθείας πωλήσεις προς τους καταναλωτέςαυξήθηκαν κατά 400% κατάτη διάρκεια τηςπανδηµίας»σηµειώνει.

AgroNews/Πέτρος Γκόγκος

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2