Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2020 08:20

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης λάμπρυνε με την παρουσία του το ΔΠΘ - Υποτροφίες στο ΜΙΤ …ετοιμάζει το ΔΠΘ

Γράφτηκε από τον

Μεγάλες στιγμές έζησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα η Πολυτεχνική Σχολή με την επίσκεψη του διεθνούς φήμης Έλληνα Καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη !

Ο κ. Δασκαλάκης ακολουθώντας ένα ομολογουμένως φορτωμένο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε την Κομοτηνή και το γραφείο του Πρύτανη, Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, έδωσε μια δίωρη διάλεξη στους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την 55λεπτη ομιλία προς το κοινό σε δύο κατάμεστα Αμφιθέατρα και στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής-σ.σ. στο δεύτερο αμφιθέατρο και στο φουαγιέ, είχαν τοποθετηθεί οθόνες, καθώς το αμφιθέατρο 1 είχαν γεμίσει και οι σκάλες!!!

Μετά την προσφώνηση του Δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη και την ανάγνωση του βιογραφικού και την περιγραφή του αντικειμένου που θα ανέλυε ο κ. Δασκαλάκης, από τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Ηλιάδη, ο κ. Δασκαλάκης ανέβηκε στην έδρα για 55 λεπτά! Δυνατό ήταν δε το χειροκρότημα για το…δέκα παρά, τον βαθμό του πτυχίου του, από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο!

Με πολύ απλό τρόπο έδωσε εξηγήσεις σε πολύπλοκα πράγματα που συμβαίνουν με τις νέες τεχνολογίες και την και την Υπολογιστική Επανάσταση την οποία ζούμε.

Οι …Αλγόριθμοι-συμπύκνωση δεδομένων- είναι η βάση όλων των εφαρμογών της Υπολογιστικής Επανάστασης που ζούμε και καθορίζουν πολλές εφαρμογές στη ζωή μας!
Για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία όπως τόνισε σημαίνει την ικανότητα αντίληψης που θα μπορεί να έχει μία υπολογιστική μηχανή, ( σ.σ. λόγου χάρη ένας υπολογιστής), να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον-σ..σ σε πολύ απλά Ελληνικά-.

Πάντως θα πρέπει η ανθρωπότητα να είναι προσεκτική όταν απελευθερώνει κάτι πιο έξυπνο τους ίδιους τους ανθρώπους, που και αυτό το επίπεδο της «εξυπνάδας», μιας υπολογιστικής μηχανής, πάλι ο άνθρωπος το καθορίζει.
«Για το μέλλον θέλουμε με την τεχνητή νοημοσύνη γύρω μας να έχει πολλές εφαρμογές και να μας βοηθά στην καθημερινότητά μα., Έως σε πιο σημείο θα επιτρέψουμε να μας επηρεάζει… Οι Αλγόριθμοι μπορεί να είναι χειραγωγίσιμοι…Υπάρχουν συστήματα που θα μπορούν να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα, θέματα ηθικής, ζωής και θανάτου κ.α. Ο άνθρωπος και πάλι καλείται να βάλλει το φραγμό….(σ.σ. αρκεί να είναι οι κατάλληλοι εκείνοι που θα το αποφασίσουν και οι όχι οι πλέον ακατάλληλοι…για άλλους σκοπούς που δεν θα ωφεληθεί η ανθρωπότητα).
Ερωτηθείς για την Ελλάδα, είπε πως πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της μέσω των νέων τεχνολογιών σε τρείς βασικούς κλάδους, την Ναυσιπλοΐα, τον Τουρισμό και φυσικά(σ.σ. ακόμα και ο Δασκαλάκης το λέει) τα Αγρο-διατροφικά προϊόντα-Πρωτογενής τομέας-

Σε ερώτηση που του κάναμε, αν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα να διδάξει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, είπε με ωραίο χιούμορ, Ε, ε ε ε, ναι σε ένα μικρό βαθμό…

Με αυτή του την απάντηση έδειξε πως θα ήθελε να έλθει…αρκεί να υπάρχουν και οι υποδομές για να υποστηρίξουν το επίπεδο του δικού του μυαλού και της επιστήμης του. Εκεί στο ΜΙΤ οι εγκαταστάσεις των εργαστηρίων όπως μάθαμε αξίζουν μέχρι και 1 δις δολάρια…υποδομές και χρήμα τα που η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες στην ΕΕ, ούτε και στα καλύτερα όνειρά τους δεν μπορούν να φαντασθούν…

«Ο κ. Δασκαλάκης είναι εκεί που του αρμόζει να ΕΙΝΑΙ, για την επιστήμη του και για το μυαλό του, για την Οικουμένη ολόκληρη και φυσικά για την Ελλάδα! Εμείς σκεφτόμαστε να δρομολογήσουμε υποτροφίες στο ΜΙΤ για φοιτητές μας που θα άξιζαν να φτάσουν εκεί, με αντικείμενο την στοχευμένη έρευνα. Αυτά προς το παρόν», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Φώτης Μάρης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ΤΟ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη, ο Δήμος Ξάνθης και σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca.

 

ΥΓ1: Τιμητικές πλακέτες του απένειμαν ο Δήμος Ξάνθης, το ΔΠΘ και το παρόν στην ομιλία του, έδωσε και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.

ΥΓ2: Σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε πως λατρεύει τα μαθηματικά και πως θα έπρεπε να διδάσκονται σε μεγαλύτερο βάθος…

ΥΓ 3: Μια προσωπική κατάθεση και πινελιά δική μου για τον κ. Δασκαλάκη, είναι πως θαύμασα τον τρόπο με τον οποίο βρισκόταν στην έδρα, μιλούσε για την αγαπημένη επιστήμη και οι κινήσεις του σώματός του έβγαζαν μια αρμονία, «πατώντας» στα πόδια του, στις γνώσεις του και σε αυτά που του επιτρέπει να καταλαβαίνει το δικό του μυαλό…Φαίνεται ως ένας άνθρωπος, που δεν τον αγγίζει ο χρόνος. Η δίψα για μάθηση και ανακάλυψη μεγάλη. Για μετάδοση επίσης… Θαρρώ πως την ώρα της ομιλίας, συνέθετε ένα δικό του ειδικό…σύνολο από αρμονικές κινήσεις, για το αντικείμενο της βαθιάς γνώσης, που τόσο καλά κατέχει!!! Στην ομιλία του συμμετείχε το σώμα του και το πνεύμα του!!!  Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία και τυχεροί όσο την βίωσαν!!!

ERT Komotinis/BM

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2