Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2020 14:51

Δημήτρης Χαρίτου: «Οι ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση θα επηρεάσουν αρνητικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ»

Γράφτηκε από τον

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον συντονιστή της νομαρχιακής οργάνωσης Σταμάτη Σακελλίωνα και την δημοτική σύμβουλο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, είχαν σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου συνάντηση με τον πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους αντιπρυτάνεις Ζωή Γαβριηλίδου και Φώτη Μάρη.


Στη συνάντηση ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία άκουσαν προσεκτικά τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ και η υποστελέχωση του, κυρίως σε εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πανεπιστημίου και την αναβάθμιση υποδομών φοιτητικής μέριμνας, όπως και για την άποψη των πρυτανικών αρχών επί του τρέχοντος νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου των Πρυτάνεων. Ο βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τα οξυμένα αυτά προβλήματα και είχε την ευκαιρία να δηλώσει την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα, καθώς και στις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη από το πανεπιστήμιο.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, θα οδηγήσει στην περικοπή των πιστώσεων στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που αυτά σήμερα είναι υποχρηματοδοτούμενα και οριακά καλύπτουν τις ανελαστικές τους δαπάνες. Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ, με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισής του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι η αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων ως ισότιμων των δημοσίων πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των φοιτητών στα πανεπιστήμια, που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και της βάσης του 10 για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του ΔΠΘ, γεγονός που θα έχει αντανάκλαση και στην τοπική οικονομία.

Σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, που είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, σήμερα ζητείται από τις πρυτανικές αρχές να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το αίτημα της δημιουργίας των έξι νέων τμημάτων ήταν ώριμο νομοθετικά από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία ευχαρίστησαν στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις για την ενημέρωση και εξέφρασαν την διαθεσιμότητά τους να συνδράμουν σε κάθε πρωτοβουλία του πανεπιστημίου.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2