Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

970x250 mask 1

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2020 11:22

Ερώτηση Δ. Χαρίτου για το θέμα της λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης των γεωτεχνικών

Με τα τελευταία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2, ανακοινώθηκαν και μέτρα για την οικονομική ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων πλην της εφοδιαστικής αλυσίδας, απαγόρευση μετακινήσεων κλπ.

Στο πλαίσιο της οικονομικής ελάφρυνσης ελήφθησαν ορισμένα μέτρα, όπως αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν με την ανακοίνωση πινάκων ΚΑΔ που αναφέρονται στις οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες αφορούν. Όμως, παρά την αργοπορημένη συμπλήρωση στον κατάλογο ΚΑΔ που αφορά τους κτηνιάτρους, από τους εκδοθέντες πίνακες ελλείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των γεωτεχνικών.

Οι γεωτεχνικοί κλάδοι επιστημόνων, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, κτηνίατροι και ιχθυολόγοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος . Τα μέλη του απασχολούνται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπου καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα. Όμως , μεγάλος αριθμός γεωτεχνικών είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε εργοδότες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών των ανωτέρω κλάδων για παράδειγμα είναι: καταστήματα γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών, κτηνιατρικά ιατρεία, γραφεία μελετών, εργαστήρια αναλύσεων εδαφών και νερών, ενώ και άλλοι διατηρούν εργολαβικά γραφεία που αναλαμβάνουν εκτέλεση δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών έργων πρασίνου, ερευνητικών εργασιών υπεδάφους κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρονται ελάχιστοι ΚΑΔ που αφορούν γεωτεχνικούς:
02.40.10.03 υπηρεσίες δασολόγου
42.21.24.00 διάνοιξη φρεατίων
42.91 κατασκευή υδραυλικών και λιμενικών έργων
43.13.10.00 δοκιμαστικές διατρήσεις και γεωτρήσεις
81.30 δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου

Παρά την έκδοση αναθεωρημένων πινάκων, οι παραπάνω ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στους ήδη ανακοινωθέντες πίνακες. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αλλά και επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν επισημάνει την παράλειψη αυτή. Καθώς τα πιο πάνω επαγγέλματα είναι αυτά που θα κληθούν να στηρίξουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής η οποία και αυτή πληρώνει τεράστιο τίμημα από την κρίση του κορωνοϊού, και όντας ήδη αποδυναμωμένα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους με αξιοπρέπεια, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται την άμεση στήριξη της οργανωμένης πολιτείας.
Ταυτόχρονα η μη περίληψη των Γεωτεχνικών που πλήττονται αποτελεί πράξη καθαρής διακριτικής μεταχείρισης έναντι άλλων επαγγελματικών ομάδων που και αυτές πραγματικά πλήττονται.
Δεδομένου ότι, οι κλάδοι γεωτεχνικών έχουν μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία, και στηρίζουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην άρτια εκτέλεση δημοσίων έργων υποδομής και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί,
1. Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε να, περιληφθούν και οι υπόλοιποι ΚΑΔ που αφορούν τα γεωτεχνικά επαγγέλματα στους πίνακες με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας;
2. Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι γεωτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους κλάδους (π.χ. αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων);
3. Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι ΚΑΔ γεωτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών, να τύχουν ειδικής στήριξης με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια και κάλυψη κεφαλαίων κίνησης;

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2