Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 24 Μάιος 2020 19:13

Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης στην Κομοτηνή για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (24/5) στην Κομοτηνή, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας ΑΜ-Θ επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και την δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή και φωταγώγηση στρατοπέδων με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση εκφωνήθηκε ομιλία από τον κ. Χρήστο Χιωτέλη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων και εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων. 

Στη συνέχεια τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού, ενώ τιμές αποδόθηκαν από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή, με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

 

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Κομοτηνή

Με κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου τιμήθηκε επίσημα η ημέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας στην Κομοτηνή.

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας έδωσαν το παρόν στην τελετή, μαζί με μέλη Ποντιακών σωματείων, δίνοντας την υπόσχεση να μην ξεχάσουν την Γενοκτονία, που ακόμα περιμένει την παγκόσμια αναγνώρισή της.

To μνημόσυνο για τους 353.000 πόντιους που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας τελέσθηκε στην Κομοτηνή από τον Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Αναφορά στον Κομοτηναίο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο έκανε ο Μητροπολίτης κκ.Παντελεήμων για την προσφορά του στο Πατριαρχείο και το Ελληνικό γένος.

 

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και μετά την κατάθεση στεφάνων που έγινε στον ανδριάντα του μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου στην Κομοτηνή, δήλωσε:

«Ως λαός κρατούμε άσβεστη στη μνήμη και τιμούμε με σεβασμό την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χωρίς όμως αισθήματα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας. Κρατούμε ζωντανές στη μνήμη μας τις διώξεις και τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδερφοί μας, ως θύματα βέβαια του εθνικισμού και του μίσους.

Η ιστορία μας διδάσκει και η επέτειος αποτελεί μία διαρκής υπόμνηση να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον, να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Πράγμα όμως που προϋποθέτει από την πλευρά της γείτονας να σταματήσουν οι προκλήσεις, οι απειλές και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

xaritos gia genoktonia 05 20

 

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2