Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Παρασκευή, 03 Ιούλιος 2020 06:24

Υπάρχει ασάφεια δηλώσεων !; Το ΦΕΚ τα φέρνει «τούμπα»…! «Κανονικά περνούν και για τουρισμό Βούλγαροι, Ρουμάνοι από Ορμένιο, Κυπρίνο, Νυμφαία !!!». Μήπως το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Ρουμανία «φέρνει» το κλείσιμο…!!;

Οι υπάλληλοι των τριών συγκεκριμένων συνοριακών σταθμών Έβρου και Ροδόπης, εφαρμόζουν το ΦΕΚ που έχουν στα χέρια τους από τις 30 Ιουνίου 2020. Αφού λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί έγινε κυριολεκτικά… χαμός, με δηλώσεις, επιστολές… αγανάκτησης και διαμαρτυρίας !; Διαβεβαιώσεις ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί λύση στο πρόβλημα και θα υπάρξει συνεργείο του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία ή και στο Ορμένιο, προκειμένου να ελέγχονται όσοι μπαίνουν για τουρισμό στην χώρα μας….

Κανονικά περνούν και για τουρισμό όσοι Βούλγαροι, Ρουμάνοι και πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται στον Έβρο και την Θράκη από Ορμένιο, Κυπρίνο και Νυμφαία, παρά τον τεράστιο… χαμό και την σύγχυση που υπάρχει.

Παρά την επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι η είσοδος μπορεί να γίνεται μόνο από το Τελωνείο του Προμαχώνα, όπου υπάρχει και ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και παίρνει δείγματα για κορονοϊό, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα ερχόμενοι για τουρισμό, από τα τρία συγκεκριμένα σημεία που προαναφέραμε.

Το Τελωνείο Ορμενίου δηλαδή και τους μεθοριακούς σταθμούς του Κυπρίνου-Ιβαήλοβγκραντ στον Έβρο και της Νυμφαίας-Μάκαζα στην Κομοτηνή. 

Γιατί σε αυτά τα δύο σημεία δεν υπάρχουν Τελωνεία αλλά μόνο διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Βουλγαρία.

Οι υπάλληλοι των τριών συγκεκριμένων συνοριακών σταθμών Έβρου και Ροδόπης, εφαρμόζουν το ΦΕΚ που έχουν στα χέρια τους από τις 30 Ιουνίου 2020 που αναφέρει, χωρίς να κάνει καμιά εξαίρεση, ότι μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα: «Οι υπήκοοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σέγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους».

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι λοιπόν μέλη της Ε.Ε, ενώ από τα ίδια σημεία μπορούν φυσικά να μπαίνουν ακόμα και Τούρκοι που έχουν παράλληλα υπηκοότητα κάποιου κράτους μέλους της Ε.Ε. Πολλοί για παράδειγμα, κάνουν κανονικά βόλτες στην Αλεξανδρούπολη, αφού έχουν ολλανδικά, βελγικά και γερμανικά διαβατήρια αν και μένουν στην Τουρκία. Αυτοί περνούν κανονικά και από το τελωνείο Κήπων.

 

Αναμένεται να μπει συνεργείο για ελέγχους από ΕΟΔΥ και σε Νυμφαία, Ορμένιο

Αφού λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί έγινε κυριολεκτικά… χαμός, με δηλώσεις, επιστολές… αγανάκτησης και διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς, από θεσμικούς εκπροσώπους του Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ακόμα και καθ ύλην αρμόδιους;

Τι ακριβώς συμβαίνει, πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι είτε βρήκαν την ευκαιρία, όπως έγινε και με το Τελωνείο των Καστανεών, όπου η λανθασμένη δήλωση Πέτσα δημιούργησε θέμα εκ του μη όντος, να κάνουν… επικοινωνιακή επίδειξη ή πολύ χειρότερα να ασκήσουν αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση ή την Περιφέρεια;

Το καθοριστικό σημείο είναι, πως όταν οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι έρχονται για τουρισμό στην χώρα μας, θα πρέπει να συμπληρώνουν από πριν το ειδικό έντυπο Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form, PLF), ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα -π.χ. χώρα προέλευσης, ιστορικό ταξιδιών τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κ.ά.- και να αποφασίζεται αν θα υποβληθούν σε έλεγχο.

Όμως τόσο το Τελωνείο Ορμενίου όσο και οι μεθοριακοί σταθμοί Νυμφαίας και Κυπρίνου, δεν περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, αλλά μόνο το Τελωνείο Προμαχώνα, όπου υπάρχει συνεργείο του ΕΟΔΥ για να λαμβάνει δείγματα.

Γι’ αυτό άλλωστε από την πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη για ελέγχους από συνεργεία σε όλα τα σημεία οδικής εισόδου τουριστών από την Βλουλγαρία.

Τόσο το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσο και ο ΕΟΔΥ δήλωσαν… αδυναμία να καλύψουν με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή τον προμαχώνα, τη Νυμφαία, το Ορμένιο, τον Κυπρίνο και την Εξοχή στην Δράμα και επιλέχθηκε μόνο ο Προμαχώνας.

Κάτι που είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου πριν από λίγες ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή όμως… απομονώνει τουριστικά όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΕΥΝΟΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ  την Χαλκιδική. Κάτι που καταλογίζουν όλοι στον κ.Καράογλου, επειδή εκλέγεται ως γνωστόν στην γειτονική Θεσσαλονίκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης εδώ και αρκετές ημέρες… φώναζε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος για διενέργεια ελέγχων σε όλα τα σημεία εισόδου από Βουλγαρία και Τουρκία, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης έκανε το ίδιο στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και όλοι τους ζητούν να δοθεί λύση, να ξεκαθαρίσουν οι… ασάφειες στις ανακοινώσεις και να πληροφορηθεί ο κόσμος στην περιοχή και το εξωτερικό, τι ακριβώς ισχύει.

 

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Ρουμανία

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την επιλογή του Προμαχώνα ως μοναδικού σημείου ελέγχου από την Βουλγαρία, αρμόδιοι του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας υποστήριζαν ότι υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ στην Ρουμανία (έχει ξεπεράσει το 2) και παράλληλα επικαλούνται τα 4 “εισαγόμενα” κρούσματα στον Προμαχώνα που βρέθηκαν ήδη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δελτία τύπου, για το θέμα αυτό επισκέφθηκε τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλκίδης και του έθεσε το ζήτημα, ζητώντας να μπουν έλεγχοι στη Νυμφαία Ροδόπης που είναι και η δική του αρμοδιότητα.

Το ίδιο του ζητήθηκε και για το Ορμένιο, ώστε τουλάχιστον σε ένα από τα σημεία εισόδου στους δυο νομούς, να γίνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος.

Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί λύση στο πρόβλημα και θα υπάρξει συνεργείο του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία ή και στο Ορμένιο, προκειμένου να ελέγχονται όσοι μπαίνουν για τουρισμό στην χώρα μας.

Γιατί οι υπόλοιποι που έρχονται, κυρίως Βούλγαροι, για να εργαστούν, μπαίνουν κανονικά συνέχεια.

Όπως φυσικά μπορούν να πηγαίνουν προς την Βουλγαρία και την Τουρκία οι Έλληνες και να επιστρέφουν από Ορμένιο, Κυπρίνο, Κήπους, Νυμφαία, χωρίς έλεγχο φυσικά αν φέρνουν μαζί με τα… φθηνά ψώνια και την φθηνή βενζίνη και τον… κορονοϊό σε Έβρο και Ροδόπη.

 

EvrosNews/Κώστας Πιτιακούδης

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2