Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 07:22

Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας

Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η κοινή Συνέντευξη Τύπου μη κυβερνητικών οργανώσεων με τίτλο: «Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: μια ανθρωπιστική τραγωδία για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ με συμμετέχοντες εκπροσώπους Πρεσβειών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, τοποθετήθηκαν σχετικά με τις τρεις βασικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος -ανθρωπιστική, νομική, πολιτική- εκπρόσωποι και των διοργανωτριών οργανώσεων*.

Την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμένης ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε η Τζένη Καβουνίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow. Η Τζένη Καβουνίδη μετέφερε την  εμπειρία της οργάνωσης σχετικά με τα προβλήματα που γέννησε αλλά και τις επιπτώσεις που συνεχίζει να έχει η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στη συνολικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα.  

«Αδήριτη είναι η ανάγκη για μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το προσφυγικό ζήτημα, με κεντρικό, προ-ορατικό, και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για όλη τη χώρα», όπως υπογράμμισε η Τζένη Καβουνίδη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου SolidarityNow.

«Και φέτος το χειμώνα διαπιστώσαμε την απουσία κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών πληθυσμών που βρίσκονται στα νησιά. Ενώ στους καταυλισμούς των νησιών επικρατούσαν άθλιες συνθήκες από το καλοκαίρι, με τους διαμένοντες να είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων που προβλέπονται για κάθε δομή, η αποσυμφόρηση των νησιών άρχισε να γίνεται συστηματικά μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Τότε, μέσα στο Νοέμβρη, η κυβέρνηση ξεκίνησε να μετακινεί εσπευσμένα ανθρώπους στην ενδοχώρα, σε δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν εκτάκτως, χωρίς κατάλληλο σχεδιασμό», τόνισε η κα Καβουνίδη,

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα της οργάνωσης Human Rights Watch, ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση στα νησιά για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άρσης της πολιτικής γεωγραφικού περιορισμού.

Από την πλευρά της ιατρικής παρέμβασης, ο Αγάπιος Τερζίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσίασε το πρόγραμμα Philos (Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση) και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας κατά την υλοποίησή του.

Οι νομικές προεκτάσεις και τα προβλήματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αναλύθηκαν από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, Συντονιστή της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με παρουσίαση εκκρεμών προσφυγών σχετικά με το γεωγραφικό περιορισμό των νησιών.

Για το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο Πρόεδρος και Συντονιστής του, Γιουνούς Μοχαμεντί και η διαπολιτισμική μεσολαβήτρια, Yasaman Heidarpour από την οργάνωση Melissa Network, μας μετέφεραν τις εμπειρίες των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα νησιά με την ομιλήτρια μάλιστα να μιλά βιωματικά – για το προσφυγικό της ταξίδι από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.

* SolidarityNow

   Διεθνής Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα

   Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

   Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

   Δίκτυο Melissa

   Human Rights Watch

Το SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Το SolidarityNow συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.

Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνουν τους: UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2