ZenH Balkan: Καλώς ήρθατε στην κατεύθυνση μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στα Νοσοκομεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg «Βαλκανική Μεσόγειος»

ZenH Balkan: Καλώς ήρθατε στην κατεύθυνση μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στα Νοσοκομεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg «Βαλκανική Μεσόγειος»

Συντονιστής του έργου: Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης !

Συμμετέχουν 6 χώρες-Κύπρος Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα

 

Περισσότεροι από 15 ομιλητές και 200 συμμετέχοντες παρακολούθησαν το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Προς την κατεύθυνση νοσοκομείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» στο πλαίσιο του έργου ZenH Balkan, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B «Βαλκανική-Μεσόγειος».

Πρόκειται για ένα Έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Εθνικούς Πόρους των συμμετεχουσών χωρών. Το κομμάτι των πόρων που αφορούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι 280.000 ευρώ, ενώ το συνολικό που αφορά όλες τις Χώρες, αγγίζει το ποσό των 800.000 ευρώ !

Το έργο είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2017 και το επιστέγασμά του ήταν το διεθνές συνέδριο, όπου  περισσότερα από 200 άτομα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, ανεξάρτητοι ερευνητές, μηχανικοί και φοιτητές παρακολούθησαν το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο, «Προς την κατεύθυνση νοσοκομείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, μέσω της πλατφόρμας ZOOM, όπου διεξάγονται πολλά συνέδρια με αυτό τον τρόπο πια, ενώνοντας διαφορετικές πλευρές του πλανήτη, χωρίς να χρειάζεται να έχεις φυσική παρουσία…Αφήνοντας δε μηδενικά απορρίμματα στο περιβάλλον!!!

Σύμφωνα με την Συντονίστρια του έργου, Αργυρώ Δημούδη, η μελέτη όλων των κτιρίων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν-Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος, απέδειξε πως είναι κτίρια ενεργοβόρα, γιατί είναι παλιά με πολλές απώλειες ενέργειας. Ας σημειωθεί δε πως τα Νοσοκομεία είναι κτίρια πολύπλοκα και που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Ειδικά τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, είναι κατά το πλείστον παλαιά κτίρια με πολλές προσθήκες.

Χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις τα παλιά προκειμένου να μειώσουν την απώλεια ενέργειας, ενώ τα καινούργια κτίρια θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό προκειμένου να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά, να μειώσουν την απώλεια ενέργειας και να εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας τους δαπανηρούς προϋπολογισμούς για τα θέματα ενέργειας.

«Στην Ελλάδα η οποία χωρίζεται σε 4 κλιματικές ζώνες, μελετήσαμε και επιθεωρήσαμε ενεργειακά οκτώ Νοσοκομεία από τις επτά Υγειονομικές περιφέρειες και από τις 4 ζώνες-από την πιο κρύα που είναι η 4η μέχρι την 1η

Τι σημαίνει ένα κτίριο δημόσιο εν προκειμένω το Νοσοκομείο να έχει μηδενική κατανάλωση ενέργειας;

Να έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση και να έχει μειωμένες τις απώλειες ενέργειας. Αυτό εξασφαλίζεται με τις εργασίες μόνωσης στους τοίχους, στην οροφή, στα κουφώματα. Επίσης να διαθέτει σύγχρονους ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, ο οποίος θα συντηρείται σωστά. Εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά στις στέγες, ηλιακούς συλλέκτες, την παραγωγή ενέργειας από Βιομάζα και αξιοποίηση της Γεωθερμίας. Ειδικά εδώ στη Θράκη έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς τα πυκνά μας Γεωθερμικά πεδία, έχουν υψηλές θερμοκρασίες. Πέρα από τις προσπάθειες που γίνονται για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας στον Πρωτογενή Τομέα, καλό θα είναι να επεκταθεί προς την θέρμανση Δημοσίων Κτιρίων και δη των Νοσοκομείων. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί μία  οικονομοτεχνική μελέτη και μία μελέτη ανάλυσης, όπου θα παρατίθενται οι ανάγκες και τα οφέλη που προκύπτουν», τόνισε η κ. Δημούδη.

Θα αναλάμβανε μια τέτοια μελέτη το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος; Η Ερώτηση! Ναι η Απάντηση από την Καθηγήτρια Αργυρώ Δημούδη!

Από εδώ και πέρα είναι να βγουν τα συμπεράσματα αυτού του προγράμματος, να συνεχισθεί η  καταγραφή των αναγκών   των Νοσοκομείων και αφού βρεθεί ένα νέο πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί και να συνεχισθεί το έργο.

Για να δώσουμε λίγο το κλίμα του συνεδρίου, κατά την έναρξη του συνεδρίου, η Καθηγήτρια Αργυρώ Δημούδη, συντονίστρια του έργου ZenH Balkan,   καλωσόρισε ομιλητές και συμμετέχοντες.  Αμέσως μετά, ακολούθησαν χαιρετισμοί από – τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αναπλ. Καθηγητή Σπυρίδωνα Ντούγια, – τον Συντονιστή της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική-Μεσόγειος”, Δρ. Θεμιστοκλή Χατζηκωνσταντίνου και – τον Υφυπουργό Υποδομών και Ενέργειας στην Αλβανία κ. Gjergji Simaku. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, περισσότεροι από 15 ομιλητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, καθώς και εμπειρογνώμονες από τις χώρες των εταίρων – Ελλάδα, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανία και Κύπρος – παρουσίασαν και ανέδειξαν θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία κτιρίων νοσοκομείων μηδενικής, ή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, ο Καθ. Ματθαίος Σανταμούρης, Καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία συμμετείχε ως Προσκεκλημένος Ομιλητής.

Τέλος, στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, στελέχη και εμπειρογνώμονες των εταίρων παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του έργου ZenH Balkan στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία και την Κύπρο. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου ZenH Balkan, «προς την κατεύθυνση νοσοκομείων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Βαλκανική περιοχή», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Βαλκανική-Μεσόγειος” και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων των συμμετεχουσών χωρών. Το έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Αργυρώς Δημούδη, Διευθύντριας του Εργαστηρίου.

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου και τα πρακτικά θα είναι σύντομα διαθέσιμα στον ιστότοπο του έργου https://www.zenhbalkan.edu.gr ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το πλήρες συνέδριο στο κανάλι Youtube του έργου

https://www.youtube.com/channel/UCpxVyxKnIdL7F4H56ZyhfoA

Οι συμμετέχοντες στο έργο και  φυσικά ο συντονιστής που είναι το Εργαστήριο  Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, είναι σε αναμονή και αναζήτηση, ενός προγράμματος που θα προκύψει, το οποίο και θα συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που έγινε και θα προχωρήσουν σε πράξη οι αρμόδιοι τις υποδεικνυόμενες δράσεις που θα στοχεύουν σε ένα κτίριο ενός Νοσοκομείου, με τις λιγότερες ή και μηδενικές απώλειες ενέργειας. Δίνοντας πάνω από όλα ΑΝΑΣΑ στον πλανήτη, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και οι ανάγκη για περιορισμό των απωλειών και χρήση καθαρής ενέργειας επιτακτικοί όσο ποτέ άλλοτε!

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, που διαπρέπει και διαγράφει μια πορεία φωτεινή πορεία δείχνοντας τον δρόμο,  κοσμώντας πια όχι τη Θράκη μόνο, ή την Ελλάδα,  αλλά   ακτινοβολώντας διεθνώς! Είμαστε περήφανοι!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό