Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 16 Μάιος 2019 07:25

Νίκος Τσαλικίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης : "Μαζί χτίζουμε τη Ροδόπη"

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση του Χρήστου Μέτιου, κατέρχεται ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Μάχιμο αυτοδιοικητικό στέλεχος με αξιόλογη δράση, από νεαρή ηλικία. Θήτευσε στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση ενώ υπηρετεί την περιφερειακή αυτοδιοίκηση από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη τα τελευταία 2,5 έτη.

 

Ο κ. Τσαλικίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη εδράζεται στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και στην στήριξη των τοπικών δυνατοτήτων. Εστιάζει στην ανάδειξη του π8ρωτογενούς τομέα , στην προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας όπως και 8σε σημεία του σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας μέσω των οποίων προωθείται πραγματική αλλαγή της προοπτικής για τον τόπο.

 

Η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη

Η Ροδόπη του σήμερα, όμορφη, ακριτική, με στρατηγική και κομβική θέση. Αποτέλεσε και αποτελεί γεωγραφικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά σταυροδρόμι 3 χωρών στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και συνάμα ακρογωνιαίο λίθο της Ε.Ε. στην περιοχή. Είναι ο τόπος που ενώνεται η ανατολή με την δύση. Ο Νομός που θα συναντήσεις χρώματα Ευρώπης με αρώματα Ανατολής. Η αναπτυξιακή προοπτική για τη Ροδόπη εδράζεται στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και στην στήριξη των δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος μας. Σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια υγιής ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, που να έχει διάρκεια και να συνδέεται με την ταυτότητα και τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά.

Ισχυροποίηση του πρωτογενούς τομέα

Ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία για τη Ροδόπη καθώς απασχολεί ακόμη σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Συνδέεται άμεσα με τα γενικότερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεών της.

Ειδικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που η Περιφέρεια μας έχει αποφασίσει να επενδύσει. Για τον ίδιο λόγο συστάθηκε η  «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας ΑΜ-Θ»,  βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του τομέα. Η Ροδόπη διαθέτει μοναδικά προϊόντα, όπως το λάδι και το κρασί της Μαρώνειας, τα αλίπαστα, ο καφές ,το στραγάλι, το σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής. Για τον κλάδο της Αγροδιατροφής εχουν διατεθεί από την Περιφέρεια 5 εκατ.€, σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, δηλαδή στη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας.

Προκρίναμε, μέσα από ουσιώδη επικοινωνία με τον αγροτικό κόσμο και την αποτύπωση των ιδιαίτερων αναγκών που υπάρχουν, την ενίσχυση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των αγροτών, ενώ επιδιώξαμε την υποβοήθηση του αγροτικού έργου, μέσα από έργα και ενέργειες. 

Δημιουργήθηκε η δομή Αγροτικών Θεμάτων παρέχοντας πληροφόρηση για προγράμματα, ενέργειες, δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας που τους αφορούν. Υποστηρίξαμε τη διαδικασία συγκρότησης ομάδων παραγωγών στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση των συνεταιρισμών. 

Το Φράγμα Ιασίου, από τα μείζονα έργα άρδευσης στη Ροδόπη, που παρέμενε ανενεργό προχωρά, με νέο ανάδοχο, στη β’φάση κατασκευής, προϋπολογισμού 1,2€ και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Επιπλέον πρόσφατα αναδείχθηκε ο μελετητής για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος. Διαθέσαμε 1 εκ. € για κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης στους Δήμους Ιάσμου, Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών και Κομοτηνής. Ολοκληρώνεται η μελέτη και υπάρχει η πίστωση για την κατασκευή ταμιευτήρων. Δρομολογήθηκαν μελέτες αναδασμών για έκταση μεγαλύτερη των 27.000 στρεμμάτων  στο Θρυλόριο, στη Γρατινή, στο Ανθοχώρι.  Διεξήχθησαν υπαίθρια σχολεία εκμάθησης οδήγησης γεωργικού ελκυστήρα σε όλη την έκταση της περιοχής μας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κι η αποτύπωση των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων στο Ν.Ροδόπης.

Προς δημοπράτηση βαίνει και το διαχειριστικό σχέδιο και οριοθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας, 650.000 € για την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος  που απασχολεί τους παραλίμνιους οικισμούς, τους γεωργούς και τους αλιείς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εκ μέρους της Περιφέρειας ξεκίνησαν ήδη ενέργειες για την προώθηση δημιουργίας ενός πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλευσειςη. 

 

Υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης

Στην ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ από το 2009, έτος έναρξης της οικονομικής ύφεσης στη χώρα, παρατηρείται σημαντική πτώση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς , ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα και σημείο το οποίο  θα ήθελα να επισημάνω είναι το ανησυχητικό φαινόμενο διαρροής ταλέντων - γνωστό πλέον ως brain drain- , καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την ΠΑΜ-Θ αναζητώντας στο εξωτερικό ευκαιρίες για απασχόληση σε θέσεις υψηλής ποιοτικής στάθμης.

Η ανεργία αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που έχει λάβει διαστάσεις στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και στη βάση του  Σχεδίου Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ που παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, επιδιώκουμε την υποστήριξη της τοπικής απασχόλησης. Με την ένταξη κονδυλίων, περί τα 3 εκ.€  για την ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 και στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Για την υποστήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας, πρόκειται να διατεθούν 2,2 εκ. ευρώ, προκειμένου επιχειρήσεις να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Σχεδιάζεται επίσης η ενεργοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης και κατάρτισης σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Leader.

Πρέπει να τονίσουμε πως κόσμημα για την περιοχή μας καθώς και συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , η διοίκηση του οποίου έχει ως έδρα της την Κομοτηνή. Ωστόσο, ξενίζει το γεγονός πως η Ροδόπη εντάσσεται στην κατηγορία των περιοχών με χαμηλό επίπεδο καινοτομίας αν και διαθέτει και Πανεπιστήμια . Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας που μπορεί να παραχθεί μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα με την αγροτική οικονομία και την παραγωγική δύναμη της περιοχής μας, είναι βασική κατεύθυνση για την επίτευξη των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων που επιδιώκουμε.

Στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια όλους εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Η Περιφέρεια μας συμμετέχει στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με σκοπό να διευκολύνουμε επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις. Χρηματοδοτείται η δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας κι η δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων, όπου υπάρχει ανοικτή πρόσκληση 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος των Δομών αυτών είναι να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν πολίτες που έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πλάνο για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

 

Φυσικό αέριο

Το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας αξιοποιείται σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες. Η Κομοτηνή θα είναι μια από τις πρώτες 6 πόλεις της ΠΑΜΘ που θα αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Με το έργο αυτό, νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο υπήρξε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους σχεδιασμού και διαχείρισης του Αγωγού ΤΑΡ και τη ΔΕΔΑ. Το έργο θα έχει και έμμεσα θετικά αποτελέσματα, στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο όπου υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.

Εκτός από το φυσικό αέριο, επενδύουμε και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας.

 

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

H Ροδόπη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική  κληρονομιά,  που της προσδίδει μια διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα σε σχέση με άλλες περιοχές. Κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, της ιστορίας της, της λαϊκής παράδοσης της και της πολυ-πολιτισμικότητας που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την Παραλία Πετρωτών και θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Έβρου, προϋπολογισμού 13,7 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο σημαντικό που εχει διασφαλιστεί κι η υλοποίηση του δρομολογείται με την ολοκληρωση των διαδικασιών δημοπράτησης. Η διοργάνωση για πρώτη φορά πολιτιστικών δρώμενων με θεματικές εκδηλώσεις  γύρω από τους άξονες Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη  πτυχή της πολυδιάστατης προσπάθειας  στην ΠΕ Ροδόπης.   

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης

Η Ροδόπη, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες ζημιές από πλημμύρες, έχουν χαθεί περιουσίες ενώ πλήγμα δέχθηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες κι η κτηνοτροφία. Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν επιβεβλημένες, οι εργασίες  εκτελέστηκαν στοχευμένα και με στόχο να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις και την αδικία παρελθόντων ετών. Έγινε καθαρισμός των ρεμάτων κι επιμέρους εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας σε χείμαρρους ποταμών και ρέματα. Αποκαταστάθηκαν ζημιές από τις πλημμύρες του 2017 ενώ ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Βαθυρρύακος. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων νέου τύπου στο Βοσβόζη, το Αμυγδαλόρεμα  και το  Ποντικόρεμα  κι η κατασκευή νέας ιρλανδικής διάβασης στον ποταμό Λίσσο, στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου. Επίσης  σε εξέλιξη είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη γέφυρα Αρριανών στο ποταμό Λίσσο προϋπολογισμού 5 εκ €.

Δρομολογήσαμε κι ολοκληρώθηκαν εργα συντηρήσεων και βελτιώσεων των βασικών υποδομών σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας όπως δρόμοι, κτίρια, φωτισμός οδικού δικτύου. Συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών το κόστος των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν ανέρχεται σε  4,7 εκ. €. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο 12 ακόμη έργα, προϋπολογισμού  9,6 εκ.€  όπως η συντήρηση κι η σήμανση του οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί ρεμάτων, συντήρηση δρόμου Οργάνη-Μυρτίσκη, συντηρήσεις και έργα πρόσβασης ΑμεΑ στα κτίρια της Περιφέρειας.

 

Το διακύβευμα  είναι ο Τόπος μας

Με πολλή δουλειά υπομονή και επιμονή έχει αρχίσει να διαφαίνεται η προσπάθειά μας. Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά που απασχολούν τον πολίτη. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά του. Ωστόσο, η  υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας είναι ένα θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε.

Οι επιλογές της Κεντρικής Κυβέρνησης δε μας βοηθούν, αντίθετα αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Η καθολική προσκόλληση στις νομοθετικές επιταγές οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμόζεται σε αυτές.

Προτεραιότητα είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Ροδόπης .Το διακύβευμα  είναι ο Τόπος μας. Χρέος μας είναι να αξιοποιούμε οποιαδήποτε ευκαιρία προκειμένου να βγαίνει η περιφέρεια Ένα βήμα μπροστά. Έργο μας είναι μια Περιφέρεια με δυνατή φωνή. Για τον πολίτη . Για τον επαγγελματία .Για τα παιδιά μας.

Στις επικείμενες εκλογές, ζητώ  ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες της Ροδόπης, για να συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια, να δυναμώσουμε τη περιοχή μας !

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Μάιος 2019 09:01

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2