150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

«Περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι μαχητές» βρίσκονται σήμερα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και «τα πιο προηγμένα όπλα» της Ρωσίας και όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των νορβηγικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Νιλς Αντρέας Στένσνες.

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν (μια επίθεση) είναι πιθανή ή απίθανη, επειδή εναπόκειται αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο να λάβει την απόφαση», επέμεινε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Νορβηγία είναι έτοιμη από επιχειρησιακής άποψης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για την έκβαση των πραγμάτων ανήκει πλέον αποκλειστικά στο Κρεμλίνο.

Οι Ρώσοι «έχουν ό,τι χρειάζονται για να πράξουν τα πάντα, από μια μικρή εισβολή στα ανατολικά, μικρές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, έως πλήρη εισβολή και πιθανόν κατοχή ολόκληρης της Ουκρανίας, ή τμημάτων της χώρας», ανέφερε ο αντιναύαρχος Νιλς Άντρεας Στένσνες.

«Πλέον εναπόκειται πρωτίστως στον πρόεδρο Πούτιν να επιλέξει αν θέλει να το κάνει ή όχι», πρόσθεσε.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας αξιολόγησης από τις κύριες υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας για τους κινδύνους που πλανώνται πάνω από τη σκανδιναβική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε και πάλι για τον «πραγματικό κίνδυνο μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης», ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θεώρησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό