1o Athens ESG & Climate Crisis

1o Athens ESG & Climate Crisis

Χαιρετισμός από τον διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά
«Η επιχειρηματική τάξη να έχει αίσθηση προσφοράς και ευθύνης»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 1stAthensESG&ClimateCrisisSummit.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαχελάς, η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου είναι σημαντική για την «Καθημερινή» για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί πρόκειται για μία εφημερίδα με παράδοση στα περιβαλλοντικά θέματα, από την εποχή ακόμα που η Ελένη Βλάχου έδινε μεγάλη μάχη για να μην γίνει το διαλυτήριο πλοίων στην Πύλο. Και δεύτερον, γιατί η εφημερίδα πιστεύει σε μία επιχειρηματική τάξη η οποία δεν έχει μόνο αιτήματα, αλλά έχει και μία αίσθηση προσφοράς και ευθύνης. Ο κ. Παπαχελάς έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει κτήμα όλων. Η επιχειρηματική τάξη, η κοινωνία των πολιτών, η νεολαία, πρέπει  να δώσουν μαζί μία μάχη που αφορά όλους μας, όπως άλλωστε φάνηκε με τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τόνισε.

FiresideChat με τον ToddStern, τ. Ειδικός Απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

«Αναγκαία η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας κατά της κλιματικής αλλαγής»

Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Todd Stern, τ. Ειδικός Απεσταλμένος του Λευκού Οίκου και Επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κατά τη  διάρκεια του fireside chat που είχε με τον Γ. Παλαιολόγο, ανταποκριτή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις Βρυξέλλες, στο 1stAthensESG&ClimateCrisisSummit. Ο κ. Stern εκτίμησε ότι η Κίνα δεν θα κάνει μεγάλες δεσμεύσεις για το κλίμα στη Διάσκεψη Κορυφής COP26, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι συναντήσεις τόσο πολλών χωρών δεν αποφέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μία μικρότερη ομάδα χωρών, που θα συναντιέται σε επίπεδο υπουργών για να γίνει πραγματική δουλειά, σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, ο τ. Ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις, αφού ο στόχος έχει πλέον μετακινηθεί σε σχέση με το 2015, όταν είχαν ανακοινωθεί οι δεσμεύσεις της Συνθήκης των Παρισίων. Τότε, ο στόχος ήταν να μειωθεί η τάση αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, ενώ πλέον ο στόχος αυτός τίθεται στους πέντε βαθμούς, επεσήμανε. Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς από την Κίνα είναι μία δέσμευση ότι η χώρα δεν θα δημιουργεί πλέον εργοστάσια που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό. «Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και μέσα στην Κίνα», τόνισε, εκτιμώντας ωστόσο ότι η μετάβαση της Κίνας από τον άνθρακα θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Αναφερόμενος στις πολιτικές των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Stern επεσήμανε ότι οι προτάσεις Μπάιντεν είναι οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα για το θέμα αυτό, εκφράζοντας ότι και τα δύο σχετικά νομοθετήματα θα εγκριθούν. Παράλληλα, ο κ. Stern χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και εξήγησε ότι αυτό που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθούν τόσο διαφορετικές πολιτικές σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι δημοφιλείς στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης.

Μήνυμα του Mike Bloomberg στο 1st Athens ESG & Climate Crisis  

«Οι επιχειρήσεις σε ηγετικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής»

Οι επιχειρήσεις έχουν ισχυρά κίνητρα να ηγηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο MichaelR. Bloomberg, σε μήνυμά του στο 1stAthensESG&ClimateCrisisSummit. Ήδη, το Bloomberg έχει δεσμευτεί να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2025, με τον ιδρυτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου να εξηγεί ότι κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, βοηθά την επιχείρηση. «Εξοικονομούμε χρήματα μειώνοντας τη χρήση ενέργειας και εξασφαλίζοντας περισσότερη ενέργεια από καθαρές πηγές, ενώ η δέσμευσή μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μάς βοηθά να προσλαμβάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους που θέλουν να είναι μέρος της λύσης», σημείωσε ο κ. Bloomberg. Και πρόσθεσε ότι το Bloomberg βοηθά και άλλες εταιρείες να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως, μεταξύ άλλων, μέσω του Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD), το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να μετρήσουν και να καταγράψουν το οικονομικό κόστος και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. «Επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο βοηθούν ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος κατά της κλιματικής αλλαγής, στοχεύοντας ψηλά και φέρνοντας αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Bloomberg.

 

Χορηγοίτου“1st Athens ESG & Climate Crisis Summit”:

Diamond:The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver:AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, ΤράπεζαΠειραιώς, Zepos&Yannopoulos

Bronze:AIA Relate, Lamda Development, ΟλυμπίαΟδός, Πλαίσιο

Supporters:Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών:Aegean

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό