2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Στις 2/2/1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται, συνολικά, 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, “προστατεύονται” 10 υγρότοποι. Δυστυχώς 7 από τους 10 υγροτόπους της χώρας μας, βρίσκονται στη “μαύρη λίστα” του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύουν: Το Δέλτα του Νέστου, η λίμνη Βιστωνίδα, η Κορώνεια, η Βόλβη, ο Αξιός, ο Αμβρακικός, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.

Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσες ακούμε εκπομπές και δηλώσεις για το περιβάλλον και την σημασία του, ενώ την ίδια στιγμή οι υγρότοποι υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών αποβλήτων, εκροή υγρών αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροϋλοτομία και λαθροθηρία, είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που συμπληρώνουν την σημερινή εικόνα των “προστατευόμενων” υγροτόπων.

Δυστυχώς στις μέρες μας, τα λόγια έχουν περισσέψει και οι πράξεις…. μελετώνται!!!

Οι υγιείς υγρότοποι είναι η φυσική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρά τις όποιες δυσκολίεςυπάρχουν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η υποβάθμιση ή/και η καταστροφή των υγροτόπων, είναι πολλές φορές μη αντιστρεπτή και ότι ηπροστασία τους είναι απαραίτητη,όχι μόνο για τηναντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Μπορούμε και πρέπει, σίγουρα να βοηθήσουμε όλοι στην προστασία των υγροτόπων, γιατί:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό