20 χρόνια «Χελιδονίσματα» 2003-2023

20 χρόνια «Χελιδονίσματα» 2003-2023

Χελιδονίσματα Θράκης Κομοτηνή Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

20 χρόνια «Χελιδονίσματα» 2003-2023

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη φορά που οι εμπνευστές της αναβίωσης  του δρώμενου «Χελιδονίσματα» Δήμητρα Τοπαλίδου, τότε πρόεδρος του Συλλόγου «Βυζαντινού Φρουρίου» και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Χατζόπουλος, τότε καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, ξεκίνησαν τα «Χελιδονίσματα».

Η δράση αγαπήθηκε κυρίως από τους μικρούς μαθητές της πόλης που με χελιδόνια και λουλούδια καλωσορίζουν την άνοιξη και φέρνουν το μήνυμα. Το μήνυμα πάντα επίκαιρο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές,  την κοινωνία, για σοβαρά προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν τους ανθρώπους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και το περιβάλλον.  Ο πόλεμος, η βία, ο εκφοβισμός, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, το προσφυγικό, η πανδημία αποτέλεσαν διαχρονικά θέματα των μηνυμάτων που φέρνουν τα χελιδόνια.

Η μουσική των παραδοσιακών στίχων από τις Μετρές της Ανατολικής Θράκης,  είναι γραμμένη από τον Χρήστο Χατζόπουλο σε ρυθμό επτάσημο, Θρακιώτικο συρτό, παίζεται με παραδοσιακά όργανα και τραγουδιέται χορωδιακά.

20 χρόνια μετά,  τα «Χελιδονίσματα Θράκης» έχουν ξεπεράσει τα όρια της πόλης και ταξιδεύουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό