25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

144 ώρες κατά της ΒΙΑΣ υπέρ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, ο Δήμος Κομοτηνής, η Κοιν.Σ.Επ. Θράκης Κίνητρο, η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Κομοτηνής, η Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής, με το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας των Φύλων, με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κομοτηνής,η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, η ΧΕΝ Κομοτηνής, η Ελληνική Αστυνομία/Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης – Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής (ΚΕΘΙ), ο ΓΑΣ Κομοτηνή, η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, το ΔΙΕΚ Κομοτηνής, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής συνεργάζονται και διοργανώνουν πλήθος δράσεων κατά της ΒΙΑΣ υπέρ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία», φέρνοντας στο φως το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύοντας την ανάγκη να δράσουμε όλοι μαζί υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών, κατά της Βίας σε οποιαδήποτε μορφή.

Τον Απρίλιο του 2020, καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε «ειρήνη στο σπίτι» και 146 κράτη μέλη απάντησαν με ισχυρή δήλωση δέσμευσής τους. Τους τελευταίους μήνες 135 χώρες ενίσχυσαν τις δράσεις και τους πόρους για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ως μέρος της απάντησης στην COVID-19.

Φέτος,η Κομοτηνή, αφιερώνει 144 ώρες κατά της ΒΙΑΣ υπέρ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ, και νέοι της πόλης μας, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων, αθλητές, καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους για σκοπό καλό και με στόχο κοινό!

 

Αναλυτικά το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ όλης της εβδομάδας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

12:00 – 14:00

Τοποθεσία: Κεντρική πλατεία Κομοτηνής

«Τα βήματά μου ενάντια στον φόβο»

Συμμετέχουν:  Ελληνική Αστυνομία/Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης – Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας

Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡομάΔήμου Κομοτηνής

Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ισότητας των φύλων Δήμου Κομοτηνής

Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής (ΚΕΘΙ)

Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής

Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κομοτηνής

ΧΕΝ Κομοτηνής

ΚΕΘΕΑ Κιβωτός

 

19:00 – 20:30

Τοποθεσία: Διαδικτυακά στη Σελίδα του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής (@exagonokomotini)

«Εργαζόμενες γυναίκες και φαινόμενα σεξισμού»

Συμμετέχουν:

Βάνα Παπαστεργίου – Νομική Σύμβουλος/Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής (ΚΕΘΙ) – «Νέος Εργασιακός Νόμος 4808/21: Βία και Παρενόχληση στην Εργασία»

Χρήστος Σερμπέζης – Ψυχολόγος/Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κομοτηνής – «Η βία κατά των γυναικών σήμερα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο»

Άννα Κουρουπού – Διευθύντρια Red Umbrella Athens

Ειρήνη Ξυγκάκη – Ηθοποιός

Στέλλα Αργυροπούλου – Project Manager & HR Director Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ.

Την ημερίδα συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Αμπατζή.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

11.00-12.15

Διασχολική Διαδικτυακή Συνάντηση πέντε σχολείων της ΔΔΕ Ροδόπης, με τη συμμετοχή φορέων που συνδέονται με την εκπαίδευση.

Πρόγραμμα:

  1. Εισαγωγική ομιλία της Μαίρης Κοσμίδου, Διευθύντριας ΔΔΕ Ροδόπης.
  2. 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής «Τα γυμνάσια της πόλης παίρνουν θέση κατά της βίας» |Δράση: Προβολή ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
  3. Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής «Τα γυμνάσια της πόλης παίρνουν θέση κατά της βίας» | Δράση: Ζωγραφίζοντας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
  4. 3οΓΕΛ Κομοτηνής «Γυναίκα και βία: δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη», ένα padlet…για τη βία εις βάρος των γυναικών.
  5. Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής «Διαβάζοντας με σύγχρονη ματιά τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη»
  6. Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής «Μουσικός επίλογος».

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Μπαντίκος και εκπρόσωπος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Σχετικό βίντεο με τις σχολικές δράσεις θα αναρτηθεί στο You Tube κανάλι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό