
Φούσκωμα και πρήξιμο πριν τις διακοπές; Ποια είναι τα 6 σώτηρια τρόφιμα που θα σας ξελαφρώσουν-Ποιες τροφές να αποφύγετε
Η ώρα για τις διακοπές πλησιάζει. Σιγά σιγά φτιάχνεις τη λίστα με όσα θα πάρεις μαζί σου. Στο πίσω μέρος όμως του μυαλό σου, βρίσκεται η εξής σκέψη: Πώς γίνεται μαζί με την βαλίτσα, να μην πάρω και το φούσκωμα στην κοιλιά που έχω; Η συμβουλή είναι να επενδύσεις σε μία διατροφή που αποτελείται από τροφές που «ξεφουσκώνουν».
Ακολουθούν 6 υγιεινές διατροφικές προτάσεις που θα μειώσουν το πρήξιμο:
- Φρούτα και λαχανικά:
- Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και να μειώσουν το φούσκωμα. Καλές επιλογές είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα αγγούρια, οι ντομάτες, οι πιπεριές και το μπρόκολο.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επίσης μπορεί να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως, βρώμη και καστανό ρύζι.
- Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος.
- Γιαούρτι
- Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Η προσθήκη προβιοτικών στο γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και να μειώσει το φούσκωμα.
- Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και να κρατήσει το σώμα ενυδατωμένο.
- Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.
Επίσης, η άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και την πέψη. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ύπνος, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση του σώματος και τη μείωση του άγχους, το οποίο μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα.
Η κατακράτηση αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος. Με την ευκαιρία, δείτε 10 τρόφιμα που καταναλώνουμε όλοι με λανθασμένο τρόπο.
Εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.
Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, κυτταρίτιδα.
Τα συμπτώματα στις περιοχές που επηρεάζονται από την κατακράτηση περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο – οίδημα
- Αποχρωματισμό του δέρματος
- Αύξηση βάρους
- Πόνο και ευαισθησία στα άκρα
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις
Το περιεχόμενο της διατροφής εμπλέκεται σημαντικά στα επίπεδα υγρών του σώματος.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προλάβετε την κατακράτηση υγρών:
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος όταν ξεκινούν τη δίαιτα. Όταν εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο αποβάλλονται και σημαντικές ποσότητες υγρών.
Αλάτι
Το νάτριο αποτελεί ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Ωστόσο, μικρή ποσότητα νατρίου είναι επαρκής για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμίσεων. Αντιθέτως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου οδηγεί στην ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που πυροδοτούν την κατακράτηση υγρών. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νατρίου ανέρχεται στα 2,3 γραμμάρια, ποσότητα που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μόλις ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, το νάτριο περιέχεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά, οι διάφορες σάλτσες, τα πατατάκια, τα διάφορα τυριά και τα προμαγειρεμένα γεύματα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε νάτριο όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, αλλά και σε συστατικά, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο, η μαγειρική σόδα, το νιτρώδες νάτριο, το βενζοϊκό νάτριο, συμβάλλουν στην αυξημένη τάση κατακράτησης υγρών που δημιουργούν τέτοιες τροφές.
Άλλες αιτίες κατακράτησης υγρών είναι η σωματική αδράνεια, οι ορμόνες (είναι χαρακτηριστικό το ήπιο έως έντονο πρήξιμο λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες), ορισμένα φάρμακα (κορτιζόνη), η εγκυμοσύνη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγή: athensmagazine.gr