
Κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά: Συζητάμε με την Τουρκία χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις μας
«Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες». Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης τόσο γύρω από το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που παρουσιάστηκε χθες, όσο και για το πάγωμα του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ έγινε ενημέρωση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Επίσης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.
Δεν ελήφθη απόφαση για την απόκτηση 4ης Belh@rra. Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τις τοποθετήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για δήθεν «μη ενημέρωσή τους» για την 4η Φρεγάτα, υπενθυμίζοντας πως η υπόθεση της 4ης Φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Σχετικά με το θέμα του καλωδίου, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα καθοριστεί με βάση και τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου. Πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλες ενέργειες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων του παρελθόντος.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν χθες ότι ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ. «Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό , ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων».
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες», προσθέτοντας: «Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.
Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι η Τουρκία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα κατέθετε τον χάρτη, καθώς ήταν συμβατική της υποχρέωση μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στο τέλος Φεβρουαρίου που έδινε περιθώριο στη χώρα μας ως το τέλος Απριλίου και χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την αντίδραση της Άγκυρας περιμένοντας με ψυχραιμία την κλιμάκωση της απάντησης.