750 χιλιόμετρα ή από την γη στην …σελήνη;

750 χιλιόμετρα ή από την γη στην …σελήνη;

750 χιλιόμετρα ή από την γη στην …σελήνη;

Άραγε, πόσο να απέχει η Κομοτηνή από την Αθήνα; Αυτό αναρωτιέται ο Ποπολάρος κάθε επέτειο της «14ης Μαΐου 1920», την οποία μόλις γιορτάσαμε πανηγυρικά. Θα πείτε 750 χιλιόμετρα… Ναι, χιλιομετρικά, ουσιαστικά όμως, όση είναι η απόσταση από την γη στην σελήνη. Για δέστε λίγο… όταν η Αθήνα γιόρταζε 200 χρόνια από το 1821, εμείς γιορτάζαμε 300. Στην φωτογραφία, ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι με τεχνολογικά άλματα, εμείς πότε θα ενσωματωθούμε αληθινά;  Με λίγα λόγια, το 1920 η περιοχή μας ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, αλλά η ουσιαστική ενσωμάτωση αργεί ακόμη. Όπως το σύνολο σχεδόν της ελληνικής Περιφέρειας, αγκομαχά να ακολουθήσει τους ρυθμούς της πόλης κράτους των Αθηνών, έτσι και εμείς, πρέπει να πάμε στην Αθήνα να μας τάξουν λεφτά και έργα, προσλήψεις, χιλιοειπωμένη ανάπτυξη και γενικά λαγούς με πετραχήλια. Και όταν οι πολιτικοί της επαρχίας της Αθήνας «ανεβαίνουν», μας φέρνουν χάντρες και καθρεφτάκια. Μια πόλη κράτος που για να ζήσει, πρέπει να απομυζά την υπόλοιπη Ελλάδα, τα λεφτά, τα μυαλά, όσο δεν φεύγουν εξωτερικό, τους καλλιτέχνες, ότι παράγει η ελληνική Περιφέρεια. Γιατί αυτή η πόλη έτσι στημένη και γιγαντωμένη, τρώει, τρώει και δεν χορταίνει. Άντε να είμαστε καλά, να αναρωτηθούμε ξανά. Πόσο απέχει η γη από την σελήνη; Πάντως, ευτυχώς που δεν έχει διόδια, οπότε ελπίζουμε.

Τέτοια φωτογραφία εμείς θα δούμε ξανά

Ναι, η φωτογραφία των εγκαινίων της 20ης Διεθνούς Έκθεσης ALEXPO 2025, το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Έφτασε τις 20 διοργανώσεις, ξεκινώντας πριν 30 χρόνια, καθότι στην αρχή γινόταν ανά διετία, για να μην ανταγωνιστεί την δική μας έκθεση «Θράκη». Μόνοι τους την έστησαν οι Εβρίτες, χωρίς υποδομές, χωρίς τεχνογνωσία και την μεγάλωσαν, την διατήρησαν, την καθιέρωσαν. Σε εμάς, «τι έχουν τα έρμα και ψοφούν»; Έτοιμες εγκαταστάσεις είχαμε στην ΒΙΠΕΚΟ, η HELEXPO που την διοργάνωνε είχε την τεχνογνωσία και όμως καταφέραμε να την τελειώσουμε. Δεν την αξιοποιήσαμε όπως δεν αξιοποιούμε άλλα επίκτητα χαρακτηριστικά της περιοχής, για παράδειγμα ο κάθετος άξονας. Θα μπορούσε να αναβιώσει η έκθεση στην Κομοτηνή; Και βέβαια, αν οργανωθεί προσεκτικά, με νέο brand name, με προσεκτική επιλογή των χαρακτηριστικών της και των παράλληλων εκδηλώσεων. Πολλές φορές ο Ποπολάρος έχει γράψει για μια έκθεση τροφίμων ποτών. Αλλά που… Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας δεν προσπαθούμε καν. Παραδομένοι σε παλιές δόξες, από ηγέτιδα πόλη και περιοχή καταλήξαμε η τελευταία ρόδα της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης. Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι…

Περιφερειάρχη θα δούμε ξανά από Ροδόπη;

Εντωμεταξύ, να ξέρετε πως αν είναι δύσκολο να δούμε ξανά έκθεση στην Κομοτηνή, εξίσου δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο, να δούμε ξανά περιφερειάρχη από την Ροδόπη. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην περιφέρεια δημογραφικά, πολιτικά, παραγωγικά, οικονομικά, ο Έβρος έχει αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα. Και φυσικά, υπάρχουν και η Ξάνθη και κυρίως η Καβάλα. Αυτό το σχόλιο, ίσως να μην γραφόταν, αν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είχε στηθεί όπως στην ΕΕ, με περιφέρειες και δήμους και όλοι οι κάτοικοι να ψηφίζουν όλους τους υποψήφιους. Αλλά, όχι, μετονομάσαμε τους νομούς σε περιφερειακές ενότητες, για να εκλέγονται οι βουλευτές. Και έτσι, συνεχίζεται η ενδοπεριφερειακή ζήλια και αντιπαράθεση, ξοδεύουμε περισσότερα για προγράμματα ανά νομό ανά να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερη χωρική κλίμακα και τέλος με το υπερσυγκεντρωτικό κράτος να συνεχίζει την ύπαρξη του, καταλήξαμε σε αδύναμες περιφέρειες και υποβαθμισμένους δήμους αναφορικά των αρμοδιοτήτων και των κονδυλίων που έχουν να διαχειριστούν. Στο ερώτημα αν θα δούμε ξανά περιφερειάρχη από την Ροδόπη, η απάντηση είναι, βεβαίως ναι, αν ο Τοψίδης μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Κομοτηνή. Αλλιώς, «όταν θα ανθίσουν τα αγάλματα».

Ακριδόπληκτη, μάλλον όλη η χώρα

Ακριδόπληκτες κηρύχθηκαν όλες οι δημοτικές κοινότητες του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και σωστά. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια όποιος φτάνει από Αλεξανδρούπολη στα διόδια της Μέστης, μάχη δίνει με τις ακρίδες για να κάνει μερικά χιλιόμετρα. Πάντως, για να το δούμε αλληγορικά, ακριδόπληκτη δεν είναι όλη η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες; Βάλτε τις περισσότερες κομματικές κυβερνήσεις που πέρασαν, τους κοτζαμπάσηδες, τις πολυεθνικές, ε πόσο πια ακριδόπληκτη η έρμη η χώρα μας… Και επιστημονικά να το δούμε, Με τον όρο ακρίδα εννοούμε όλα τα έντομα τις οικογένειες Acrididae , η οποία περιλαμβάνει πολλά είδη (περισσότερα από 10.000). Υπάρχουν ακρίδες με πράσινο, καστανό, κίτρινο, κόκκινο, ακόμα και ροζ χρώμα! Είδατε… και μην βιαστείτε να πείτε, πως δεν υπάρχουν μπλε. Δεν είναι όλες οι γυναίκες ξανθές στο φυσικό τους…

Εντωμεταξύ, στην Ξάνθη τους πάνε δικαστικά

Ενδιαφέρουσα είδηση από την Ξάνθη, η οποία αφορά και εμάς, καθώς με δύο ένδικα μέσα επιχειρεί να προασπίσει τα συμφέροντά του και κατ’ επέκταση  το συμφέρον των δημοτών ο δήμος Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά προς τον εισαγγελέα προκειμένου να κινηθεί ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε εργολάβους που τους χορηγεί άδεια για εργασίες εκσκαφής για τοποθέτηση δικτύου φυσικού αερίου και συνδέσεων με οικοδομές καθώς επίσης και  οπτικών ινών και δεν αποκαθιστούν με το σωστό τρόπο τις οδούς – όπως υποχρεούνται-αφήνοντας πίσω τους κακοτεχνίες και λακκούβες. Για να δούμε πως θα πάει η υπόθεση και τι θα κάνουμε στην Κομοτηνή… Τι πως θα πάει, θα τους τρίξουμε τα δόντια, γκρρρρρρρρ, και θα πούμε είδατε πως τα κάνει άσπρα αυτή η νέα οδοντόκρεμα… Να δούμε, να δούμε…

Πολιτικό μανιφέστο με μέλλον;

Ο δήμαρχος Γκαράνης κατηγορεί τη διοίκηση του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ότι δεν έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και της τουριστικής στρατηγικής του Δήμου Κομοτηνής, αφού πολλές από τις προτάσεις του ήδη προχωρούν ενώ άλλες δεν είναι αρμοδιότητας της Δημοτικής Αρχής… Είναι που πριν λίγες ημέρες το ΕΒΕΡ δημοσιοποίησε μια πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, οποία περιλάμβανε πολλά θέματα. Δηλαδή, ο Ποπολάρος που την διάβασε, την είδε κάτι σαν μανιφέστο προεκλογικό με το βλέμμα στον Δήμο. Πάντως, θα περίμενε κανείς οι δυο φορείς να βρεθούν, να βάλουν κάτω προτάσεις και αρμοδιότητες και να πορευτούν μαζί σε όποιες μπορούν να εφαρμοστούν. Ναι, καλά… Αλλά να πούμε και αυτό… Πόσο ακόμη θα έχουμε δυο Επιμελητήρια στην περιοχή; Έτσι όπως πάει η τοπική οικονομία και ένα πολύ μας έρχεται…

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό