
Κοντεύουν τα 1,5 εκατ. τα “μπλε” τιμολόγια… ρεύματος
Κατά 50-60.000 το μήνα μετακινούνται τα νοικοκυριά στα σταθερά τιμολόγια. Ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο οι πελάτες τους. Ξαναμοιράζεται η «τράπουλα» στην αγορά του ρεύματος.
Κάθε προηγούμενο ξεπερνά η στροφή των νοικοκυριών στα μπλε τιμολόγια, με έναν εκθετικό ρυθμό που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εuro2day.gr κινείται με 50.000- 60.000 το μήνα και όλα δείχνουν ότι στα τέλη του έτους θα αθροίζει 1,5 εκατομμύριο πελάτες.
Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ακόμη και κατά τους προηγούμενους μήνες όπου οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια κινούνταν πτωτικά, η τάση υπέρ των μπλε όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά εντάθηκε, τόσο γιατί τα σταθερά προϊόντα παραμένουν πολύ ελκυστικά, όσο κυρίως γιατί αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών έχει κουραστεί να διακατέχεται από το άγχος του τι θα συμβεί με τα «πάνω – κάτω» στο ρεύμα.
Στην πράξη και με βάση την εικόνα που έχουν οι μεγάλοι του χώρου, ο αριθμός των νοικοκυριών με μπλε προϊόντα, από τα 800.265 που ήταν στα τέλη του 2024, σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕΕΥ για τη περυσινή χρονιά, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, αναμένεται να κλείσει στα τέλη Μαίου σε πάνω από 1.100.000.
Τα νούμερα δηλαδή που βλέπουν τα στελέχη του κλάδου δείχνουν ότι έχουν μετακινηθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία από την αρχή του έτους επιπλέον 300.000 καταναλωτές, ένα εντυπωσιακό μέγεθος που μεταφράζεται σε αύξηση 40% σε λιγότερο από πέντε μήνες!
Στο σενάριο μάλιστα που επαληθευτούν οι φόβοι ότι το φετινό καλοκαίρι θα επαναληφθούν τα προβλήματα του περυσινού Ιουλίου και Αυγούστου, με ακραίες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του ρεύματος στη λιανική, προφανώς η τάση φυγής από τα πράσινα προς τα μπλε θα ενταθεί.
Τη σταθερή ενίσχυση στα… σταθερά αναδεικνύει η ετήσια έκθεση του Ρυθμιστή της αγοράς. Στις αρχές της περσινής χρονιάς, μόνο το 2,8% των νοικοκυριών είχαν συμβληθεί σε σταθερά και το 8,4% σε κυμαινόμενα τιμολόγια. Το 89% βρίσκονταν στα πράσινα.
Στο τέλος του 2024, το μερίδιο των μετρητών που είχαν επιλέξει να μείνουν στα ειδικά πράσινα τιμολόγια, παρ’ ότι μεγάλο, είχε μειωθεί στο 72,4% ενώ το μερίδιο όσων είχαν στραφεί σε σταθερά και κυμαινόμενα έφτανε το 13,5% και το 14,1% αντίστοιχα. Σήμερα το μερίδιο των μπλε, διάρκειας ενός έτους, πρέπει να πλησιάζει το 20%.
Στη σταθερή προτίμηση των τελευταίων, ρόλο παίζει το γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει ανάμεσα στα 19 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, τιμές ακόμη και στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή ακόμη και 40% χαμηλότερες από εκείνες των πράσινων. Στα τελευταία, η μέση τιμή για το Μάιο κινείται γύρω στα 14,5 λεπτά. Η δύναμη, ωστόσο, της αδράνειας διατηρεί ακόμη έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταναλωτών, πλησίον των 4 εκατομμυρίων στην τελευταία αυτή κατηγορία, νούμερο πάντως που φαίνεται ότι «ροκανίζεται» με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Σε άλλες χώρες της Β. Ευρώπης, όπου το άνοιγμα της αγοράς ξεκίνησε μια δεκαετία πριν από το δική μας (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, κλπ), το κοινό ωρίμασε γρηγορότερα και τα σταθερά κατέχουν μερίδιο ακόμη και 90%.
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης του Ρυθμιστή αφορά τα ποσοστά μετακινήσεων από πάροχο σε πάροχο (switching) και των καταναλώσεων ανά εταιρεία. Και αυτά δείχνουν αξιοσημείωτες μεταβολές.
Μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς η Protergia που αύξησε πέρυσι το πελατολόγιό της κατά 68.255 πελάτες, ακολουθούμενη από τον ΗΡΩΝ που ενισχύθηκε με 31.968 πελάτες και τη Ζενίθ που απέσπασε 10.554. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ +1,17% που παραμένει μακράν πρώτη βάσει του πλήθους των παροχών στη χαμηλή και μέση τάση, με περυσινό μερίδιο 70,93%, έχασε 53.377 πελάτες.
Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώνονται ακόμη καλύτερα στο ισοζύγιο των μετακινήσεων βάσει του όγκου κατανάλωσης (σε MWh) που πήρε η κάθε εταιρεία. Στη πρώτη θέση και εδώ βρίσκεται η Protergia που απέσπασε 3,24 εκατομμύρια MWh, έναντι των 1,36 εκατομμυρίων MWh που έχασε η ΔΕΗ +1,17%.
Σημειωτέον ότι η απώλεια μεριδίου στη προμήθεια είναι κάτι που επιδιώκει καιρό τώρα η ΔΕH. Μόνο έτσι θα μειώσει το gap ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει και σε εκείνη που χρειάζεται να εξασφαλίζει από τη χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της. Τόσο στην Ελλάδα και λιγότερο στη Ρουμανία, η επιχείρηση είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Δηλαδή η ηλεκτροπαραγωγή της υπολείπεται των ποσοτήτων που χρειάζεται για να καλύψει τις 33 TWh ενέργειας που καταναλώνουν οι πελάτες της.
Το αντίστροφο ακριβώς πρόβλημα έχει η Protergia. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, η συνολική ισχύς όλων των μονάδων παραγωγής της (θερμικών και ΑΠΕ) κινούνταν πάνω από τα 3.000 MW, όταν καλείτο να καλύψει ζήτηση γύρω στα 1.500 MW. Ο όμιλος έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή απ’ ό,τι στην προμήθεια και ο στόχος είναι το κενό αυτό σταδιακά να κλείσει, γι’ αυτό και επιδιώκει το κομμάτι της λιανικής όπου ξεπέρασε το Μάιο το ορόσημο του 20% (μαζί με τη Volterra), να φτάσει στο 30%.
Συνοψίζοντας, το τοπίο στην αγορά του ρεύματος αργά αλλά σταθερά αλλάζει, η «τράπουλα» υπό μια έννοια ξαναμοιράζεται και οι καταναλωτές φαίνεται να ωριμάζουν, καθώς όσο περισσότερο στρέφονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο λιγότερο θα επηρεάζονται από τα απότομα σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών τιμών που θα γίνονται όλο και πιο συχνά..