Ποιες είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό μας, από την  καθημερινή κατανάλωση ντομάτας

Ποιες είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό μας, από την καθημερινή κατανάλωση ντομάτας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί οι νοστιμότερες ντομάτες. Ντομάτες τρώμε φυσικά όλο τον χρόνο, αλλά τώρα το καλοκαίρι τρώμε τις καλύτερες. Τις πιο ζουμερές, γευστικές και αρωματικές ντομάτες.

Οι ντομάτες έχουν πραγματικά φανατικούς οπαδούς, ανθρώπους που τις τρώνε ευχάριστα ως σαλάτα αλλά χωρίς τρέλα, και ορκισμένους εχθρούς. Είναι λίγοι, αλλά την απεχθάνονται. Τα επιχειρήματα για να τους φέρει κανείς στο άλλο στρατόπεδο είναι πραγματικά πολλά. Πέρα από τη γεύση, είναι τα θρεπτικά συστατικά, οι λίγες θερμίδες και πολλά άλλα.

Οι ντομάτες περιέχουν κυρίως νερό σε ποσοστό 95%, επομένως, έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες. Περιέχουν μόνο 21 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Και περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών: Είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, A, E και B και περιέχουν κάλιο. Η φυτική χρωστική ουσία λυκοπένιο είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα των ντοματών. Το λυκοπένιο είναι μια δευτερογενής φυτική ουσία που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Τι γίνεται όταν τρώτε καθημερινά ντομάτες

Ετσι, όταν τρώει κανείς καθημερινά ντομάτες, συνοπτικά:

  • Παίρνει πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Εχει αίσθημα πλήρωσης του στομάχου χωρίς να έχει λάβει πολλές θερμίδες.
  • Και επιπλέον, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, βοηθά στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, επιβραδύνει την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, και λόγω του λυκοπενίου μπορεί να αποτραπούν κυτταρικές αλλαγές και επομένως πιθανώς να μειώσει κανείς τον κίνδυνο καρκίνου .

Από την άλλη πλευρά η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας:

<cs-card “=”” class=”card-outer card-full-size ” card-fill-color=”#FFFFFF” card-secondary-color=”#E1E1E1″ gradient-angle=”112.05deg” id=”native_ad_inarticle-2-f681b706-6df9-4123-b820-d9d1eaf33cc0″ size=”_2x_1y” part=””>

  • Μπορεί να οδηγήσει σε μονοδιάστατη διατροφή. Ειδικά μάλιστα αν το ότι τρώτε ντομάτα σημαίνει ότι αποφεύγετε άλλα είδη λαχανικών, αποκλείοντας επομένως άλλες ομάδες θρεπτικών συστατικών.
  • Κάποιοι εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα από την κατανάλωση ντομάτας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σαν τρόφιμο δεν συνίσταται σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή με προβλήματα στο στομάχι.

Αυτό που συστήνουν πάντα οι ειδικοί είναι ποικιλία στο πιάτο και στη διατροφή για να λαμβάνουμε από κάθε τι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ευαισθησία στις ντομάτες, θα πρέπει να αποφεύγετε να τις τρώτε καθημερινά. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στην ισταμίνη γενικά δεν ανέχονται καλά τις ντομάτες: κοιλιακές κράμπες, διάρροια, ναυτία, ερυθρότητα του δέρματος, ζάλη, πονοκέφαλοι, ταχυπαλμία και μερικές φορές ακόμη και δύσπνοια και κυκλοφορικά προβλήματα εμφανίζονται συνήθως αμέσως μετά το φαγητό.Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα αφού φάτε ντομάτες, είναι καλύτερο να τις αποφεύγετε ή να τις τρώτε μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

iefimerida.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό