
Σε τροχιά υλοποίησης το FSRU Θράκης της Gastrade -Έλαβε το πράσινο φως!
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και να μπει αμέσως μετά σε τροχιά υλοποίησης το FSRU Θράκης της Gastrade, αφού η εταιρεία έλαβε ένα σημαντικό πράσινο φως.
Όπως γράφει η Μαρίνα Ξυπνητού στο ypodomes.gr, η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ του έργου – σημαντική γνωμοδότηση την οποία ανέμενε η εταιρεία.
Επόμενο στάδιο αποτελεί η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου – σε συνέχεια της επεξεργασίας των σχολίων που κάνει η Gastrade από την δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε στις 8 Μαΐου και μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για να μπορούν και επίσημα πια να ξεκινήσουν οι εργασίες του FSRU Θράκης.
Θα είναι το δεύτερο FSRU της χώρας – μετά το FSRU Αλεξανδρούπολης που επίσης υλοποίησε και παρέδωσε πέρσι η Gastrade, ενώ με την ολοκλήρωση και παράδοση του θα έρθει να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες σε φυσικό αέριο της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αυτές έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, η ζήτηση φυσικού αερίου την οποία εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει το ΑΣΦΑ Θράκης αναμένεται να φτάσει στα 3,0 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, τα οποία θα διατίθενται στους καταναλωτές μέσω του ΤΑΡ ή/και του ΕΣΦΑ.
Το έργο
Το ΑΣΦΑ Θράκης πρόκειται να εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην Π.Ε. Έβρου και αφορά στη δημιουργία Υπεράκτιου Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Θρακικό Πέλαγος.
Η τεχνολογία του ΑΣΦΑ Θράκης έχει ως βάση της την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) και τη μεταφορά του αεριοποιημένου φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό στον αγωγό ΤΑΡ ή/και στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Το έργο αποτελείται από θα τρία διακριτά μέρη
1.Τον Υπεράκτιο Πλωτό Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ ο οποίος περιλαμβάνει:
– Μόνιμα Αγκυροβολημένη Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης/Αεριοποίησης ΥΦΑ (Floating Storage & Regasification Unit – FSRU). Το FSRU θα έχει 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ, συνοδευτικές αντλίες και σωληνώσεις και εξοπλισμό επαναεριοποίησης. Το FSRU θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις παραλαβής ΥΦΑ για την αγκυροβόληση των πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εκφόρτωσης, σωληνώσεων και τερματισμού λειτουργίας), σύστημα διαχείρισης BOG, βοηθητικές εγκαταστάσεις & συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, συστήματα ασφαλείας (Ανίχνευση Βλαβών & Τερματισμός έκτακτης ανάγκης, μεταφοράς ανταλλακτικών και προσωπικού) και συστήματα (Ηλεκτρικά, Αυτοματισμοί, Έλεγχος & Επικοινωνία).
– Μόνιμο αγκυροβόλιο της μονάδας FSRU 9 km νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 8 km από την απέναντι ακτή, στη θαλάσσια περιοχή της Θράκης και σε βάθος περίπου 35 m.
– Δύο εύκαμπτους σωλήνες εσωτερικής διαμέτρου 12’’ έκαστος για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη μονάδα FSRU προς τον υποθαλάσσιο αγωγό, μέσω της Πολλαπλής Εξαγωγής Τέρματος Αγωγού (Pipeline End Manifold ή PLEM).
– Την υποθαλάσσια Πολλαπλή Εξαγωγή Τέρματος Αγωγού (PLEM), με την οποία συνδέονται οι εύκαμπτοι σωλήνες με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου. Η PLEM θα είναι ποντισμένη στον βυθό της θαλάσσης και σε οριζόντια απόσταση περί τα 20 μέτρα από τη μονάδα FSRU.
2. Τον αγωγό φυσικού αερίου, ονομαστικής διαμέτρου 30”, πίεσης σχεδιασμού 100 barg και πίεσης λειτουργίας ανάλογης αυτής του TAP/ΕΣΦΑ (65-95 barg) για την υποθαλάσσια και χερσαία μεταφορά του φυσικού αερίου για τη διασύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP ή/και με το ΕΣΦΑ. Ειδικότερα:
– Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος περί τα 15 km.
– Ο χερσαίος αγωγός θα έχει μήκος περί τα 5 km.
– Ο αγωγός θα προσαιγιαλώνεται περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Πλησίον της περιοχής προσαιγιάλωσης θα εγκατασταθεί παράκτιος σταθμός βανοστασίου.
3. Διασύνδεση με τον υφιστάμενο αγωγό TAP στο ύψος της Άνθειας, με την κατασκευή ενός Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού. Θα προβλεφθεί επίσης πιθανή διασύνδεση στην περιοχή με τον αγωγό του ΕΣΦΑ (κλάδος Κήποι-Κομοτηνή). Σημειώνεται ότι σε κοντινή απόσταση έχει ήδη προγραμματισθεί η κατασκευή νέου Σταθμού Εισόδου (Μ/Ρ) – πλησίον του υφιστάμενου Σταθμού Εξόδου Αλεξανδρούπολης του ΔΕΣΦΑ (U-3630) – για τις ανάγκες σύνδεσης του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης με το ΕΣΦΑ.
Πηγή: ypodomes.gr