Κομμένο καρπούζι: Πώς το καλύπτουμε σωστά ώστε να παραμείνει δροσερό και γευστικό;

Κομμένο καρπούζι: Πώς το καλύπτουμε σωστά ώστε να παραμείνει δροσερό και γευστικό;

Καρπούζι στο ψυγείο: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο για περισσότερες μέρες

Αν δεν ανήκετε σε εκείνους που καταναλώνουν ένα ολόκληρο καρπούζι με τη μία – ειδικά μέσα στον καύσωνα – σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να το κρατήσετε φρέσκο για περισσότερο. Και σωστά το σκέφτεστε, γιατί αν δεν το χειριστείτε σωστά, το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα. Να χάσει τη μυρωδιά και τη γεύση του ή – χειρότερα – να καταλήξει στα σκουπίδια.

Πρώτο και βασικό: το πλύσιμο

Πριν καν το κόψετε, καλό είναι να το πλύνετε σχολαστικά – ιδανικά με ζεστό νερό και μια βούρτσα. Έτσι θα απομακρύνετε τα βακτήρια από τη φλούδα, που αλλιώς μπορούν εύκολα να περάσουν στο εσωτερικό του καρπουζιού όταν το κόψετε. Δεν είναι υπερβολή: στο παρελθόν, στη Βρετανία καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας και ένας θάνατος εξαιτίας ακατάλληλα πλυμένων καρπουζιών.

Πώς να το αποθηκεύσετε σωστά

Αν σκοπεύετε να φυλάξετε μισό καρπούζι με τη φλούδα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη. Καλό είναι επίσης να το τοποθετήσετε σε πιάτο, ώστε να μη χυθούν τα υγρά του μέσα στο ψυγείο. Η μεμβράνη βοηθά και στο να μην απορροφήσει το καρπούζι μυρωδιές από άλλα τρόφιμα – φανταστείτε να κάθεται δίπλα σε ψάρια…

Η μεμβράνη κρατάει επίσης την υγρασία στο εσωτερικό, κάτι που βοηθά να μη «στεγνώσει» το φρούτο. Αλλά είναι αυτή η καλύτερη επιλογή;

Τι λένε οι δοκιμές

Σύμφωνα με δοκιμές αποθήκευσης, η πιο αποτελεσματική μέθοδος – με «βαθμολογία» 10/10 – είναι να κόψετε το καρπούζι σε φέτες ή κομμάτια μαζί με τη φλούδα και να τα βάλετε σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο. Έτσι, διατηρείται φρέσκο, ζουμερό και γλυκό έως και 8 ημέρες!

Αν κόψετε το καρπούζι σε έτοιμα προς κατανάλωση κομμάτια χωρίς τη φλούδα, τότε και πάλι το αεροστεγές δοχείο είναι η καλύτερη επιλογή. Όμως, όσο περισσότερο παραμένουν στο ψυγείο, τόσο χάνουν τη γεύση και τη ζωντάνια τους, καθώς διαρρέει το υγρό από τη σάρκα.

Αν τώρα απλώς βάλετε τα κομμάτια σε ένα πιάτο ακάλυπτα, μην περιμένετε να κρατήσουν πάνω από μια μέρα. Αντιθέτως, τοποθετώντας τα σε σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς, μπορούν να μείνουν φρέσκα έως και 8 ημέρες (με βαθμολογία 8/10), ενώ σε πιάτο σκεπασμένο με μεμβράνη η διάρκεια ζωής τους φτάνει επίσης τις 8 ημέρες (με βαθμολογία 9/10).

Τι να προσέχετε

Τέλος, να θυμάστε: εάν το καρπούζι παραμείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, καλό είναι να μην το καταναλώσετε – ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Πηγη: cibum.gr/Επιμέλεια:Μαυρομάτη Μαριλένα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό