
Θες να πετύχεις το τέλειο καρπούζι; 6 τρόποι να καταλάβεις αν είναι γλυκό και δροσερό !
Πώς να διαλέξεις ένα καλό καρπούζι – 6 ενδείξεις ότι είναι ώριμο, γλυκό και ζουμερό
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς ένα κομμάτι δροσερό, τραγανό και ζουμερό καρπούζι. Όμως, αν έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά σε έναν πάγκο γεμάτο καρπούζια, ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να διαλέξεις το σωστό: Ποιο είναι ώριμο; Ποιο έχει γεύση και όχι μόνο… νερό;
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά «σημάδια» πάνω στο φρούτο που αποκαλύπτουν πολλά – αρκεί να τα προσέξεις. Δες τι να κοιτάξεις πριν το αγοράσεις:
1. Βάρος σε σχέση με το μέγεθος
Πιάσε το καρπούζι και ζύγισέ το στα χέρια σου. Αν σου φαίνεται βαρύ για το μέγεθός του, είναι γεμάτο νερό – κάτι που δείχνει ότι είναι ζουμερό και ώριμο. Αν είναι πιο ελαφρύ απ’ όσο περιμένεις, πιθανόν είναι άγουρο.
2. Ο ήχος του όταν το χτυπάς
Χτύπησέ το ελαφρά με τα δάχτυλα. Ένα καλό καρπούζι κάνει έναν βαθύ, γεμάτο ήχο. Αν ο ήχος είναι «κούφιος» ή μεταλλικός, ίσως είναι πολύ άγουρο ή, αντίθετα, παραωριμασμένο.
3. Καφέ ραβδώσεις και «γραμμές» στη φλούδα
Μη φοβηθείς τις καφέ γραμμές ή τις ακανόνιστες ραβδώσεις. Είναι δείγμα ότι το φυτό επικονιάστηκε καλά (κυρίως από μέλισσες) και αυτό συνδέεται συχνά με πλούσια, γλυκιά γεύση.
4. Το κοτσάνι λέει πολλά
Αν το καρπούζι έχει ακόμα το κοτσάνι του, δες το χρώμα του. Ξερό και καφέ σημαίνει ότι κόπηκε όταν είχε ωριμάσει καλά. Αν είναι πράσινο, μάλλον κόπηκε πρόωρα.
5. Σχήμα και χρώμα στη φλούδα
Τα πιο στρογγυλά καρπούζια τείνουν να είναι πιο γλυκά, ενώ τα πιο μακρόστενα συχνά έχουν περισσότερα υγρά αλλά λιγότερη γεύση. Επίσης, κοίτα την κιτρινωπή κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπουζιού (εκεί που ακουμπούσε στο χώμα): όσο πιο βαθύ είναι το κίτρινο χρώμα, τόσο περισσότερο ωρίμασε φυσικά στον ήλιο. Ανοιχτόχρωμη κηλίδα = πρόωρη συγκομιδή.
6.Αν το ανοίξεις – δες μέσα
Η σάρκα πρέπει να είναι έντονα κόκκινη και «δεμένη». Αν έχει μεγάλες κενές περιοχές ή θυμίζει σφουγγάρι, ίσως έχει παραωριμάσει ή εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη.
Με λίγη παρατηρητικότητα λοιπόν και μερικά απλά «κόλπα», μπορείς να διαλέξεις ένα καρπούζι γεμάτο γεύση, δροσιά και καλοκαιρινή απόλαυση – χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξεις πρώτα!
Με αναφορές:newsit.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ