
Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα; Το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας.
Μια πρόσφατη και ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax φέρνει στο φως μια ανησυχητική συσχέτιση: η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ενδέχεται να αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, προκαλούν προβληματισμό: άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τέτοιων τροφών παρουσίασαν 41% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα – ακόμη και στην απουσία καπνίσματος.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ξεπερνούν τα απλά επεξεργασμένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, αυτά περιλαμβάνουν συστατικά που σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μαγειρική, όπως συντηρητικά, τεχνητά χρώματα, γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα που βελτιώνουν τη γεύση. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, οι έτοιμες σούπες, οι κοτομπουκιές, ορισμένα αλλαντικά και διάφορα συσκευασμένα σνακ.
Η μελέτη επισημαίνει πως η βιομηχανική επεξεργασία αλλάζει τη σύσταση των τροφίμων, επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και δημιουργώντας επιβλαβείς ενώσεις. Μία από αυτές είναι η ακρολεΐνη, μια τοξική ουσία που παράγεται τόσο από την καύση διαφόρων υλικών όσο και από το μαγείρεμα λιπαρών τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το κάπνισμα αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη μελέτη, μαζί με την παρατήρηση ότι αρκετοί μη καπνιστές νοσούν, υποδεικνύουν πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Οι ειδικοί, σύμφωνα με το CNN, επισημαίνουν πως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά σχετίζονται με μια διατροφή κακής ποιότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλατιού, ζάχαρης και χημικών πρόσθετων.
Τι να τροποποιήσετε στη καθημερινή σας διατροφή
Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει έναν ακόμη λόγο να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
Μια καλή αρχή είναι να είστε προσεκτικοί κατά την ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων. Αποφύγετε προϊόντα που έχουν μεγάλες λίστες με συστατικά και άγνωστες λέξεις, καθώς συχνά πρόκειται για πρόσθετα και συντηρητικά. Η σταδιακή μετάβαση σε πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας και παράλληλα να συμβάλει στην προστασία της υγείας σας από σοβαρές ασθένειες.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συστήνουν:
Ελέγξτε τις ετικέτες: Αποφύγετε τρόφιμα με εκτενείς λίστες συστατικών και άγνωστες ονομασίες, που πιθανόν να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά.
Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα: Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων σε φυσική ή ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή.
Μαγειρεύετε στο σπίτι: Η παρασκευή γευμάτων από ολόκληρα και φρέσκα υλικά σας επιτρέπει να ελέγχετε καλύτερα τι καταναλώνετε.
Κάντε αλλαγές σταδιακά: Αντί να εστιάζετε σε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε, προσπαθήστε να εντάξετε περισσότερα φυσικά προϊόντα στη διατροφή σας. Με το χρόνο, οι γευστικοί σας κάλυκες θα συνηθίσουν τις υγιεινές γεύσεις και θα τις προτιμάτε.
Με αναφορές από έθνος-MSN\Επιμέλεια Π&Π