
Η παιδική παχυσαρκία ξεπερνά πλέον τον υποσιτισμό σε παγκόσμια κλίμακα.
Περισσότερα παιδιά παγκοσμίως είναι παχύσαρκα παρά υποσιτισμένα, προειδοποιεί η UNICEF
Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα παχύσαρκα παιδιά ξεπερνούν αριθμητικά τα υποσιτισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ. Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, αποδίδοντας την τάση αυτή στην ευρεία κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Τα ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με την έκθεση, 188 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σχολικής ηλικίας – δηλαδή 1 στα 10 – εμφανίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, γεγονός που απειλεί σοβαρά την υγεία και τη σωστή ανάπτυξή τους. Το 9,4% των παιδιών ηλικίας 5-19 ετών θεωρείται παχύσαρκο, ενώ το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών ανέρχεται στο 9,2%.
Συγκριτικά, το 2000 μόλις το 3% των παιδιών παγκοσμίως ήταν παχύσαρκα, ενώ το 13% υποσιτισμένα. Μέσα σε δύο δεκαετίες, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά.
Η παχυσαρκία εξαπλώνεται παντού
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον την πιο κοινή μορφή κακής διατροφής στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη — με εξαίρεση τη Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική, όπου η υποσιτισμένη παιδικότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί.
Ακόμη και σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πείνας και καθυστερημένης ανάπτυξης λόγω φτώχειας, παρατηρείται παράλληλα αύξηση της παχυσαρκίας, δείχνοντας ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται μόνο με τον πλούτο, αλλά και με την ποιότητα της τροφής.
Ο ρόλος της κακής διατροφής και του marketing
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας και το fast food έχουν εδραιωθεί στη διατροφή των παιδιών, ειδικά λόγω της έντονης παρουσίας τους σε σχολεία, καταστήματα και διαφημίσεις. Το ψηφιακό marketing, μάλιστα, στοχεύει συστηματικά τα παιδιά, ενισχύοντας τις ανθυγιεινές επιλογές.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι. Η UNICEF δίνει πρακτικές οδηγίες για τους γονείς:
-
Δώστε το καλό παράδειγμα: Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, σπιτικά γεύματα.
-
Περιορίστε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και έτοιμων σνακ.
-
Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά: Ενισχύστε τη σύνδεση με το φαγητό και τη γνώση των θρεπτικών επιλογών.
-
Ενισχύστε τη φυσική δραστηριότητα: Μειώστε τον χρόνο μπροστά σε οθόνες και ενθαρρύνετε το παιχνίδι, το περπάτημα, τον αθλητισμό.
-
Εκπαιδεύστε και συζητήστε: Μιλήστε στα παιδιά για την αξία της ισορροπημένης διατροφής και το πώς επηρεάζει την ενέργεια, την υγεία και τη διάθεσή τους.
Πρόληψη από νωρίς – Υγεία για μια ζωή
Όπως σημειώνει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell:
«Η παχυσαρκία αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πηγές πρωτεΐνης, επηρεάζοντας τη σωματική, ψυχική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.»
Η δημιουργία υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής στο παρόν και στο μέλλον. Όσο νωρίτερα παρέμβουμε, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι βάσεις για ένα υγιές σώμα και πνεύμα.
Με αναφορές από:vwoman.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ