Συγκλονιστική αποκάλυψη από γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ: Αυτά είναι τα μόνα συμπληρώματα που αξίζει να παίρνεις – Ξεχάσε όσα ήξερες!

Συγκλονιστική αποκάλυψη από γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ: Αυτά είναι τα μόνα συμπληρώματα που αξίζει να παίρνεις – Ξεχάσε όσα ήξερες!

Η αλήθεια για τα συμπληρώματα διατροφής: Τι αξίζει πραγματικά και τι είναι απλώς σπατάλη χρημάτων – Η άποψη μιας γαστρεντερολόγου του Χάρβαρντ

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των αμέτρητων «θαυματουργών» προϊόντων υγείας, τα συμπληρώματα διατροφής κατακλύζουν τα ράφια των φαρμακείων, τα social media και τις ζωές πολλών ανθρώπων. Η ιδέα ότι μια κάψουλα μπορεί να βελτιώσει την υγεία, να ενισχύσει την ενέργεια, να διορθώσει διατροφικά κενά ή να προσφέρει μακροζωία είναι αναμφισβήτητα δελεαστική.

Ωστόσο, η γαστρεντερολόγος Trisha Pasricha, γιατρός του νοσοκομείου Massachusetts General Hospital και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη διαδεδομένη πεποίθηση. Όπως τονίζει σε πρόσφατες δηλώσεις της, η αποτελεσματικότητα των περισσότερων συμπληρωμάτων δεν υποστηρίζεται από επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Αντιθέτως, πολλές από τις διαδεδομένες απόψεις βασίζονται περισσότερο στο μάρκετινγκ παρά στην ιατρική τεκμηρίωση.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια ανάλυση εννέα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής, μέσα από το πρίσμα των επιστημονικών δεδομένων και της εμπειρίας της ειδικού.

Πολυβιταμίνες – Μύθος ή ασφάλεια;

Οι πολυβιταμίνες είναι ίσως τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα παγκοσμίως. Πολλοί θεωρούν πως η καθημερινή λήψη τους καλύπτει τα διατροφικά κενά και προσφέρει γενική ενίσχυση της υγείας, προλαμβάνοντας ασθένειες ή ακόμη και παρατείνοντας τη ζωή. Παρόλα αυτά, μεγάλης κλίμακας μελέτη που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες και περιέλαβε περίπου 400.000 ενήλικες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυβιταμίνες δεν προσφέρουν κανένα μετρήσιμο όφελος στη μακροζωία.

Η δρ. Pasricha επισημαίνει ότι, παρόλο που γενικά δεν είναι επικίνδυνη η καθημερινή τους χρήση, δεν υπάρχει λόγος να τις καταναλώνουν υγιή άτομα χωρίς ιατρική ένδειξη. Αντί για συμπληρώματα, η γιατρός προτείνει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά, που έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Ψύλλιο – Ένα συμπλήρωμα με ισχυρές αποδείξεις

Σε αντίθεση με πολλά άλλα προϊόντα, το ψύλλιο, το οποίο προέρχεται από τον φλοιό των σπόρων του φυτού Plantago ovata, συνοδεύεται από αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτική ίνα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ωστόσο έχει ευρύτερη δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προάγει το αίσθημα κορεσμού, υποστηρίζοντας έτσι τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, δηλαδή τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας το μικροβίωμα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα συμπληρώματα που η ειδικός θεωρεί ότι αξίζουν την προσοχή και τα χρήματά μας.

Κολλαγόνο – Περισσότερη διαφήμιση παρά ουσία

Το κολλαγόνο έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο trend, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που αναζητούν νεανική εμφάνιση. Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό και αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος, των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Με την πάροδο των ετών, η παραγωγή του μειώνεται, κάτι που συνδέεται με τη γήρανση του δέρματος.

Αν και υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν βελτίωση στην ελαστικότητα και μείωση ρυτίδων, πολλές από αυτές είναι χαμηλής ποιότητας ή έχουν χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα. Η Pasricha παραμένει επιφυλακτική και τονίζει ότι η υγιεινή διατροφή και η προστασία από τον ήλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς στρατηγικές για την υγεία του δέρματος.

Ινδικό Τζίνσενγκ – Ένα “όχι” με πολλές επιφυλάξεις

Το ινδικό τζίνσενγκ (ashwagandha) έχει αποκτήσει φήμη για τις υποτιθέμενες ευεργετικές του επιδράσεις στην ψυχική υγεία, τον ύπνο και την ενέργεια. Πολλοί το προτείνουν ως φυσικό αγχολυτικό ή ενισχυτικό της μνήμης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, αυτά τα οφέλη δεν έχουν επαρκή τεκμηρίωση.

Η ίδια προτείνει να διερευνάται πρώτα η αιτία των συμπτωμάτων που κάποιος προσπαθεί να αντιμετωπίσει – όπως η αϋπνία ή το άγχος – και να επιλέγεται θεραπεία βάσει διαγνωσμένης ανάγκης και όχι μόδας.

Μαγνήσιο – Περισσότερη τροφή, λιγότερα χάπια

Το μαγνήσιο εμφανίζεται συχνά ως «λύση για όλα», από τον κακό ύπνο μέχρι τη νευρικότητα και τις μυϊκές κράμπες. Ωστόσο, τα στοιχεία που το υποστηρίζουν είναι ανεπαρκή για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Υπάρχουν μεν συγκεκριμένες ενδείξεις χρήσης, όπως η δυσκοιλιότητα, αλλά το γενικευμένο αφήγημα για τα πολλαπλά του οφέλη δεν επιβεβαιώνεται από την επιστήμη.

Η γιατρός συνιστά να προτιμώνται φυσικές πηγές μαγνησίου – όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια – αντί για συμπληρώματα, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση ανεπάρκειας.

Σίδηρος – Αναγκαίος σε ειδικές περιπτώσεις

Η λήψη σιδήρου είναι απαραίτητη για όσους πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δρ. Pasricha προτείνει κάτι ενδιαφέρον: αντί για καθημερινή λήψη, η εναλλάξ ημερήσια χρήση έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική και λιγότερο ενοχλητική (λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως ναυτία ή δυσκοιλιότητα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι άτομα με έντονη έμμηνο ρύση, ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια και πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

Σκόνες λαχανικών – Υπερκοστολογημένη μόδα

Οι «σκόνες λαχανικών» διαφημίζονται ως πρακτικές λύσεις για την καθημερινή κατανάλωση φυτικών συστατικών. Παράγονται από αφυδατωμένα και κονιορτοποιημένα λαχανικά, στα οποία συνήθως προστίθενται γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα για να είναι εύγευστα.

Η Pasricha είναι ξεκάθαρη: τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διατροφική αξία των φρέσκων λαχανικών.

πηγή bovary/επιμέλεια Π&Π

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό