Μην συνδυάζετε το μέλι με αυτά τα 6 τρόφιμα — Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία και την πέψη

Μην συνδυάζετε το μέλι με αυτά τα 6 τρόφιμα — Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία και την πέψη

Το μέλι θεωρείται από τα πιο φυσικά και ευεργετικά γλυκαντικά, ωστόσο ο συνδυασμός του με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβαρυντικός για τον οργανισμό. Παρότι θρεπτικό, το μέλι μπορεί να χάσει τις ιδιότητές του ή ακόμα και να προκαλέσει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σε ακατάλληλους συνδυασμούς.

1. Ζεστά ροφήματα ή υγρά υψηλής θερμοκρασίας

Σύμφωνα με το περιοδικό Antibiotics, όταν το μέλι εκτίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από 49°C, μειώνονται οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και ενζυμικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιβλαβών ουσιών. Άρα, η προσθήκη μελιού σε πολύ ζεστό τσάι ή γάλα μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη του.

2. Ghee (λιωμένο βούτυρο)

Το συνδυασμό μελιού και καθαρισμένου βουτύρου (ghee) αναφέρει ως επικίνδυνο μελέτη στο Toxicology Reports, η οποία βρήκε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι τοξικός. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Τριχόπτωση

  • Απώλεια βάρους

  • Δερματικούς ερεθισμούς

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)

Το μέλι, λόγω της όξινης φύσης του και της περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, ενδέχεται να δυσκολεύει την πέψη όταν συνδυάζεται με γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με το MedlinePlus, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει:

  • Φούσκωμα

  • Δυσφορία στο στομάχι

  • Δυσπεψία

Τα άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη καλό είναι να αποφεύγουν τέτοιους συνδυασμούς ή να χρησιμοποιούν εναλλακτικές όπως γάλα χωρίς λακτόζη.

4. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Προσθέτοντας μέλι σε ήδη ζαχαρούχα ή λιπαρά επεξεργασμένα προϊόντα αυξάνεται η συνολική πρόσληψη ζάχαρης, γεγονός που, σύμφωνα με τον FDA, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κινδύνους εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

5. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η κατανάλωση μελιού μαζί με βαριά, τηγανητά ή πλούσια σε λιπαρά γεύματα μπορεί να προκαλέσει βραδύτερη πέψη, φούσκωμα και δυσφορία, όπως σημειώνεται στο MedlinePlus. Επίσης, ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

6. Αλκοολούχα ποτά

Η ανάμειξη μελιού με αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου και να εντείνει την αφυδάτωση, με αποτέλεσμα πονοκεφάλους και δυσάρεστα συμπτώματα την επόμενη ημέρα. Η Current Research in Food Science αναφέρει ότι η φρουκτόζη του μελιού μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό κατά την επεξεργασία του αλκοόλ.


Με τι μπορείτε να συνδυάσετε με ασφάλεια το μέλι;

Αν και κάποιοι συνδυασμοί καλό είναι να αποφεύγονται, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού:

  • Λεμόνι: Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καταπραΰνει τον πονόλαιμο (Horticulture Research).

  • Τζίντζερ: Βοηθά στη χώνεψη και καταπολεμά τη φλεγμονή.

  • Κανέλα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υποστηρίζει το μεταβολισμό.

  • Ξηροί καρποί: Σε συνδυασμό με μέλι, προσφέρουν ένα θρεπτικό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

  • Κουρκουμάς: Όπως αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην πέψη.


Με λίγα λόγια…

Το μέλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, αρκεί να καταναλώνεται σωστά. Ορισμένοι συνδυασμοί μπορεί να αλλοιώσουν τα οφέλη του ή να προκαλέσουν δυσφορία. Επιλέξτε να το συνοδεύετε με φυσικά, ωφέλιμα τρόφιμα για να απολαύσετε τα θετικά του χωρίς κινδύνους.

Με αναφορές από:zeleninapardubice.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό