
«Χαρίζουν και την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. στην ΤΕΡΝΑ»
Το διαχρονικό πλιάτσικο βαφτίζεται «μεταρρύθμιση»
Μεταφορά τώρα της εταιρίας σε πραγματικό δημόσιο έλεγχο
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο τέλος του 2025 ετοιμάζεται να κάνει ακόμα ένα προκλητικό δώρο προς την ολιγαρχία: την παράδοση της Εγνατίας Οδού και όλων των κάθετων αξόνων σε μια νέα εταιρία με το όνομα «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση Α.Ε.» – στην ουσία όμως στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα είναι και ο κύριος μέτοχος αυτού του μορφώματος. Ένας δρόμος που πλήρωσε η κοινωνία, ένας κρίσιμος άξονας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, μετατρέπεται σε «μαγαζί γωνία» για τους ισχυρούς φίλους της Μητσοτάκης Α.Ε.
Για να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο, προηγείται η εκκαθάριση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» — μιας εταιρείας που η ίδια η πολιτική εξουσία επέλεξε να λειτουργεί εκτός του αυστηρού πλαισίου της νομοθεσίας Δημοσίων Έργων. Που δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην υπάρχει έλεγχος στα δημόσια έργα και που μόνο «τύποις» ήταν δημόσια, αφού όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από ένα διορισμένο Δ.Σ. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που φορτώθηκαν από την ΕΓΝΑΤΙΑ στο δημόσιο χρέος μέσα σε ένα βράδυ, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, είναι το αποτέλεσμα που άφησε πίσω της αυτού του είδους η «ανάπτυξη».
Αντί, λοιπόν, το κράτος να διορθώσει αυτό το θεσμικό τερατούργημα και να επαναφέρει την Εγνατία στη νόμιμη δημόσια τάξη — ως Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, όπως ορίζει η νομοθεσία — η κυβέρνηση προχωρά στην πιο κυνική εκδοχή της πολιτικής της: «καθαρίζει» το μόρφωμα, διαλύει την εταιρεία και την προσφέρει στον ιδιώτη ως δώρο, τυλιγμένο με την κορδέλα της… μεταρρύθμισης.
Το ΜέΡΑ25 απαιτεί την πλήρη αποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου με πραγματικούς κανόνες διαφάνειας, όχι με ψευδο-κρατικές Α.Ε. που λειτουργούν ως προθάλαμοι ιδιωτικοποίησης.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας, τον τεχνικό κόσμο και κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να παραδίδεται μια εθνική υποδομή σε ιδιώτες να βάλουν εμπόδια σε αυτό το ξεπούλημα.
