Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» στη Philoxenia

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» στη Philoxenia

Μαθητές συζήτησαν με φορείς του τουρισμού για τη διαχείριση του Food Waste των ξενοδοχειακών μονάδων

Με μια καινοτόμο δράση, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) έφερε φέτος στη Philoxenia τη φωνή των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Στο πλευρό των προγραμμάτων «Green Key» και «Γαλάζια Σημαία», που συμμετέχουν σταθερά στην έκθεση, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη σπατάλη τροφίμων και έθεσαν ευθέως ερωτήματα σε εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΕΠΦ να αναδείξει τη σύνδεση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τουριστικής βιωσιμότητας, καθώς και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της νέας γενιάς σε ζητήματα του τουριστικού τομέα.

Τα συμπεράσματα των σχολικών ερευνών παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Η μαθητική έρευνα καταλήγει ότι τα ξενοδοχεία εμφανίζουν μέτρια έως υψηλή συμβολή στη σπατάλη τροφίμων, την ίδια στιγμή όμως καταγράφεται διάθεση των ξενοδόχων να προχωρήσουν σε βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης» σημείωσε το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς. Σύμφωνα με την ομάδα του ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, το 28% της συνολικής σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας προέρχεται από τον χώρο της εστίασης, από ξενοδοχεία και εστιατόρια, διακρίνοντας τα απορρίμματα σε τρεις κατηγορίες: υπολείμματα προετοιμασίας,  υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κυρίως από μπουφέδες), λοιπά οργανικά υπολείμματα. Η πρόταση των μαθητών και μαθητριών εστιάζει στην κομποστοποίηση, που μπορεί να μειώσει τα απόβλητα κατά 30%, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η ομάδα του Πειραματικού Σχολείου ΠΑΜΑΚ προτείνει τη δυνατότητα οι επισκέπτες και επισκέπτριες να γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις διατροφικές τους προτιμήσεις, ώστε τα ξενοδοχεία να προγραμματίζουν ακριβέστερα την παραγωγή γευμάτων και να περιορίζουν τη σπατάλη ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας.

Οι παρεμβάσεις των νέων προκάλεσαν έναν ουσιαστικό διάλογο με τους/τις εκπροσώπους του κλάδου. Ο Πάνος Αλμυράντης, Πρόεδρος της EHMA (European Hotel Managers), επεσήμανε τη σημασία της ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων αλλά και το ρόλο της εκπαίδευσης των νέων, που μπορούν να διαμορφώσουν νέες στάσεις και πρακτικές ως μελλοντικοί πολίτες. Ο Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, τόνισε την ανάγκη να περιοριστεί η παραγωγή αποβλήτων πριν φτάσουμε στο στάδιο του σερβιρίσματος, επισημαίνοντας ότι η πρόληψη είναι πάντα αποτελεσματικότερη από τη διαχείριση. Η Ισμήνη Τορνιβούκα, Director of Operations του Ομίλου TOR, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συμμετοχή του ξενοδοχείου της σε περιβαλλοντικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας ότι η πιστοποίηση έχει αξία ως έμπρακτο αποτέλεσμα και όχι ως τυπική διαδικασία και ο Δημήτρης Τασιούλας, Executive Chef του Ομίλου Tor Hotel Group και του εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα», εστίασε στην ανάγκη αλλαγών στις σχολές μαγειρικής και στην υιοθέτηση πρακτικών όπως το menu engineering, που μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα υλικά σε περισσότερες παρασκευές, μειώνοντας το κόστος και τη σπατάλη.

«Η φωνή της νέας γενιάς είναι απαραίτητη για να διαμορφωθεί ένα μέλλον πιο δίκαιο, δημιουργικό και βιώσιμο», σημείωσε η Θεοδώρα Μπαχτσεβάνη από το ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμετοχής των νέων στον δημόσιο διάλογο.

Η παρουσία των «Νέων Δημοσιογράφων» στην έκθεση Philoxenia ανέδειξε ότι η βιωσιμότητα στον τουριστικό τομέα δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα. Είναι θέμα εκπαίδευσης, κοινωνικής συμμετοχής και διαρκούς διαλόγου. Όπως επεσήμανε η Αλέξια Νικηφοράκη, Αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ: «Οι ομάδες των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στο δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» καλούνται να μελετήσουν, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν την κοινότητά τους. Στόχος είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και η προώθηση ενός Ανοιχτού Σχολείου, που στηρίζει καινοτομίες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος θα εξελιχθούν σε συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες». Η Νατάσσα Αντωνοπούλου, Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος Green Key, υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος: «Το Green Key είναι κάτι παραπάνω από μια πιστοποίηση. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο και μια συστηματική δέσμευση που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν άμεσα μετρήσιμες και καινοτόμες πρακτικές στη διαχείριση του Food Waste. Στόχος μας είναι να γεφυρώσουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αγορά του τουρισμού. Οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, μέσα από τέτοιους διαλόγους αποκτούν την κρίσιμη γνώση και τη συνείδηση που θα τους επιτρέψει να κάνουν τη βιωσιμότητα τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στον ελληνικό τουρισμό.».

Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, η ΕΕΠΦ συνεχίζει να ενισχύει το ρόλο της νέας γενιάς στη διαμόρφωση ενός πιο υπεύθυνου και βιώσιμου μέλλοντος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό