
Πάνω από 20.000 επισκέπτες από 47 χώρες υποδέχθηκαν οι Philoxenia-Hotelia και FOOD & DRINKS by Detrop (φωτος)
550 εκθέτες και 4.350 επιχειρηματικά ραντεβού στις δύο εκθέσεις
Γιόρτασε τα 40 της χρόνια η Philoxenia Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα θεματικά αφιερώματα
της FOOD & DRINKS by Detrop
Την είσοδό τους σε μια νέα εποχή εγκαινίασαν οι Philoxenia-
Hotelia και FOOD & DRINKS by Detrop, που, φέρνοντας φέτος πιο
κοντά τον τουρισμό με τη γαστρονομία, υποδέχθηκαν από τις 14
έως τις 16 Νοεμβρίου περισσότερους από 20.000 επισκέπτες από
47 χώρες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης,
αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.
Μάλιστα, στις δύο εκθέσεις, που συγκέντρωσαν 550 εκθέτες από
την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν πάνω από
4.350 επιχειρηματικά προγραμματισμένα ραντεβού, τα οποία
έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες, ενώ επί ένα
τριήμερο παρουσιάστηκαν προορισμοί εντός και εκτός συνόρων,
επιχειρήσεις φιλοξενίας, εταιρείες καφεστίασης και γαστρονομικοί
θησαυροί της χώρας μας. Οι δύο εκθέσεις μέσα από την ένωση
των δυνάμεών τους απέδειξαν ότι μπορούν να συνδυάσουν
παράδοση, καινοτομία και επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Τη φετινή διπλή διοργάνωση σηματοδότησε η συμπλήρωση των
40 ετών της Philoxenia, που ανέδειξε ένα πανόραμα προορισμών
και τουριστικών επιχειρήσεων, υποδεχόμενη 300 εκθέτες από την
Ελλάδα και 21 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η
Αρμενία, η Αίγυπτος, η Βοσνία, η Γεωργία, η Ιορδανία, η
Ινδονησία,
η Τουρκία και η Πορτογαλία. Την τιμητική της είχε η Σερβία με
συμμετοχές από αρκετές περιοχές της, με τη ΔΕΘ-HELEXPO
μάλιστα να υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφερειακή
Γραμματεία Οικονομίας και Τουρισμού της Βοϊβοντίνα και τον
Εκθεσιακό Οργανισμό του Νόβι Σαντ, ενώ μνημόνιο συνεργασίας
υπεγράφη και με την τουρκική «Izmir Fair Services, Culture & Art
Affairs Trade Inc.» (IZFAS).
Στο επίκεντρο της 40 ης Philoxenia βρέθηκε ένα ενισχυμένο
επιχειρηματικό B2B πρόγραμμα με δύο άξονες:
-Τo B2B Corporate Networking, μια νέα προσθήκη, όπου 25
εταιρείες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκθέτες,
ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία που παρουσίασαν τις
τουριστικές τους υπηρεσίες.
-Το Hosted Buyers Program με 110 προσκεκλημένους
επαγγελματίες του τουρισμού από 36 χώρες. Μάλιστα, με Χορηγό
Γαστρονομίας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου
γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ ο Οργανισμός Τουρισμού
Θεσσαλονίκης χορήγησε το city tour και το Τμήμα Διοίκησης
Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ υποστήριξε με
εθελοντές. Μέσω αυτών των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν
περισσότερα από 3.700 προγραμματισμένα B2B ραντεβού, ενώ η
έκθεση υποδέχθηκε και δύο επιχειρηματικές αποστολές με
περίπου 100 άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία,
καθώς και μια πολυμελή αποστολή από την Πανελλήνια
Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια της
Philoxenia πραγματοποιήθηκε υπό την οργανωτική ευθύνη της
ΔΕΘ-HELEXPO και του ΕΟΤ έκθεση τουριστικής αφίσας με υλικό
από το 1985 έως σήμερα, ενώ σε συνεργασία με την κοινότητα
Greek Instagramers Events διοργανώθηκε φωτογραφικός
διαγωνισμός «40 Years of Philoxenia», τα νικητήρια έργα του
οποίου παρουσιάστηκαν στο περίπτερο 13. Μάλιστα, τα εγκαίνια
της Philoxenia συνοδεύτηκαν από δεξίωση του ΕΟΤ για τις
τέσσερις δεκαετίες της έκθεσης στον χώρο του τουρισμού. Η 40 η
Philoxenia-Hotelia είχε στρατηγικό συνεργάτη τον ΕΟΤ και
επίσημο συνεργάτη τον ΟΔΑΠ και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα
των ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ, ΞΕΕ και HAPCO.
Στο πλαίσιο των πλούσιων παράλληλων εκδηλώσεών της
ξεχώρισε το συνέδριο «Philoxenia in a Digital Era: Beyond 4.0»,
Καινοτομία, Φιλοξενία, Προορισμοί στην Ψηφιακή Εποχή, που
φώτισε τις εξελίξεις στο νέο αυτό τουριστικό κεφάλαιο,
υπογραμμίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι
μονόδρομος σε μια εποχή ταχύτατων εξελίξεων κατά την οποία η
τουριστική εμπειρία έχει αλλάξει ριζικά. Το συνέδριο
συνδιοργανώθηκε από τις ΔΕΘ-HELEXPO και Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Αντιπεριφέρεια
Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού.
Βρέθηκε δε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του ΣΕΠΕ και του ΣΕΤΠΕ, με
χορηγό φιλοξενίας τη Fraport Greece.
Επίσης, καθώς η έκθεση αποτελεί μια πλατφόρμα για την άμεση
σύνδεση του προσωπικού με την αγορά εργασίας, φιλοξενήθηκε
στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» η παράλληλη δράση Job
Festival από τη Skywalker.
Πόλος έλξης των επαγγελματιών αποτέλεσε και η έκθεση FOOD &
DRINKS by Detrop, η οποία συγκέντρωσε 250 εκθέτες, με
δυναμική συμμετοχή των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής
Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και
Βορείου Αιγαίου, αλλά και brands από χώρες όπως η Αιθιοπία, η
Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Κίνα και η Νότια
Αφρική.
Το All about Café, που φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ με την παρουσία
πάνω από 60 μεγάλων brands του κλάδου, πρωταγωνίστησε. Τις
εντυπώσεις μάλιστα έκλεψε το Coffee Village, sponsored by
Eurogat, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν καινοτόμες εκδηλώσεις, σεμινάρια και
workshops. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν επίσης τα θεματικά
αφιερώματα Drinks & Wine by Oenos, Golden Olive, Dairy, Herbs
& Honey, Global & Local που ανέδειξαν τοπικές γεύσεις και
προϊόντα. Μεταξύ των highlights ήταν το Food Stage της
Μακεδονικής Κουζίνας, όπου η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής
Ελλάδας μαγείρευε ζωντανά, το Olive Oil Bar της Δυτικής Ελλάδας
και το Pairing Bar, όπου συνδυάζονταν προϊόντα των εκθετών.
Την ίδια στιγμή μεγάλες ξένες αλυσίδες super market, σημαντικοί
εισαγωγείς από ευρωπαϊκές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια
Αμερική και τα Βαλκάνια, προσκεκλημένοι αγοραστές και
εμπορικοί επισκέπτες από Βαλκάνια, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία,
Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο,
Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία,
Κύπρο και Βραζιλία, αλλά και Έλληνες αγοραστές από μεγάλα
εγχώρια super market και τον κλάδο της εστίασης βρέθηκαν στη
FOOD & DRINKS by Detrop και πραγματοποίησαν περισσότερα
από 650 B2B ραντεβού, σε συνεργασία με τον ΣΒΕ (Σύνδεσμο
Βιομηχανιών Ελλάδος), μέλος του δικτύου Enterprise Europe
Network – Hellas (ΕΕΝ).
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή
χρονιά η τελετή απονομής των Food Experts’ Awards (FEA) 2025,
που διοργανώθηκαν από το Cibum.gr. Η εκδήλωση, αφιερωμένη
στην καινοτομία, την υπευθυνότητα και την αριστεία, αποτέλεσε
σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών,
συγκεντρώνοντας εταιρείες, επιστήμονες, επαγγελματίες και
φορείς από όλη τη χώρα.
Δείτε φωτος από τις δύο εκδηλώσεις της ΔΕΘ

