
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυξήσεις σε κρέας και διακόσμηση
Πιο «αλμυρό» αναμένεται να είναι φέτος το γιορτινό τραπέζι, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος των αγορών για το χριστουγεννιάτικο μενού θα είναι κατά περίπου 10-20% υψηλότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Κυριότερη αιτία αποτελεί η ακρίβεια στην αγορά κρέατος, όπου τιμές σε αρνί, χοιρινό και μοσχάρι παρουσιάζουν αισθητή άνοδο. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αυξημένο κόστος μεταφορικών και ζωοτροφών, που έχουν συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τελικές τιμές για τον καταναλωτή.
Επιπλέον, αυξήσεις καταγράφονται και στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με στολίδια, λαμπάκια και είδη για το σπίτι να εμφανίζουν ακριβότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές, το κόστος ενέργειας και η μεγάλη ζήτηση ενόψει των γιορτών έχουν συμβάλει στη νέα άνοδο.
Παρά τις πιέσεις στα πορτοφόλια, οι επαγγελματίες τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμη επιλογές για οικονομικότερες λύσεις, αρκεί οι καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα έρευνα αγοράς και να συγκρίνουν τιμές σε διαφορετικά καταστήματα.
Όπως όλα δείχνουν, οι φετινές γιορτές θα απαιτήσουν προσεκτικό προγραμματισμό, καθώς το γιορτινό τραπέζι και η διακόσμηση του σπιτιού θα κοστίσουν ακριβότερα για την πλειονότητα των νοικοκυριών.
«Έκρηξη» έως 57% στην τιμή μοσχαρίσιου κρέατος φέτος
«Έκρηξη» στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του «κρεοπωλείου της αγοράς» του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2025, σε ορισμένα προϊόντα οι ανατιμήσεις φτάνουν έως και το 57% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο.
Οι καταναλωτές, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις προμήθειες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονη αύξηση κόστους, ιδιαίτερα σε βασικά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος. Τα στοιχεία του ΟΚΑΑ αποτυπώνουν σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι το κρέας τείνει να μετατραπεί σε «είδος πολυτελείας» για πολλά νοικοκυριά.
Έως και 20% πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι εκτιμούν οι Ενώσεις Καταναλωτών ότι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρά τις πιο «ήπιες» αυξήσεις που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία και τα σούπερ μάρκετ.
Τα σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο για πληθωρισμό 1,75% σε σχέση με πέρσι και μεσοσταθμικές αυξήσεις περίπου 1% στο δωδεκάμηνο Δεκέμβριος 2024 – Νοέμβριος 2025, υποστηρίζοντας ότι με τις προσφορές, τις εκπτώσεις και την εθελοντική πρωτοβουλία «1.000 κωδικοί», το γιορτινό τραπέζι θα έπρεπε να κοστίζει περίπου όσο και πέρσι.
Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν άλμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 3,1% τον Νοέμβριο (από 2,5% τον Οκτώβριο), δημιουργώντας προσδοκίες για νέες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο.
Κρέας και γαλακτοκομικά «φουσκώνουν» τον λογαριασμό
Τα ρεπορτάζ από την αγορά καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, ιδιαίτερα στα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στο εορταστικό τραπέζι:
Μοσχαρίσιο κρέας: κινείται προς τα 20 €/κιλό και άνω, από περίπου 15 €/κιλό πέρσι.
Γαλοπούλα:
νωπή: περίπου 11–13 €/κιλό
κατεψυγμένη: 5,50–6,50 €/κιλό
Αμνοερίφια: 13–14 €/κιλό, από περίπου 11 €/κιλό πέρσι.
Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω ευλογιάς των προβάτων και η γενικότερη κρίση στην κτηνοτροφία οδηγούν σε αυξημένες τιμές όχι μόνο στο κρέας, αλλά και σε προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως φέτα και γιαούρτι.
Τα γλυκά των Χριστουγέννων
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά φαίνεται να διατηρούνται στα περσινά, ήδη υψηλά επίπεδα, με μικρές αυξήσεις:
Μελομακάρονα & κουραμπιέδες: 13–18 €/κιλό
Δίπλες: περίπου 16 €/κιλό
Βασιλόπιτα: 12–14 €
Οι ζαχαροπλάστες επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί λόγω των αυξημένων τιμών σε σοκολάτα, γάλα και βούτυρο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Παναγιώτη Στεργίου, οι τιμές των γλυκών αναμένεται να κινηθούν 2%–3% πάνω από πέρσι, δηλαδή κοντά στον επίσημο πληθωρισμό.
Τι λένε οι καταναλωτικές ενώσεις
Οι καταναλωτικές οργανώσεις εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπολογίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2025 μπορεί να είναι έως και 20% ακριβότερο, καλώντας τους καταναλωτές να κάνουν:
- προσεκτική έρευνα αγοράς,
- στοχευμένες επιλογές,
ιδίως στα προϊόντα όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης, εκτιμά ότι το φετινό τραπέζι «θα είναι σίγουρα κατά 10% ακριβότερο», εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τους καταναλωτές. Προτείνει ως αντίδραση την «τιμωρία» όσων εφαρμόζουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, επιλέγοντας προϊόντα και καταστήματα που κρατούν σταθερές τις τιμές.
Μάλιστα, σημειώνει ότι αύξηση άνω του 5% σε σχέση με πέρσι σε κάποιο προϊόν μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρα ως αισχροκέρδεια.
ΙΝΚΑ: «Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της δεκαετίας»
Ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας – ΙΝΚΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών ΙΝΚΑ12 (Νοτίου Αιγαίου), Γιώργος Ευγενικός, κάνει λόγο για το «ακριβότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της δεκαετίας».
Παρουσιάζει, μάλιστα, συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρώπης:
Μοσχαρίσιο φιλέτο
Ελλάδα: 18–22 €/κιλό
Γερμανία: 14–16 €/κιλό
Γαλλία: 16–18 €/κιλό
Πολωνία: 10–12 €/κιλό
Ισπανία: 15–17 €/κιλό
Χριστουγεννιάτικο δέντρο (1,80 μ.)
Ελλάδα: 85–95 €
Υπόλοιπη Ευρώπη: 40–70 €
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ12, «η Ελλάδα πληρώνει 20–40% ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν 15–35% χαμηλότεροι».
Οι συμβουλές του ΙΝΚΑ12 για ένα πιο «ελεγχόμενο» τραπέζι
Το ΙΝΚΑ12 δίνει μια σειρά από πρακτικές συμβουλές για να συγκρατηθεί όσο γίνεται το κόστος:
Οργανωθείτε εγκαίρως
Φτιάξτε λίστα με ακριβείς ποσότητες.
Αγοράστε κρέας και δέντρο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – μετά τις 15/12 οι τιμές μπορεί να αυξηθούν 10–20%.
Προτιμήστε ελληνικά και τοπικά προϊόντα
Χοιρινό: 8–10 €/κιλό
Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής: 5–7 €/κιλό
Λαχανικά από τη λαϊκή αγορά: 30–40% φθηνότερα από τα σούπερ μάρκετ.
Ελέγχετε σχολαστικά τις ημερομηνίες λήξης
Πολλές προσφορές λήγουν τέλη Δεκεμβρίου.
Μην αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες που δεν θα καταναλώσετε εγκαίρως.
Πληρώστε με μετρητά όπου γίνεται
Με κάρτα, σύμφωνα με έρευνα του Cornell (2023), οι καταναλωτές ξοδεύουν 18–23% περισσότερο.
Επαναχρησιμοποιήστε στολίδια και φωτάκια
Τα περσινά είναι εξίσου λειτουργικά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε 70–150 €.
Επιλέξτε μικρότερο δέντρο (1,50–1,80 μ.)
Κόστος: 60–90 €, αντί για πολύ ακριβότερα, ειδικά για χιονισμένα/μεγάλα δέντρα.
Φτιάξτε μόνοι σας γλυκά και μεζέδες
Σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορεί να είναι 60–70% φθηνότερα από του ζαχαροπλαστείου.
Καταψύξτε έγκαιρα κρέας και τρόφιμα
Διατήρηση 3–4 μήνες. Αγορά νωρίτερα = καλύτερες τιμές.
Αξιοποιήστε τα leftovers
Γαλοπούλα και κρέατα σε σαλάτες, πίτες, σούπες.
Μηδενική σπατάλη, εξοικονόμηση 50–80 €.
Ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες
Ηλικιωμένοι: Ψώνια πρωινές ώρες ή με βοήθεια συγγενών.
Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ): Υποχρεωτική προτεραιότητα στα ταμεία (Ν. 4074/2012).
Οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού: Αποφύγετε πολυσύχναστες ώρες, προτιμήστε delivery.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακρίβειας, το μήνυμα των καταναλωτικών οργανώσεων είναι σαφές: ψυχραιμία, έρευνα αγοράς, σύγκριση τιμών και έξυπνες επιλογές, ώστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να παραμείνει πλούσιο σε γεύσεις – αλλά όσο γίνεται φτωχότερο σε… «καπέλα» τιμών.
Ακριβότερο και το αρνί γάλακτος
Η ακρίβεια δεν περιορίζεται στο μοσχάρι, αλλά «αγγίζει» και το ελληνικό αρνί γάλακτος (νωπό), ένα από τα κλασικά κρέατα του εορταστικού τραπεζιού. Η τιμή του καταγράφει άνοδο 7,7%, φτάνοντας φέτος στα 13,98 €/κιλό, από 12,98 €/κιλό τον περσινό Δεκέμβριο.
Με δεδομένο ότι η ζήτηση για κρέας παραδοσιακά κορυφώνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ανατιμήσεις αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία για το τελικό κόστος του γιορτινού τραπεζιού. Πολλά νοικοκυριά αναμένεται είτε να περιορίσουν τις ποσότητες είτε να στραφούν σε πιο οικονομικά κρέατα, προκειμένου να «χωρέσουν» τον λογαριασμό στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι επόμενες ημέρες, καθώς θα πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, θα δείξουν αν οι τιμές αυτές θα διατηρηθούν ή αν η αυξημένη ζήτηση θα πιέσει ακόμη περισσότερο προς τα πάνω το κόστος, επιβεβαιώνοντας τον φόβο ότι φέτος πολλοί θα κάνουν… Χριστούγεννα με ακρίβεια.
Με πληροφορίες από: tanea, alfavita
