Απολογισμός Δράσεων του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για το 2025

Απολογισμός Δράσεων του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για το 2025

Από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενημέρωση των επαγγελματιών, την ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς και την προώθηση της εξωστρέφειας.

Μέσα από συναντήσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και συνεργασίες, το Επιμελητήριο κατέστη ενεργός θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματικών φορέων, έχοντας ως στόχο να συμβάλει έμπρακτα στην ανάπτυξη της Ροδόπης.

1. Θεσμικές και Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες

  • Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου επιβεβαιώθηκε η συνεργασία με το Υπουργείο και η δέσμευση του Υπουργού για επίσκεψη στη Ροδόπη.
  • Συνάντηση με τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Στέφανο Παραστατίδη για ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της περιοχής.
  • Συνάντηση του Προέδρου και του Δ.Σ. με τα Σωματεία του νομού Ροδόπης, με στόχο τη διαρκή επικοινωνία για την επίλυση τοπικών ζητημάτων.
  • Υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τη μείωση του ορίου στη δράση RSO1.3β από 50.000€ σε 25.000€, με σκοπό την ευρύτερη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
  • Παρέμβαση του ΕΒΕ Ροδόπης προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για  ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ως κρίσιμου μέτρου στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης.
  • Υποβολή σειράς προτάσεων για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ροδόπης και της ευρύτερης Θράκης.
  • Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στην Κοζάνη (Ιούν. 2025), με παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ΜμΕ και του ρόλου των Επιμελητηρίων.
  • Συμμετοχή του Προέδρου στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ (Αύγ. 2025), όπου κατατέθηκε κοινό υπόμνημα προτάσεων για τη Θράκη.
  • Παρουσία του ΕΒΕ Ροδόπης στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπ. 2025), με συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με άλλους Επιμελητηριακούς φορείς.
  • Συμμετοχή στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο “Regional Growth Conference ΑΜΘ” (Οκτ. 2025) με εισηγήσεις για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη της Ροδόπης.
  • Ενεργή συμμετοχή στη στρατηγική συνεργασία Περιφέρειας ΑΜΘ και ΕΒΕ Ροδόπης για την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα (Οκτ. 2025).
  • Θέση υπέρ της αναστολής του Ψηφιακού Πελατολογίου (Ιούν. 2025), με τεκμηριωμένες προτάσεις για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
  • Δημόσια θεσμική παρέμβαση για την προστασία της νόμιμης μεσιτικής δραστηριότητας και την αποτροπή παράνομων αγγελιών στο διαδίκτυο (Αύγ. 2025), με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας, την πρόληψη φαινομένων εξαπάτησης και την προστασία των αδειοδοτημένων επαγγελματιών από αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Παρέμβαση του ΕΒΕ Ροδόπης προς τα ΕΛΤΑ και το αρμόδιο Υπουργείο για τη διατήρηση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Ξυλαγανής, ως βασικής υποδομής εξυπηρέτησης κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής.
  • Ψήφισμα στήριξης των κινητοποιήσεων των Αγροτών και Κτηνοτρόφων (Δεκέμβριος 2025)
  • Επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους Αρμόδιους Υπουργούς και υποβολή ερωτημάτων για την υποβάθμιση της Ροδόπης από την κεντρική εξουσία (Δεκέμβριος 2025)

2. Εκπαιδευτικές και Ενημερωτικές Δράσεις

  • Διοργάνωση σειράς σεμιναρίων και ημερίδων με θεματολογία:
    • «Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής – MyData – Ηλεκτρονικό Πελατολόγιο» (Ιαν. 2025)
    • «Μικροχρηματοδοτήσεις για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» (Φεβ. 2025)
    • «Συγχωνεύσεις, Διασπάσεις και Μετατροπές Επιχειρήσεων – Λειτουργία Γ.Ε.ΜΗ.» (Φεβ. 2025)
    • «Servicers, Εξωδικαστικός και Χρηματοδοτήσεις» (Μάιος 2025)
    • Ψηφιακή Μετάβαση στις Συναλλαγές και τη Φορολογία (Οκτ. 2025) με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών της ΑΑΔΕ.
    • «Ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Μέτρα, Ποινές και Οδική Ασφάλεια» (Νοε. 2025)
  • Συνεργασία με την Πειραματική ΣΑΕΚ Κομοτηνής (Ιούν. 2025) για τη σύνδεση εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, προώθηση καινοτόμων ιδεών σπουδαστών και δημιουργία κοινού πλαισίου δράσεων.
  • Θεσμοθέτηση της δράσης «Επαγγελματίας του Μήνα» (Μάιος 2025) για την προβολή επιτυχημένων τοπικών επιχειρηματιών και καλών πρακτικών.
  • Συμμετοχή στην Ημερίδα Δικτύωσης “Συνεργασία στην Πράξη” (Μάιος 2025) για την ενίσχυση των δεσμών έρευνας – επιχειρηματικότητας.

3. Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες

  • Εκδήλωση «Γιορτή του Επαγγελματία» (Φεβ. 2025) με συμμετοχή επαγγελματιών και οικογενειών, για την ενίσχυση της ενότητας και της συναδελφικότητας.
  • Συμμετοχή στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης–Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού (Μάιος 2025), με σαφή τοποθέτηση κατά της επένδυσης για λόγους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης.
  • Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025 με τη δράση «Ρόδες που αντέχουν – Πόλη που αναπνέει» (Σεπ. 2025), σε συνεργασία με το Exagono του Δήμου Κομοτηνής.
  • Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο συμμετείχε ενεργά στη φετινή δράση του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» (Οκτ. 2025) στηρίζοντας έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη στην τοπική μας κοινωνία.
  • Συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής για τη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης με τη συνδρομή των Επαγγελματιών της Ροδόπης. Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών.
  • Στήριξη των Rodopi Runners και των Ορεινών Αγώνων Νυμφαίας (16.11.2025)
  • Στήριξη του Santa Run και της δράσης «Santa Run – Νοιάζομαι… γι’ αυτό δημιουργώ»
  • Στήριξη του ΓΑΣ Κομοτηνή με την τοποθέτηση του λογοτύπου του ΕΒΕ Ροδόπης στα επετειακά μπλουζάκια του Συλλόγου για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του.

4. Συνεργασίες με Θεσμικούς και Τοπικούς Φορείς

  • Εθιμοτυπική συνάντηση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ροδόπης με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη (Ιούλ. 2025) και συμφωνία για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας Δήμου–Επιμελητηρίου.
  • Συνάντηση του Προέδρου με την Εμπορική Ακόλουθο του Τουρκικού Προξενείου, Dr. Gulcan Iren (Μάιος 2025), για την ανάπτυξη διασυνοριακών επιχειρηματικών σχέσεων.
  • Παρεμβάσεις προς τις αρχές και τους φορείς για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως το αίτημα προς τον Δήμο Κομοτηνής για απαλλαγή επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη λόγω καθυστερήσεων στα έργα ανάπλασης (Οκτ. 2025).
  • Συμμετοχή σε ευρείες συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη για τη σύνδεση Πανεπιστημίων και Επιμελητηρίων (Ιούλ. 2025), με έμφαση στη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τις επιχειρήσεις της περιοχής.
  • Συμμετοχή του Προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης στην Επιτροπή της ΑΑΔΕ για την Εμπορευματική Κοινότητα, συμβάλλοντας στον διάλογο για τη βελτίωση των διαδικασιών εμπορευματικών συναλλαγών.
  • Συμμετοχή του Προέδρου στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Φορολογικού Νομοσχεδίου.
  • Συμμετοχή του ΕΒΕ Ροδόπης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Π.Τ. Θράκης (Νοέμβριος 2025), με εκπρόσωπο τον κ. Στέφανο Δουκίδη, ο οποίος  ενημέρωσε για τις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης ζωονόσου στον κτηνοτροφικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η μείωση της παραγωγής επηρεάζει ήδη τη μεταποίηση και την τοπική αγορά.
  • Συνάντηση με την νέα Διοικήτρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής κα. Έλενα Ροφαέλα.

5. Εξωστρέφεια και Προβολή της Τοπικής Επιχειρηματικότητας

  • Ανάδειξη του εξαγωγικού δυναμικού της Ροδόπης μέσω συνεργασιών με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη συμμετοχή του ΕΒΕΡ σε δράσεις διεθνούς προβολής.
  • Δημιουργία πλαισίου δράσεων για την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα στις διεθνείς αγορές.
  • Παρουσία μελών του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ροδόπης στην Έκθεση Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Τροφίμων, Βιομηχανίας και Αυτοκινήτου στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στο Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές)
  • Διαρκής παρουσία του Επιμελητηρίου σε συνέδρια, εκθέσεις και φόρουμ διαλόγου.

6. Επικοινωνία και Ενημέρωση

Το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή ενημέρωση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του και των λογαριασμών του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναρτώνται σε καθημερινή βάση ανακοινώσεις, οδηγίες, ενημερωτικά δελτία και επικαιρικά άρθρα που αφορούν:

  • φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα,
  • χρηματοδοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις,
  • νομοθετικές αλλαγές,
  • δράσεις στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • και νέα του επιχειρηματικού κόσμου.

Στόχος είναι η άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση των μελών, η ενίσχυση της διαφάνειας και η καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και συνεργασίας.

Επίλογος

Το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης έχει διαμορφώσει ένα σύγχρονο, εξωστρεφές και ενεργό προφίλ.

Μέσα από δράσεις, συνεργασίες, εκδηλώσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, το ΕΒΕΡ αποδεικνύει καθημερινά τον ρόλο του ως μοχλού ανάπτυξης, εκπροσώπησης και υποστήριξης των επαγγελματιών και βιοτεχνών της Ροδόπης.

Η συνέχιση αυτής της πορείας αποτελεί δέσμευση για το μέλλον.  Μία πορεία που συνδέει την παράδοση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τις προκλήσεις της νέας εποχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό