Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με την Πρωτοβουλία ενάντια στην αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο

Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με την Πρωτοβουλία ενάντια στην αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο

Την Καβάλα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, αποτελούμενη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Πολυχρόνη Καράμπελα και Ρένα Παπαδοπούλου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Πισκιούλη και Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο, καθώς και το στέλεχος του ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά Άλκη Αντωνιάδη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 και τοπικών στελεχών —Μιχάλη Μακαρίου, Κώστα Νάνου και Δημήτρη Σαπανίδη— με τους Λάζαρο Βασιλειάδη και Αργυρώ Καραμπά από την Πρωτοβουλία ενάντια στην αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το ιστορικό της υποτιθέμενης «πράσινης λύσης» της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή, καθώς και οι αντιδράσεις και ο τεκμηριωμένος αντίλογος των κατοίκων απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης — σχεδιασμούς που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.

Από τη συζήτηση προέκυψε με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει να προχωρήσει.

Καταρχάς, η εγγύτητά του σε κατοικημένες περιοχές δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς σχεδιάζεται να βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Καβάλα, τη Θάσο, τη Νέα Πέραμο και την Κεραμωτή. Αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από πόλεις και οικισμούς.

Επιπλέον, η σεισμικότητα του σημείου με την ύπαρξη πέντε ενεργών ρηγμάτων καθιστά την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου παράγοντα αυξημένης ανασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό το γεγονός ότι σχεδιάζεται ένα έργο βιομηχανικής κλίμακας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Ένα τέτοιο εγχείρημα ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για τη θάλασσα, το οικοσύστημα, τη δημόσια υγεία, τους κατοίκους και συνολικά για την περιοχή. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η απόπειρα κατακερματισμού της ενιαίας θαλάσσιας περιοχής Natura, με στόχο την εξυπηρέτηση του έργου — μια επιλογή που αποκαλύπτει την κυβερνητική προτεραιότητα στα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, εις βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των πολιτών και των τοπικών φορέων στην Καβάλα και τη Θάσο και στέκεται δίπλα στις κινητοποιήσεις των τοπικών κινημάτων και πρωτοβουλιών που διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στον τόπο τους.

Όχι στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό