Χαρίτου: «Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν απαντούν στο αίτημα των κατοίκων για μη λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας»

Χαρίτου: «Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν απαντούν στο αίτημα των κατοίκων για μη λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου, μετά τη συνάντηση που είχε με την επιτροπή πρωτοβουλίας των κατοίκων που είναι αντίθετοι με τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Μισιρλή και Αποστολίδη, μετά  την επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΤΕ Α.Ε.-COSMOTE A.E.. Με την επιστολή του ο βουλευτής κος Χαρίτου ζητά από την εταιρεία, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που οφείλει να έχει έναντι των κατοίκων, να επανεξετάσει την αναγκαιότητα λειτουργίας της κεραίας στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ δημοσιοποιεί σήμερα την επιστολή αυτή προκειμένου να λάβουν γνώση πλέον και οι πολίτες.

Ως γνωστό ο βουλευτής κος Χαρίτου από τις 2 Φεβρουαρίου με κοινοβουλευτική του παρέμβαση είχε ζητήσει να δοθούν εξηγήσεις για το σοβαρό αυτό πρόβλημα από τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, ζητώντας να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Οι απαντήσεις των υπουργείων και ιδιαίτερα αυτή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει κατά κύριο λόγο την ευθύνη της απόφασης, δεν έπεισαν ότι εξέτασαν στα σοβαρά το αίτημα των κατοίκων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει αυτό λόγω της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα κατοίκων που είναι ευάλωτοι, λόγω ασθένειας, στην εκπομπή της ακτινοβολίας.

Αντίθετα επαναλαμβάνουν τις γνωστές διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση για την έγκριση αδειοδότησης και λειτουργίας των κεραιών βασίζοντας, κατά κύριοι λόγο, την απόφαση στη θετική γνωμάτευση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

 

ΘΕΜΑ:  Αναγκαία η μετεγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Η λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας σας εντός του αστικού ιστού και συγκεκριμένα σε ημιτελή οικοδομή που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μισιρλή και Αποστολίδη έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των κάτοικων της εν λόγω περιοχής. Όπως υποστηρίζουν οι περίοικοι η λειτουργία της κεραίας ελέγχεται ως προς την νομιμότητα της γιατί βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των επιτρεπόμενων ορίων (300μ.) από πέντε σχολικές μονάδες, από παιδότοπους, ΚΔΑΠ, φροντιστήρια αλλά και από πολυσύχναστες δημόσιες υπηρεσίες. Ενώ κατά κακή σύμπτωση σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το σημείο που επιλέξατε να εγκαταστήσετε την κεραία μεγαλώνει ανήλικη συμπολίτισσα, που αντιμετώπισε ασθένεια παγκόσμιας μοναδικότητας και που ενώ κέρδισε την μάχη για την ζωή της θα κινδυνέψει και πάλι, αυτή τη φορά λόγω της έκθεσής της σε ακτινοβολία, πράγμα που ιατρικά της έχει απαγορευθεί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την ίδια αποφασιστικότητα ο Δήμος  της  Κομοτηνής  με ομόφωνη δημόσια τοποθέτησή του  αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και τις επιπτώσεις που θα έχει στους κατοίκους  της περιοχής. Ενώ επιπροσθέτως  οι ίδιοι οι κάτοικοι ζητούν να ελεγχθεί η νομιμότητα της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/57835/3889/20-09-2018 έγκρισης δομικών κατασκευών, που δόθηκε από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠ.ΕΝ. και που αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση και  τη  νόμιμη λειτουργία της κεραίας.

Η κοινή λογική επιβάλει να προκρίνουμε όλοι την υγεία ως δημόσιο αγαθό υπέρτερο των υλικών αγαθών που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Εξάλλου με αυτό το σκεπτικό έχει κινηθεί τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη (Ειδική Έκθεση Νοεμβρίου 2003) όσο και τα Δικαστήρια της χώρας μας που έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας ακόμα και όταν δεν υπήρχε βεβαιότητα αλλά απλή πιθανότητα κινδύνου εξαιτίας της παραγόμενης ακτινοβολίας.

Είναι γνωστό πως η COSMOTE  λειτουργεί ένα τεράστιο δίκτυο με εκατομμύρια συνδρομητές στην χώρα και στην περιοχή μας χρησιμοποιώντας δημόσιες συχνότητες. Ως εκ τούτου οφείλει να είναι ανταποδοτική και να ενεργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης. Γι αυτό και σας ζητώ να εναρμονιστείτε με το κοινό αίσθημα των κατοίκων της πόλης  και να προχωρήσετε στην μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης κεραίας.

Κομοτηνή 9-2-2022

Με εκτίμηση

Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό