Flyover Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε το 60% η κατασκευή – Συνεχίζονται αμείωτα οι εργασίες μέσα στον Αύγουστο

Flyover Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε το 60% η κατασκευή – Συνεχίζονται αμείωτα οι εργασίες μέσα στον Αύγουστο

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το έργο της Υπερυψωμένης Λεωφόρου Ταχείας Κυκλοφορίας έχει πλέον ξεπεράσει το 60% της συνολικής του προόδου. Παρά την περίοδο του Αυγούστου και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, οι εργασίες στα εργοτάξια της περιφερειακής οδού συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Τα εργοτάξια παραμένουν ιδιαίτερα δραστήρια, με βαρέα οχήματα, μπετονιέρες και τεχνικά συνεργεία να εργάζονται καθημερινά. Στόχος είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου τον Μάιο του 2027.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος έχει επισημάνει ότι η πρόοδος του έργου έχει ήδη ξεπεράσει το 60%, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης παραμένει εφικτή.

Τα ειδικά καλούπια επιταχύνουν την κατασκευή

Καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση των εργασιών έχουν τα δύο μεγάλα μεταλλικά καλούπια, το πορτοκαλί και το μπλε, τα οποία μετακινούνται υδραυλικά πάνω στα βάθρα της υπερυψωμένης λεωφόρου και χρησιμοποιούνται για τις σκυροδετήσεις.

Ενώ στην αρχή της κατασκευής απαιτούνταν περίπου ένας μήνας για την ολοκλήρωση κάθε τμήματος μήκους 45 μέτρων, πλέον η αντίστοιχη διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 12 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονται περίπου 90 μέτρα νέου τμήματος της υπερυψωμένης λεωφόρου σε κάθε κύκλο εργασιών.

Η επιτάχυνση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, καθώς το έργο βρίσκεται πλέον σε ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της κατασκευής του.

Ολοκληρώνεται η νέα γέφυρα Πυλαίας – Πανοράματος

Παράλληλα με την κατασκευή του βασικού άξονα του Flyover, προχωρούν και οι εργασίες σε επιμέρους υποδομές. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η νέα γέφυρα Πυλαίας – Πανοράματος, η οποία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.

Μετά την κατεδάφιση της παλιάς κατασκευής και την τοποθέτηση των νέων προκατασκευασμένων μεταλλικών τμημάτων, πραγματοποιούνται οι τελευταίες παρεμβάσεις. Οι εργασίες αφορούν μεταξύ άλλων τα πεζοδρόμια, την κεντρική νησίδα, τα στηθαία και τα συστήματα ασφαλείας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Αυγούστου ή, το αργότερο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της σύνδεσης της Πυλαίας και του Πανοράματος με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Τι αλλάζει με την ολοκλήρωση του Flyover

Η κατασκευή του Flyover αναμένεται να μεταμορφώσει την εικόνα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωσή του προβλέπεται σημαντική αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας του άξονα, αλλά και αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Το συνολικό έργο εκτείνεται σε περίπου 12 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 9 ανισόπεδους κόμβους, 7,6 χιλιόμετρα υπερυψωμένης λεωφόρου μαζί με τις προσβάσεις της, περίπου 4 χιλιόμετρα γέφυρας ταχείας κυκλοφορίας, 9 γέφυρες, 2 στέγαστρα και μία σήραγγα.

Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και τη βελτίωση του παράπλευρου οδικού δικτύου.

Με τις εργασίες να συνεχίζονται ακόμη και μέσα στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το έργο εισέρχεται σταδιακά στην τελική του φάση, με βασικό ορόσημο την ολοκλήρωσή του τον Μάιο του 2027.

Με αναφορές από:makedonikanea.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό