
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Εργατικό δυναμικό και περιφερειακή ανάπτυξη» της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) και του EURES
Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) και του EURES στην Αλεξανδρούπολη.
Η εκδήλωση, με θέμα «Εργατικό δυναμικό και περιφερειακή ανάπτυξη», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, παρουσία του Εκτελεστικού Διευθυντή της ELA, Cosmin Boiangiu, και της Διοικήτριας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννας Χορμόβα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τοψίδης παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 288 άνεργοι υψηλών προσόντων εξασφάλισαν εργασία σε 225 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ περισσότεροι από 60 νέοι άνεργοι απέκτησαν τη δυνατότητα δημιουργίας δικής τους επιχείρησης. Παράλληλα, 25 πρωτοβουλίες Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ενισχύονται με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, μέσω των οποίων 127 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών εργάστηκαν σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ προβλέπεται η απασχόληση ακόμη 127 εργαζομένων στον νέο κύκλο του προγράμματος.
Επιπλέον, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ, έχουν προσληφθεί 48 άτομα με αναπηρία, τα οποία στελεχώνουν υπηρεσίες και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη νέα πρόσκληση STEP, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, καθώς και σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας και κυρίως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι μας να επιλέξουν να μείνουν στον τόπο τους», δήλωσε ο κ. Τοψίδης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Απασχόλησης, Στέλιου Ιγνατιάδη, με τη Διοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, οι δυνατότητες αξιοποίησης των διαθέσιμων προγραμμάτων απασχόλησης και η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και της ΔΥΠΑ.




