Σταύρος Κοσουτζής : «Με σημερινά δεδομένα, δυστυχώς, σιτάρι δεν θα σπαρθεί !»

Σταύρος Κοσουτζής : «Με σημερινά δεδομένα, δυστυχώς, σιτάρι δεν θα σπαρθεί !»

Σε λίγο ούτε τα κόλλυβά μας δεν θα είναι από ελληνικό σιτάρι!

Το μικρό ερώτημα είναι: ΤΙ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ;

Το μεγάλο ερώτημα είναι: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΠΕΙΡΕΙ;

Αυτά είναι τα δύο ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν σήμερα, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Καθίσαμε με χαρτί και μολύβι να υπολογίσουμε αν αξίζει να σπείρουμε σκληρό σιτάρι. Όχι για να βγάλουμε κέρδος. Όχι για να πληρωθούμε για τον κόπο μας. Απλώς για να πάρουμε πίσω τα χρήματα που θα βάλουμε από την τσέπη μας!

Και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Με κόστος καλλιέργειας 130,95 ευρώ το στρέμμα, τιμή πώλησης 20 λεπτά το κιλό και περίπου 29 ευρώ από βασική και συνδεδεμένη ενίσχυση, πρέπει να παράγουμε τουλάχιστον 510 κιλά σκληρό σιτάρι στο στρέμμα για να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω!

Προσέξτε! Όχι για να βγάλουμε κέρδος. Όχι για να πληρωθούμε για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς μας. Αλλά απλώς για να μη χάσουμε χρήματα!

Και μάλιστα, χωρίς να έχουμε υπολογίσει ενοίκιο χωραφιού, συντήρηση και φθορές μηχανημάτων ή την προσωπική μας εργασία.

Δηλαδή, ακόμη και στα 510 κιλά το στρέμμα, στην πραγματικότητα δεν έχουμε καλύψει ολόκληρο το κόστος της δουλειάς μας!

Και ύστερα αναρωτιούνται γιατί οι αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες. Γιατί μειώνεται η ελληνική παραγωγή. Γιατί η ύπαιθρος ερημώνει.

Με αυτά τα δεδομένα, δυστυχώς, σιτάρι δεν θα σπαρθεί!

Και αν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε στο σημείο ακόμη και τα κόλλυβα που φτιάχνουμε για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας να γίνονται από σιτάρι άγνωστης προέλευσης, αντί για ελληνικό!

Γιατί μια χώρα που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι συμφέρει να παράγει την ίδια της την τροφή, αργά ή γρήγορα θα εξαρτάται από άλλους ακόμη και για τα πιο βασικά.

Και αν υπάρχουν κι άλλοι αγρότες που σκέφτονται λογικά, που κάθονται με χαρτί και μολύβι και κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο δικό μας.

Θα είναι πρόβλημα ολόκληρης της χώρας.

—

Για όσους θέλουν να δουν τους αριθμούς

Ενδεικτικό κόστος καλλιέργειας σκληρού σιταριού ανά στρέμμα:

– Σπόρος (23 κιλά × 0,65 €): 14,95 €

– Πετρέλαιο: 30 €

– Βασικό λίπασμα: 20 €

– Επιφανειακό λίπασμα: 20 €

– Φυτοπροστασία: 12 €

– Αλώνισμα: 20 €

– Άρδευση: 10 €

– ΕΛΓΑ (εκτίμηση): 4 €

Συνολικό κόστος: 130,95 €/στρέμμα.

Ενδεικτικές ενισχύσεις:

– Βασική: 20 €/στρέμμα

– Συνδεδεμένη: 8,94 €/στρέμμα

– Σύνολο: 28,94 €/στρέμμα

Υπολογισμός ισοσκέλισης:

130,95 € − 28,94 € = 102,01 €

102,01 € ÷ 0,20 €/κιλό = 510 κιλά/στρέμμα, μόνο για να καλυφθούν τα παραπάνω έξοδα.

Παράδειγμα καλλιέργειας 100 στρεμμάτων:

– Συνολικά έξοδα: 13.095 €

– Έσοδα παραγωγής με 300 κιλά/στρέμμα: 6.000 €

– Ενδεικτικές ενισχύσεις: 2.894 €

– Συνολικά έσοδα: 8.894 €

– Ζημιά: 4.201 €

Και όλα αυτά χωρίς ενοίκιο, συντήρηση μηχανημάτων και αμοιβή της προσωπικής μας εργασίας.

Κοσουτζής Σταύρος – Αγρότης

Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Σπάρτακος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό