
Tο γιγαντιαίο αμερικανικό πλοίο «Liberty Pride» με στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Pride» κατέπλευσε χθες Σάββατο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας στρατιωτικά οχήματα κιαι άλλο εξοπλισμό, με προορισμό τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι αναπτυγμένες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως είχε γράψει εδώ και λίγες ημέρες το Evros-news.gr, με τον ερχομό την περασμένη Τρίτη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” πάνω από 300 Αμερικανών στρατιωτικών που θα ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις μεταφοράς στρατιωτικού, θα ακολουθούσε το Σάββατο αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο. Κατέπλευσε λοιπόν το γιγαντιαίο (μήκος 199.9 μ. πλάτος 32.26 μ. και βύθισμα 8,5 μ.) «Liberty Pride» που ελλιμενίστηκε το πρωί και άρχισε να ξεφορτώνει στρατιωτικά εφόδια, τα οποία δια των συνδυασμένων μεταφορών θα συνεχίσουν προς την Βουλγαρία και την Ρουμανία, όπου το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, η Atlantic Resolve 23″ και η Defender Europe 23″.
Το «Liberty Pride» έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από το λιμάνι του Τσάρλεστον των ΗΠΑ και θα αποπλεύσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αφού φορτώσει άλλα εφόδια και εξοπλισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Το αμερικανικό οχηματαγωγό αποτελεί προπομπό αλυσίδας εφοδιοπομπών για λογαριασμό των συμμαχικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως και τα τέλη Αυγούστου.
Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Αλεξανδρούπολη
Όπως γράψαμε και έγινε και σε άλλες διελεύσεις στρατιωτικών αποστολών, τα φορτία θα συνεχίσουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τρένα και φορτηγά αυτοκίνητα. Την ίδια διαδρομή, ακολουθούν αντιστρόφως και τα φορτία που επιστρέφουν από τα πεδία των ασκήσεων.
Για τον συντονισμό και την επίβλεψη των διελεύσεων, σε συνεργασία με τις αρχές του λιμανιού και του ελληνικού στρατού, έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Αλεξανδρούπολη 300 και πλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί στο “Στρατόπεδο Γιαννούλη” και θα παραμείνουν για τους μήνες που θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις αυτές μεταφοράς.
Με αφορμή την έλευση του πλοίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, μαζί με τις φωτογραφίες που ανήρτησε, αναφέρει:
«Μετά από τις κινήσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εκφόρτωση και οδική προώθηση για τα United Nations και rotation για τον Ιταλικό Στρατό, ξεκινάμε από σήμερα ταυτόχρονες επιχειρήσεις κυκλικής εναλλαγής στρατιωτικού υλικού και μέσων του US Army, με συνδυασμένες μεταφορές πλοίου-τρένου-φορτηγών οχημάτων!».
