Παρουσιάστηκαν από το QualityNet Foundation οι Επιχειρηματικές  Επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα ESG κριτήρια

Παρουσιάστηκαν από το QualityNet Foundation οι Επιχειρηματικές Επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα ESG κριτήρια

35+1 ελληνικές επιχειρήσεις αναδείχθηκαν στις «TheMostSustainableCompaniesinGreece 2023».

Η Ετήσια Παρουσίασητης Αξιολόγησης των Επιχειρηματικών Επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξητου «Sustainability Performance Directory», σύμφωνα με τα ESG κριτήρια, ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του QualityNet Foundation.Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,  την Πέμπτη 30 Μαρτίου, παρουσιάστηκε ο Δείκτης Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece», σύμφωνα με τον οποίο καθορίστηκαν και ανακοινώθηκαν οι «The Most Sustainable Companies in Greece 2023». Η ένταξη των επιχειρήσεων στις «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί σήμερα την ανώτατη επιχειρηματική διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οι 36 ηγέτιδες εταιρείεςπουπεριλαμβάνονταιστηνΟμάδα αυτή αποτελούν πρότυπαυπεύθυνης επιχειρηματικότητας, προέρχονται από 10 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας,και  διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.Συγκεκριμένα, είναι οι εξής:Βιομηχανία:IMERYS, ELVALHALKOR, ALUMIL, TITAN, MAILLIS, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, NESTLE, POLYECO, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ,Ενέργεια:ΔΕΗ, ENERGEAN, HELLENιQENERGY, MOTOROIL, MYTILINEOSRealEstate:DIMAND, LAMDADEVELOPMENT, PREMIAPROPERTIESΥπηρεσίες:ΟΜΙΛΟΣ QUEST, ΟΠΑΠ, ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ,Λιανικό Εμπόριο:LIDL ΕΛΛΑΣ,Μεταφορές:ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΟΛΠ), ATTICAGROUP, Τουρισμός:MITSISHOTELS, Φαρμακευτικές:ΒΙΑΝΕΞ, GENESISPHARMA, MSD, CHIESI, ΟΦΕΤ, ΒΑΥΕR, Τηλεπικοινωνίες:ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ, VODAFONE, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα:ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, INTERAMERICAN, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ.

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ηκα Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundationεπισήμανε:«Με αίσθηση ευθύνης και με δέσμευση στις αρχές της βιωσιμότητας, παρουσιάζουμε σήμερα τις εταιρείες που ηγούνταιστα περιβαλλοντικά ,κοινωνικά θέματα και στην εταιρική διακυβέρνηση,εφαρμόζοντας στην πράξη την υπεύθυνη επιχειρηματική λειτουργία.  Σε μια χρονική περίοδο, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, η απαίτηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) είναι σαφής: οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για όλους και οφείλουν να δημοσιοποιούν την πρόοδο αυτή με διαφανή και έγκυρο τρόπο».

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, οι 36 «The Most Sustainable Companies in Greece 2023»,αναδείχθηκαν μέσω πολλαπλών επιπέδων τεχνικής αξιολόγησης, όπως των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν,της ανάπτυξης διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, της συστημικής παρακολούθησης της επίδρασής τους, μέσω πολιτικών διαδικασιών και δεικτών καθώς και του τρόπου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τις τεχνικές επιτροπές του QualityNetFoundationμε την τελική́ έγκριση της κατάταξης να δίνεταιαπό́ την Ανώτατη Κριτική́ Επιτροπή́, μέλη της οποίας είναι οι κ.κ. Χαρούλα Απαλαγάκη,Acting Γενική Διευθύντρια, ΕλληνικήΈνωση Τραπεζών,Πρόεδρος της Επιτροπής, Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη, Πρόεδρος ΕΒΕΑ και Α’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, Σπύρος Λιούκας, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κα Χαρούλα Απαλαγάκη δήλωσε: «Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει μια μακρά σχέση με το QualityNetFoundation, συμμετέχοντας πολύ ενεργά στην εθελοντική προσπάθεια για την εκπόνηση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και ενθαρρύνοντας εταιρείες, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, να μπουν στη διαδικασία να μετρήσουν τις επιδόσεις τους, σε ένα ιδιαίτερα μεταβλητό, ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον.».

 Η καΣοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκηυπογράμμισε: «Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι στη χώρα μας ο επιχειρηματικός κόσμος διακατέχεται από ενδιαφέρον, εκδηλώνει αγωνία και κινείται με πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων και γι’ αυτό συγχαίρω τις επιχειρήσεις,τις ηγεσίες τους και τα στελέχη τους για τη συνέπεια, τη διορατικότητα και την επιμονή τους να αναδείξουν την ουσιαστική έννοια της βιωσιμότητας.».

Η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε με τη σειρά της στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση των εταιρειών και στο ειδικότερο θέμα του διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τονίζοντας πως: «Η μεθοδολογία  διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μέσω του Θεσμού Bravoπαραμένει πολύ επίκαιρη, γιατί ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη και η ένταξή τους στους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της νέας θεωρίας του εταιρικού σκοπού και γενικότερα του λεγόμενου καπιταλισμού των stakeholders.».

Ο κ. Σπύρος Λιούκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι: «με ευχαρίστηση βλέπουμε ένα οικοσύστημα εταιρειών στην Ελλάδα να έχουν επιτύχει τέτοιες επιδόσεις στα κριτήρια του ESG, λειτουργώντας ως καταλύτες και επηρεάζοντας και άλλες εταιρείες και τις αλυσίδες αξίας. Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να περάσουν το «κύμα» του ESG στις εταιρικές τους δομές και να το συνδέσουν με τους στρατηγικούς τους στόχους.».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που διαμορφώνεται για την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Η ετήσια διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συνεργασία  του German Council for Sustainable Development, του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), τουΕμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGroup).

Μπορείτε να δείτε τα επιχειρηματικά επιτεύγματα των “TheMostSustainableCompaniesinGreece 2023” ΕΔΩ.

 

Λίγα λόγια για QualitynetFoundation

Το QualityΝet Foundation αποτελεί έναν εξειδικευμένο Οργανισμό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συνεργάζεται με το German Council for Sustainable Development και το WBCSD για την ανάπτυξη εργαλείων και μεθοδολογιών υποστήριξης των οργανισμών στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών. Μέσα από την εκπαιδευτική του δράση συμβάλλει στη διαμόρφωση των Ενεργών Πολιτών του Αύριο. Το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών& Ενεργών Πολιτών του QualityNet είναι μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποτελούμενη απο 150 Θεσμικούς Φορείς, 1.280 Επιχειρήσεις, 450 Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών, 250 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4.500 Σχολικές Μονάδες και 63.000 Ενεργούς Πολίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.qualitynetfoundation.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό