
«Παγώνουν» πλειστηριασμοί και επιτόκια στεγαστικών έως τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, υπήρξε συμφωνία ώστε τράπεζες και servicers να μην πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς, τουλάχιστον για ακίνητα μικρής αξίας, το επόμενο τρίμηνο.
Έως και τον Σεπτέμβριο η άτυπη συμφωνία
Η δέσμευση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης αφορά το διάστημα από 15 Μαΐου μέχρι και 12 Ιουλίου -διάστημα των προεκλογικών και μετεκλογικών διαδικασιών, κατά το οποίο δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός. Με δεδομένο πως δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί τον Αύγουστο το «πάγωμα» θα επεκταθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, οι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν μεγάλης αξίας ακίνητα, κυρίως επαγγελματικής φύσεως, αλλά και όσα ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες ή στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με βάση αυτό τον άτυπο σχεδιασμό, οι πλειστηριασμοί τη φετινή χρονιά υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσουν τις 40.000.
Πάγωμα επιτοκίων
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα θα ανακοινώσει οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε το πρωί της Παρασκευής ότι η παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς, όπως είπε, είναι επ’ ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Πρόκειται για μια «χρυσή τομή», που θα προστατεύσει περίπου 500.000 νοικοκυριά από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στο κόστος του χρήματος που θα δημιουργούσε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και νέα γενιά χρεών.
