Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πολέντζο στη Ξυλαγανή Ροδόπης

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πολέντζο στη Ξυλαγανή Ροδόπης

Τη Μεγάλη Παρασκευη και το Μεγάλο Σάββατο φιλοξενήσαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής φοιτητές από το Πανεπιστίμιο Γαστρονομικών Επιστημών του Πολένζο στη βόρεια Ιταλία.
Την πρώτη ημέρα δοκίμασαν τοπικά νηστίσιμα πιάτα , παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά και τοπικά προϊόντα. Έμαθαν λεπτομέρειες για την διατροφή μας στη Θράκη και πως αυτή εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Παρακολούθησαν την περιφορά του επιταφίου στο χωριό και έμαθαν για τα ήθη και έθιμα της Ξυλαγανής.
Την δεύτερη ημέρα φτιάξανε τσουρέκια με την καθοδήγηση των μελών του ΠΟΞ , τα ζύμωσαν, τα έπλασαν, τα διακόσμησαν και φυσικά τα δοκίμασαν. Έμαθαν πως γίνεται ο ελληνικός καφές και πως τρατάρετε συνοδευτικά με γλυκά του κουταλιού, λουκούμι και χειροποίητα κουλουράκια. Μας ζήτησαν συνταγές από γλυκά του κουταλιού αλλά και χειροποίητα λικέρ όπως βύσσινο, αρμπαροριζα κ.α.
Φυσικά ξεναγήθηκαν στο μουσείο και έμαθαν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο και τη ζωή παλιά. Πολλά πράγματα ήταν κοινά με τα δικά τους όπως μας είπαν.
Η Ξυλαγανή ήταν η πρώτη στάση τους και θα συνεχίσουν το ταξίδι των γεύσεων και της γαστρονομίας σε όλη τη Θράκη τις επόμενες μέρες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό