Άδειο το καλάθι της κυβέρνησης για τους αγρότες, σε αντίθεση με άλλους κλάδους

Άδειο το καλάθι της κυβέρνησης για τους αγρότες, σε αντίθεση με άλλους κλάδους

Ακόμα μια ατελέσφορη συνάντηση αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και το κυριότερο, λύσεις, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της χώρας, με αιχμή το τσουχτερό κόστος παραγωγής, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου, στο ΥπΑΑΤ με αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Γκόντιας, παραγωγός από το Φωτολίβος Δράμας, που συμμετείχε στην σύσκεψη, στα θετικά της συνάντησης ήταν ότι ΑΤΑΚ και ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια πάνε πίσω ένα χρόνο, έπειτα από ρητή διαβεβαίωση Λιβανού. Όμως στα υπόλοιπα, οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ, όπως μας αναφέρει ο κ. Γκόντιας εμφανίστηκαν χωρίς συγκεκριμένες λύσεις, κάτι που σίγουρα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των αγροτών να παράξουν.

 

Επιστροφή πετρελαίου και ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των αγροτών κατέθεσε στον υπουργό ένα παλιό σχέδιο για θέσπιση επιστροφής αγροτικού πετρελαίου το οποίο βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των εκμεταλλεύσεων και δεν προβλέπει επιστροφή πετρελαίου με οριζόντιο τρόπο. Επίσης, οι αγρότες επέμειναν να εξαλειφθεί η πρόβλεψη για ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, οι χρεώσεις για το οποίο είναι απαγορετυτικές. Όπως δήλωσε επί τούτου στον ΑγροΤύπο ο κ. Γκόντιας, από το ΥπΑΑΤ μας είπαν ότι είναι υπό μελέτη η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από το κράτος να ανεβεί το 2022 από το 50% στο 80%, όπως έγινε τους προηγούμενους μήνες.

 

Σχετική ανάρτηση έκανε ο Χρήστος Γκόντιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, η οποία έχει ως εξής:

Δυο ώρες περίπου η συνάντηση, σε καλό κλίμα θα λέγαμε. ΑΤΑΚ και ηλεκτρονικά μισθωτήρια πάνε πίσω ως ανέφικτο να εφαρμοστούν για την ώρα, με την επίσημη παραδοχή του Υπουργού. Η προσπάθεια που έγινε έπιασε τόπο και τα αντανακλαστικά του υπουργείου λειτούργησαν σωστά σ αυτό το θέμα. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα είναι ακόμα προς συζήτηση με τους αρμόδιους, για το ποσοστό επιδότησης και τον τρόπο που θα επιστραφεί.

Η δική μας θέση είναι γνωστή. Δεν θα πρεπε καν να υπάρχει. Η επιστροφή πετρελαίου θα δοθεί μόνο σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και νέους αγρότες. Αυτή είναι η απόφαση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους και αφήνει στους υπόλοιπους αγρότες μια πικρία για άδικη κατανομή. Για το κόστος στα εφόδια συζητιέται η μείωση ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι τρόποι ενίσχυσης οι οποίοι συζητιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συμπερασματικά οι απαντήσεις που ζητήθηκαν σήμερα από το Υπουργείο για το κόστος ενέργειας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της παραγωγής και την συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, δεν δόθηκαν. Δεν είναι πια στο χέρι του Υπουργού αλλά στο χέρι του Πρωθυπουργού.

Αγρότυπος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό