Αλεξανδρούπoλη: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU

Αλεξανδρούπoλη: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU

Η ενίσχυση θα δοθεί υπό μορφή άμεσης επιχορήγησης

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό μέτρο ύψους 106 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ολοκλήρωσης της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη . Το μέτρο αυτό θα συμπληρώσει τη στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα σχέδιά τους για τη χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης στην Gastrade Α.Ε., τον φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης του νέου τερματικού σταθμού. Στόχος του μέτρου είναι να δοθεί στην δικαιούχο εταιρεία η δυνατότητα να ολοκληρώσει την κατασκευή του τερματικού σταθμού έως το τέλος του 2023, όπως είχε προγραμματιστεί. Η ενίσχυση θα δοθεί υπό μορφή άμεσης επιχορήγησης.

Αξιολόγηση

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Και διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι αναγκαίο και κατάλληλο για να μπορέσει η δικαιούχος εταιρεία να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί. Στο πλαίσιο της έγκρισης της αρχικής στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου, η Επιτροπή είχε ήδη θεωρήσει ότι το έργο είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο και ότι θα συμβάλει στον στρατηγικό στόχο του REPowerEU για την επίτευξη της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου υπερτερούν των ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Υπόθεση λίγων μηνών η λειτουργία του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργική η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ενότητα «Δημιουργία αξιόπιστων ενεργειακών συνεργασιών στην Περιφέρεια» του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα ήταν αρκετά προνοητική ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτώμενη για θέματα φυσικού αερίου μόνο από το εξωτερικό και έτσι ξεκίνησε τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα». Παράλληλα πρόσθεσε: «μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαμε και στην Αλεξανδρούπολη τον FSRU και σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικός. Έτσι θα μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας χωρίς να κάνουμε χρήση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου και αυτό βοηθά τους στόχους μας».

Πηγή: ot.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό