Αλέξης Τσίπρας: Έριξε το «γάντι» στον Μητσοτάκη για εκλογές και «γέφυρες» στη μεσαία τάξη

Αλέξης Τσίπρας: Έριξε το «γάντι» στον Μητσοτάκη για εκλογές και «γέφυρες» στη μεσαία τάξη

Το μήνυμα ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, και έχοντας την πείρα του παρελθόντος αλλά και τη διάθεση για τομές, προκειμένου να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της χώρας στα χέρια του έστειλε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές, ενώ επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την «πολύφερνη νύφη» μεσαία τάξη.

 

«Αν τολμά, ας προκηρύξει εκλογές»

«Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς εξάλλου με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως είπε την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος, ο κ Τσίπρας απάντησε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε λάθη του παρελθόντος και απάντησε με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ αναφορικά με το τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα κόμμα σε κίνηση και σε ό,τι με αφορά δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου», είπε.

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Αν θες να είσαι χρήσιμος προς τους πολίτες που εκπροσωπείς είναι να κάνεις το μέγιστο δυνατό για να προωθήσεις τα δικαιώματά τους» επισήμανε.

 

«Γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης»

Σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον εαυτό του γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την συνέτριψε.

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε σε σκωπτικό ύφος:

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ»;

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη στη θητεία του και δεν ήταν επιλογή του. «Ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε» συμπλήρωσε.

Αναρωτήθηκε, δε, σε ποιους αναφέρεται ο πρωθυπουργός όταν εκείνος μιλά για τη «μεσαία τάξη». Αναφερόμενος στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές για ακίνητες περιουσίες αξίας έως και 800.000 ευρώ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητα 800.000 ευρώ;» για να προσθέσει ότι πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι η μεσαία τάξη.

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων – βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. – θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ» ανέφερε.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του “πόθεν έσχες” του. Αυτό είναι ανήθικο» τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε τόσο τη μεσαία τάξη, όσο και τους συνταξιούχους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους νέους.

Ειδικότερα για τους νέους, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της νέας γενιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με gigabytes αλλά με πραγματικούς μισθούς και χαρακτήρισε εξευτελιστικό πρόγραμμα τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους νέους εργαζόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις που εξήγγειλε χθες κατά την ομιλία του για κατώτατο μισθό 800 ευρώ και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Είχε προηγηθεί η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απ’ όπου, με το σύνθημα «μία νέα αρχή με την κοινωνία», ξεδίπλωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμή της ομιλίας του αποτέλεσαν οι προτάσεις του κόμματός του για στήριξη της μεσαίας τάξης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, υποσχόμενος την κατάργηση του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως υποστήριξε απέτυχε παταγωδώς και είναι πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλυσε ο κ. Τσίπρας προβλέπει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

 

CnnGR

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό