Αλλάζουν τα πράγματα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, από την Πέμπτη 14 Απριλίου υποβολή αιτήσεων στο gov.gr

Αλλάζουν τα πράγματα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, από την Πέμπτη 14 Απριλίου υποβολή αιτήσεων στο gov.gr

Σε νέα εποχή εισέρχεται η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες, μετά την απόφαση Γεωργαντά να γυρίσει σελίδα η υπόθεση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και να ανέβουν οι σχετικές εφαρμογές στο δημόσιο gov.gr.

Η σχετική απόφαση επισημοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του υπουργού στον ΟΠΕΚΕΠΕ το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου κατέστη σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΟΣΔΕ γυρίζει σελίδα και από την προσεχή Πέμτπη 14 Απριλίου, οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν ώστε οι δηλώσεις των αγροτών να υποβάλλονται απρόσκοπτα από την επίσημη ηλεκτρονική βάση του κράτους.

 

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς έχει ως εξής:

Oι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης 2022 μέσω του gov.gr

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά με τον Πρόεδρο,  κ. Δ. Μελά, καθώς και με τη Διοίκηση και τους Διευθυντές του Οργανισμού.

Αντικείμενο της συσκέψεως ήταν η δέσμευση και συνεργασία των στελεχών του οργανισμού για την επίτευξη της ουσιαστικής αλλαγής του επιχειρησιακού καθεστώτος  που υφίσταται  στην υποβολή, συλλογή και επεξεργασία των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, αλλά και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) συνολικά.

Ανακοινώνεται σήμερα η μετάβαση στη νέα εποχή με την υλοποίηση ενός ψηφιακού άλματος αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας.

Η έναρξη της πλατφόρμας λειτουργίας αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 14/04/22, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλα τα νέα διαθέσιμα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία που συντελούν στην υλοποίηση αυτής της κορυφαίας μεταρρύθμισης στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη. Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και αποτελεί εκπλήρωση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr).

Η υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης, καθώς και η διαδικασία πληρωμών θα γίνονται με αμεσότητα, ταχύτητα, χωρίς επιβαρύνσεις, με τη θεσμική κατοχύρωση της πολιτείας, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Η οικονομική ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, εγγυημένα, θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ενταγμένη στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης, δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για πλήθος δράσεων και έργων που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται παράλληλα ο θεσμικός ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διασφαλίζονται τα δεδομένα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και διευκολύνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Τέλος, σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση που ανακοινώνεται, ενισχύει και επικυρώνει τη σύννομη και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Επανακτά τον έλεγχο του συστήματος η πολιτεία, λέει η ΕΘΕΑΣ

Θετική εξέλιξη που ωθεί στο περιθώριο παθογένειες που έθιξαν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου, χαρακτηρίζει την απόφαση μεταφοράς του ΟΣΔΕ στο gov.gr η ΕΘΕΑΣ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της, Παύλος Σατολιάς.


Δήλωση Παύλου Σατολιά για την μεταφορά του ΟΣΔΕ στο gov.gr

 Με αισθήματα  ικανοποίησης και δικαίωσης ενός μακροχρόνιου αγώνα υποδεχόμαστε την ανακοίνωση του Υπουργείου σχετικά με το νέο μοντέλο λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), εξέλιξη για την οποία δόθηκαν μάχες, στην προσπάθεια του υγειούς συνεταιριστικού κινήματος να υπερασπιστεί τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς της χώρας όσο και την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπρέπεια του Οργανισμού Πληρωμών.

Πράγματι, με τη μεταφορά του ΟΣΔΕ στο gov.gr η πολιτεία επανακτά τον έλεγχο του Συστήματος, την εποπτεία και τον συντονισμό.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2022 και στο εξής υπάρχει η ασφάλεια και η καλή λειτουργία, που η ίδια η πολιτεία εγγυάται και  εμείς οι αγρότες, αλλά και οι συνεταιρισμοί, επιζητούμε.  Πιστεύουμε έτσι να  σταματήσουμε για την  υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ να σπαταλάμε  άσκοπα χρόνο και δυνάμεις και να γίνει μια συνηθισμένη διαδικασία, όπως όλες όσες  βρίσκονται στο gov.gr.

Έστω και με καθυστέρηση, πρόκειται για μια απολύτως θετική εξέλιξη, που θέτει στο περιθώριο φαινόμενα που οριστικά πλέον ανήκουν στο παρελθόν, απομακρύνοντας παράλληλα κάθε πιθανό κίνδυνο απώλειας εισοδημάτων για τους αγρότες μας.

Συγχαίρουμε την πολιτική ηγεσία για την απόφαση και δηλώνουμε αρωγοί σε κάθε ανάλογη προσπάθεια ουσιαστικού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του αγροτικού χώρου.   

Επιχαίρει αλλά εφιστά προσοχή η ΠΟΓΕΔΥ

Την προσοχή των αρμοδίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ για ενδεχόμενες «τρικλοποδιές» στα όρια της σοβαρής και μεθοδευμένης υπονόμευσης στο νέο εγχείρημα ενσωμάτωσης της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ στο δημόσιο νέφος του gov.gr εφιστά η ΠΟΓΕΔΥ, επιχαίροντας παράλληλα την απόφαση και θεωρώντας πως ως ένα βαθμό ώθησε και η ίδια προς την κατεύθυνση που ανακοινώθηκε την Δευτέρα 11 Απριλίου από το υπουργείου. Σε ανακοίνωση η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει:

Επιτέλους Τέλος (;;;)…TO OΣΔΕ στο gov.gr!!!  

Πέρασαν ακριβώς δύο χρόνια από τον Απρίλιο του 2020 που η Ομοσπονδία μας με δύο απανωτές παρεμβάσεις της αφενός παρότρυνε την κυβέρνηση να ΄΄φιλοξενήσει΄΄ την διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης – Ε.Α.Ε (τη γνωστή σε πολλούς αίτηση στο Ο.Σ.Δ.Ε) στο Δημόσιο υπολογιστικό νέφος (gov.gr) και αφετέρου χαιρέτιζε τις πρώτες προσπάθειες της να το κάνει.

Πριν από αυτό, αλλά και μετά (π.χ. τον Ιανουάριο του 2021), η ΠΟΓΕΔΥ δέχτηκε αρκετή λάσπη από πολλά και διάφορα ΄΄κέντρα και παρέες΄΄ στην προσπάθειά της να αρθούν όλες οι δυσκολίες δωρεάν ατομικής ηλεκτρονικής υποβολής της Ε.Α.Ε και να απλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι διαδικασίες στην ηλεκτρονική ΄΄πλατφόρμα΄΄, ενσωματώνοντας παράλληλα σε αυτή όλες τις δυνατότητες που είχαν τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων – Κ.Υ.Δ.  

Χθες, η Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ, δια του Υπουργού της κ. Γεωργαντά, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  δήλωσε επίσημα με Δελτίο Τύπου πως    ΄΄… Η έναρξη της πλατφόρμας λειτουργίας αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 14/04/22, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλα τα νέα διαθέσιμα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία που συντελούν στην υλοποίηση αυτής της κορυφαίας μεταρρύθμισης στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη… ΄΄.

Θεωρώντας αυτή την εξέλιξη ως δικαίωση και των δικών μας προσπαθειών και προτάσεων, εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό και συγκεκριμένα  στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ και στους Υπηρεσιακούς του παράγοντες, καθώς φυσικά και στην Διοίκηση και στους εργαζομένους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κλείνοντας καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια και να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες της νέας εφαρμογής. Ταυτόχρονα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπ.Α.Α.Τ., αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις πολλές ΄΄τρικλοποδιές΄΄, ενδεχομένως στα όρια της σοβαρής και μεθοδευμένης υπονόμευσης, που έχουμε την αίσθηση πως θα ακολουθήσουν. 

Εμείς θα είμαστε εδώ έχοντας τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά!!! 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ

AgroNews

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό