Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ για τη συνένωση των ΔΕΥΑ

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ για τη συνένωση των ΔΕΥΑ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο πρόεδρος της, ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, τονίζουν την αντίθεσή τους για την συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. σε μία ανά Περιφέρεια αλλά και την αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο, καθώς και οποιαδήποτε πρόταση που περιέχει το όρο αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση.

Η ανακοίνωση της ένωσης αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2024, έχοντας υπόψη, την μελέτη,που εκπονήθηκε από κοινή επιστημονική ομάδα της ΚΕΔΕ-ΕΔΥΕΑ-ΕΕΤΑΑ, με τίτλο «Πρόταση Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Πολιτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης με παρόχους των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ και τους Δήμους» σε συστηματική διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της ΕΔΥΕΑ, τη σχετική απόδαση 72/27-03-2024 του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με την οποία ενέκρινε τα προτεινόμενα στη μελέτη, κλήθηκε να απαντήσει:

  • Εάν συμφωνεί με την προαναφερθείσα απόφαση της ΚΕΔΕ
  • Εάν συμφωνείε με την συνένωση των ΔΕΥΑ όπως προτείνεται.

Στην αριθμ. 35/2024 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει: «Διαφωνούμε απόλυτα με την κυβερνητική πρόθεση για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μια ανά Περιφέρεια αλλά και την αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο, καθώς και οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση.

Οι ΔΕΥΑ αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και σε όσους δήμους λειτουργούν, πέραν της διαχείρισης και διασφάλισης του πόσιμου ύδατος που παρέχουν στους δημότες, όπως και σε όδσους ασκούν δραστηριότητες εντός του κάθε Δήμου, επιτελούν και κοινωνικό έργο. Είναι βέβαια άγνωστο αυτό σε πολλούς συναδέλφους που δεν έχουν ΔΕΥΑ ή δεν διαχειρίζεται ο Δήμος τους λόγω μεγέθους απευθείας την παροχή ύδατος, ωστόσο ψηφίζουν ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για να εφαρμοστούν σε εμάς.

Η μόνη περίπτωση για αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί νομικά και λειτουργικά προβλήματα προϋποθέτει την συνένωση των Δήμων. Με κανένα άλλο μοντέλο διαχείρισης δεν μπορεί να γίνεται αναγκαστική συνένωση η οποία θα αποφασίζει για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και την τιμολογιακή πολιτική ή τις προτεραιότητες των υπολοίπων.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως μπορεί να γίνει η οικονομική ανάπτυξη, η οικονομική εξυγίανση και αυτοτέλεια των επιχειρήσεων αυτών, με ποιες συντονισμένες ενέργειες και σε πόσο χρόνο, αρκεί να το θέλουν και να νομοθετήσουν γι αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να κινηθεί και η πρόταση της ΚΕΔΕ και όχι στην αντιπρόταση με μόνη διαφορά το μικρότερο σχήμα, δεν ήταν θέμα μεγέθους.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις που επιβίωναν επί οικονομικής κρίσης (πολλές δε χωρίς να μεταφέρουν πρόσθετα βάρη στους δημότες τους), επιβίωσαν επίσης με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και αντί της αναμενόμενης κρατικής βοήθειας, βείσκονται μπροστά σε πρόθεση για δημιουργίαενός νέου μοντέλου, αφού στους δήμους που λειτουργούν ΔΕΥΑ γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο.

Αναζητώντας λοιπόν τι μπορεί να προκύψει αμέσως μετά και επειδή μας έχουν ήδη απορρίψει την όποια βιώσιμη πρότασημελέτη ή επιχειρήματα, των Δήμων που λειτουργούν δίκτυα ή ΔΕΥΑ (αν και γνωρίζουν καλά πως μπορεί να πετύχουμε αφού αυτό αποτελεί την καθημερινότητα μας με την οποία μας κρίνουνε οι δημότες), η μόνη διέξοδος που μεθοδικά οδηγείται η κατάσταση είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες, που όπως φαίνεται είναι από την αρχή της διαδικασίας και αντικειμενικά ο στόχος.

Στην Π.Ε.Δ ΑΜΘ, αξιότιμοι κύριοι, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κανένα σχέδιο με όποιο μανδύα έρχεται ή με όποια τυπική νομιμοποίηση αφού εμείς οι δήμαρχοι έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε τους δήμους μας όπως τους παραλάβαμε χωρίς να παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμα ή αρμοδιότητα. Καμία συναίνεση σε σχέδια που φέρουν έστω και την υποψία για αδιέξοσο στην διαχείρηση ή την παραχώρηση του κοινωνικού αγαθού που αποτελεί για όλους εμάς το πόσιμο νερό και η πολιτική της διαχείρησής του. Οι δημότες μας δεν πρόκειται με την συναίνεσή τους να ΠΟΥΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ»

Ζητεί:

  • Να παραμείνει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Η δυνατότητα εθελούσιας συνένωσης ΔΕΥΑ υπαρχει.
  • Να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, που θα αντιστοιχεί στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, κατά το οποίο η πολιτεία θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των ΔΕΥΑ με την ανάλογη χρηματοδότηση, όπως κάλυψη ενεργειακού κόστους, δυνατότητα επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων των χρεωμένων ΔΕΥΑ, για να οδηγηθούν στην εξυγίανση, δυνατότητα εύκολης πρόσληψης προσωπικού, λόγω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ.
  • Να υπάρξει ο χρόνος διαβούλευσης με τους Δήμους που λειτουργούν ΔΕΥΑ και με την σύνταξη ενός οδικού χάρτη τεκμηριωμένου και αποδεκτού, να συμφωνήσουμε στην προσπάθεια εξυγίανσης που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, με χρονοδιάγραμμα που θα λήγει με αυτή τη δημοτική θητεία. Κατόπιν σε όσους δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα να προβλέπονται μέτρα.»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό