Ανακοίνωση της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ : Για την «κριτική» του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στον «νέο» αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ

Ανακοίνωση της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ : Για την «κριτική» του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στον «νέο» αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες του Νομού μας, οι οποίοι από πρώτο χέρι έχουν βιώσει την «ανάπτυξη» που φέρνουν κάθε φορά  οι αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή και αποτελούν  κομμάτια της συνολικής πολιτικής που χειροτερεύει τη ζωή μας. Το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» δεν αποτελεί εξαίρεση.

Παρά τα επιχειρήματα περί «ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου», γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όπως σε όλη την κοινωνία έτσι και στους αυτοαπασχολούμενους συγκρούονται δύο κόσμοι.  Από τη μία μεριά είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και από την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι με ή χωρίς προσωπικό, που είναι ωστόσο και η μεγάλη πλειοψηφία.


Σας καλούμε να σκεφτείτε:

  • Ποιους ωφελούν οι ρυθμίσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο για κάθε έναν από τους 13 κλάδους – τομείς της οικονομίας στους οποίους αφορούν; Από τη στιγμή μάλιστα που αποκλείονται εξ΄ αρχής οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, εστίασης, οδικών μεταφορών, επιστημονικών και τεχνικών επαγγελμάτων, κατασκευών, υπηρεσιών κ.α. Από τη στιγμή δηλαδή που αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων που δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι.
  • Τι θα αλλάξει ως προς την κατεύθυνση που κινείται το νομοσχέδιο ακόμη και αν ενσωματωθεί σε αυτό το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσε το ΕΒΕ Ροδόπης. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την πρόταση για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» να παραμείνουν οι προδιαγραφές των 3 αστέρων ως κριτήριο ένταξης, αντί των 4 που εισάγονται στο παρόν νομοσχέδιο, πόσους μικρούς επαγγελματίες του Τουρισμού αφορούν σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ; 
  • Ποιος ωφελήθηκε από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και συγκεκριμένα από τον τελευταίο του 2016 – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Από τα στοιχεία που προκύπτουν από τα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τέτοια εργαλεία δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0 έως 9 εργαζόμενους) και των αυτοαπασχολούμενων.Συγκεκριμένα, στον αναπτυξιακό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2016) εντάχθηκαν μόλις 744 σχέδια στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων σε ένα σύνολο περίπου 800.000 επιχειρήσεων! Δηλαδή, δεν αφορούσε ούτε το 1% από αυτές. Αυτό οφείλεται στα κριτήρια που τίθενται, στον τρόπο και στα μεγέθη που επιδοτούνται. 

Τι θα συμβεί με το  νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης που βάζει ακόμα πιο δύσκολους όρους;

Τι αποτέλεσμα θα έχει η αύξηση του ορίου για να επιδοτηθεί – στηριχθεί μια πολύ μικρή επιχείρηση στα 150.000 ευρώ, από τα 100.000 του προηγούμενου αναπτυξιακού;

Σε τι ενδιαφέρει τους αυτοαπασχολούμενους πχ η μετάθεση της υποχρέωσης για έκθεση πιστοποίησης σε επενδυτικά σχέδια πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ που αιτείται το Επιμελητήριο Ροδόπης;

 

Αποδεικνύεται επομένως -μεταξύ άλλων – ότι:

  • Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπαγγελματιών τίποτα δεν έχουν να περιμέν από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος, την οικονομία και την εξουσία του.
  • Παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων (με οποιαδήποτε μορφή), παραμένει η ίδια πολιτική, αυτή που στηρίζει την ανάκαμψη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ομίλων και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων. Για αυτό άλλωστε όλοι τους ανεξαιρέτως (ΣΕΒ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κατά τόπους Επιμελητήρια, όπως και της Ροδόπης) χαιρετίζουν το νομοσχέδιο και συγκλίνουν τουλάχιστον στο ότι «αποτελεί εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο» και ότι «κινείται σε θετική κατεύθυνση».
  • Αιτήματα όπως αυτά που προβάλει η διοίκηση του ΕΒΕ Ροδόπης διεκδικούν καλύτερους όρους υπαγωγής στον νέο αναπτυξιακό νόμο για την στήριξη των πιο δυναμικών μεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. 

Το ΚΚΕ  καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες να συμπορευτούν μαζί του, ώστε από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που δυσκολεύει συνεχώς την καθημερινότητά και τη ζωή των αυτοαπασχολούμενων, ώστε να ενισχυθεί η αγωνιστική διεκδίκηση, για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης, κόντρα στην πολιτική που οδηγεί  στην ανασφάλεια και στο λουκέτο.

Βάζοντας μπροστά τις πραγματικές ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων σε κάθε μικρό ή μεγάλο, κλαδικό ή τοπικό πρόβλημα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, ώστε να διαμορφώνονται οι όροι για ένα ενιαίο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα με ενιαία αιτήματα και στόχους, που θα αμφισβητεί αυτή την αδιέξοδη στρατηγική, διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών ολόκληρου του λαού και της νεολαίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό