Αναβίωσαν τα έθιμα της  “Μπάμπως” στην Ξυλαγανή και της “Γυναικοκρατίας” στην Κρωβύλη Ροδόπης (φωτος)

Αναβίωσαν τα έθιμα της “Μπάμπως” στην Ξυλαγανή και της “Γυναικοκρατίας” στην Κρωβύλη Ροδόπης (φωτος)

Τα πρώτα έθιμα της νέας χρονιάς αναβίωσαν τη Δευτέρα 8/1, σε Ξυλαγανή και Κρωβύλη στο νομό Ροδόπης από τις γυναίκες των οικισμών  και δεν ήταν άλλα από τη  “Μπάμπω” και τη “Γυναικοκρατία”.
Οι γυναίκες της Ξυλαγανής τήρησαν και φέτος την αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως, ή αλλιώς “Μπάμπιντεν”  ή της “Γυναικοκρατίας” όπως είναι πιο διαδεδομένο, που σύμφωνα με το οποίο  για μια μόνο μέρα του χρόνου οι γυναίκες αφήνουν όλες τις ασχολίες τους και γλεντούν και διασκεδάζουν φορτώνοντας όλες τις γυναικείες δουλειές στους άνδρες, που παρακολουθούν από απόσταση το δρώμενο.
Οι γυναίκες στην Ξυλαγανή αναβιώνουν το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η “Μπάμπω”, η μαία της μικρής κοινωνίας του χωριού, που φέτος την υποδύθηκε η κα Τασούλα Βαλαβανάκη με πολύ χαρά κι ενθουσιασμό!
Δείτε τις φωτος από την Ξυλαγανή:
 
 
Παράλληλα το έθιμο αναβιώθηκε και στην Κρωβύλη Ροδόπης όπου οι γυναίκες κατά την παράδοση “φόρεσαν” τις ποδιές του νοικοκυριού στους άνδρες, αντιστρέφοντας τους συνηθισμένους ρόλους και έφυγαν από το σπίτι για να γλεντήσουν και να διασκεδάσουν για μία μέρα χωρίς τις καθημερινές τους έννοιες.
Παρόντες και στις δύο εκδηλώσεις ήταν  ο νέος Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Απόστολος Ιωάννου, και  ο επίσης νέος αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, Νίκος Ευκαρπίδης, οι οποίοι δεν γλίτωσαν από τις …ποδιές, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω φωτογραφίες:
 
Φωτος: FB
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό