Ανοίγει πόρτα αποζημιώσεων από τον κανονισμό ΕΛΓΑ για καρπόπτωση από βροχές

Ανοίγει πόρτα αποζημιώσεων από τον κανονισμό ΕΛΓΑ για καρπόπτωση από βροχές

Παράθυρο ερμηνείας του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές λόγω καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις ανοίγει την περίοδο αυτή, σε μια άνοιξη που εκτός από προεκλογικό αποτύπωμα είχε και ένα αρνητικό αποτύπωμα σε πολλούς οπορώνες εξαιτίας των μοτίβων του καιρού.

Μέχρι σήμερα, η καρπόπτωση από βροχοπτώσεις δεν αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος διευκολύνει την προώθηση ενός πάγιου αιτήματος των παραγωγών, που έχει να κάνει με την προσαρμογή του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα που φαίνεται ότι διαμορφώνουν οι καιρικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, ο φετινός ήπιος χειμώνας, μπέρδεψε τα φυτά, έφερε την ανθοφορία τους νωρίτερα και ο ψυχρός και βροχερός Απρίλιος που διαδέχτηκε δύο ήπια κύματα παγετού τον Μάρτιο, είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα σε αρκετές καλλιέργειες να μην δέσουν καλά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες που θα εντάξουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τέτοιες ζημιές, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η ερμηνεία του κανονισμού γίνει με βάση τον τρόπο που προωθείται, τότε οι παραγωγοί έχουν να αναμένουν αποζημίωση για τυχόν ζημιές από καρπόπτωση λόγω βροχοπτώσεων «νόμιμα». Με άλλα λόγια, οι πιέσεις για de minimis και ΨΕΑ και οι μικροπολιτικοί χειρισμοί σε τέτοια πρακτικά ζητήματα, απομακρύνονται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ζημιών στη φυτική παραγωγή.

AgroNews

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό