ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: «ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: «ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Ερώτηση σε τρεις υπουργούς κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς και  Οικονομικών, αναδεικνύοντας το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων αλλά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται από τον κ. Πάνα, πως η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκτοξεύει με τη σειρά της το ενεργειακό κόστος για τις ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.

Τονίζεται επίσης, πως η επιβάρυνση της Ελληνικής βιομηχανίας από την εκτόξευση των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών φυσικού αερίου (TTF) είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με εκείνη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ότι η επιδότηση των 65 ευρώ/MWh, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Παράλληλα στην παρέμβαση ο κ. Πάνας σημειώνει, πως το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αύξησε κατά 25% την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της κρίσης, με την ελληνική αγορά να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή αγορά όπου το 100% της παραγόμενης ενέργειας περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Επισημαίνουν, ότι πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε. έχουν, εδώ και μήνες, προβεί στη λήψη πιο στοχευμένων μέτρων για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες τους.

Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά : «Η παρούσα κοινοβουλευτική παρέμβαση έρχεται ως συνέχεια των προτάσεων και θέσεων που έχουμε ήδη διατυπώσει ως Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας αναγκαία τη συγκεκριμένη φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν κέρδη, προκειμένου από τα έσοδα αυτά να ενισχυθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από το υπέρογκο πλέον ενεργειακό κόστος. Έτσι ζητείται, από τους Υπουργούς να δημιουργηθούν άμεσα στρατηγικές που θα ενισχύσουν και θα θωρακίσουν τις μεταποιητικές μας μονάδες και τις ελληνικές Βιομηχανίες και ουσιαστικά μέτρα, που αφορούν τη ρύθμιση της ενεργειακής αγοράς αξιοποιώντας ταυτόχρονα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των δικτύων».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό